En slumpmässig promenad längs Wall Street
Så istället för en recension så blir det en sammanfattning av det jag kommer ihåg.
Antalet framgångsrika förvaltare är lika många som om det vore ren slump om de lyckas eller inte. Det är alltid svårt att bedöma om en förvaltare vet något ingen annan gör, men faktum är att om det vore helt slumpmässigt så skulle det se ut precis som det gör idag. Betyder det att det är slump och vissa har bara haft tur? Svårt att veta, men det man kan säga säkert är att i förväg hitta förvaltaren som kommer göra ett bra jobb är väldigt svårt.
Tro inte att det som gått bra fortsätter gå bra. Korrelationen mellan historisk överavkastning och framtida överavkastning är svag, eller kanske till och med negativ. Det betyder att det sällan leder till succé att hoppa på något som precis gått exceptionellt bra. Motsatsen är dock inte sant, sånt som gått riktigt dåligt fortsätter ofta att gå riktigt dåligt.
Håll nere kostnader. Betalar man 2% av sitt kapital varje år så krävs kraftig överavkastning för att kompensera jämfört med en billig fond och det är få dyra fonder som klarar det. Kanske ingen om man tittar på tillräckligt lång sikt. Det här är tack och lov ett område som blivit mycket bättre. Priserna på förvaltning har sjunkit mycket de senaste åren, antagligen tack vare gratisfonder eller mycket billiga fonder både i Sverige och i andra länder.
Ombalansera. Ombalansering innebär att man sätter en målfördelning på sin portfölj, t.ex. 50% aktier i Sverige och 50% aktier i Sydafrika. Om någon del sedan går dåligt eller bra så att fördelningen förskjuts så säljer man och köper man så att fördelningen återställs. Jag vet att det här är något som folk debatterar men författaren tycker att det är en bra idé. Tanken är att sälja det som gått upp och kanske blivit för dyrt, och att köpa det som gått ner och kanske blivit för billigt.
Undvik skatter (amerikanska regler). Det är en amerikansk bok så det handlar framförallt om amerikanska skatter. Pensionssparande (i USA 401(k)) kan vara skattebefriat så det ska man använda i så fall. I USA betalar man också mer skatt på kortsiktiga investeringar än på långsiktiga investeringar så man ska undvika kortsiktiga transaktioner.
Bubblor återkommer regelbundet. Tittar man tillbaka så är allt likadant oavsett hur nytt det är.
Några exempel på bubblor:
- Tulpaner
- South Sea
- *tronics
- Growth companies
- dot-com
- ...
Jag tror på det mesta som Malkiel skriver. Om han har fel så är det inte mycket fel. Boken finns i massor av upplagor (11? 12? 13?) så se till att välja den senaste även om jag misstänker att de alla säger samma sak, bara med uppdaterade exempel och siffror.
Själv tror jag på allt Malkiel skriver. Har några editioner. Det blir mest uppdateringar allteftersom åren går. Boken har allt en investerare behöver.
SvaraRaderaMed vänlig hälsning
Lars
Han har verkligen goda argument. Jag kan förstå varför man vill läsa boken flera gånger.
Radera