Kemiska saker - köp av Dow Chemicals

Allt vi ser och rör består av atomer och molekyler och en del företag specialiserar sig på att leverera molekyler som andra företag behöver. Ett av de företagen är The Dow Chemical Company och jag är nu en liten ägare i det bolaget. I torsdags blev nämligen mitt Nordnetkonto innehavare av 80 aktier och för dessa fick jag betala 457,59 kronor styck, ganska nära det mesta aktierna kostat som mest.

Dow Chemical är ett företag med ett långt och brokigt förflutet. Med tanke på sin storlek är det en doldis, mycket för att de har få konsumentprodukter. De gånger företaget dykt upp i massmedia så har det oftast varit för att de gjort något fel (jag skrev det här innan de dök upp som OS-sponsor!). Ett antal kemikalier som företaget utvecklat och sålt har resulterat i stora skador på människor (napalm) och naturen. För ett tag sedan gjorde jag en självstudie i etik och bolag och det här är ett gränsfall. Jag kan låta det gångna vara glömt, men varför ska jag tro att de inte gör fler dumheter?

På plussidan så ingår varumärkena Froth-pak™ och Great Stuff™. Jag vet inte så mycket om just de produkterna men man hör på namnen att de är bra saker.

Ekonomiskt så är det just nu ett bolag med rätt bra direktavkastning men företaget gick riktigt dåligt för några år sedan och det kan nog hända igen. Jag bör dessutom nämna att Dow Chemical just nu försöker gå ihop med Dupont och om myndigheterna accepterar det så skapas en riktig gigant. Planen är sedan att dela giganten i tre stora bolag. Det här kommer helt klart betyda en massa röra på mitt Nordnetkonto.

Jag investerar för utdelningar och nuvarande utdelningsnivå är 1200 kronor per år, utbetalat kvartalsvis (bara en utbetalning kvar under 2016). Mycket kan hända men mina förhoppningar är på ett lyckat samgående med Dupont och en bra utveckling efter det men konkurrensen brukar vara hård och marginalerna små på industriråvaror.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare