fredag 5 augusti 2016

Köpt en ny chansaktie: Eolus Vind

I de regler jag satt upp för mig själv ingår att jag får använda 5% av min portfölj till "chansningar". Den kvoten har i många år fyllts av mitt gruvbolag men nu när jag sålt det så finns rum för något nytt.

Ett bolag som i flera år legat på min "intressanta"-lista är Eolus Vind. Eolus Vind bygger, säljer och förvaltar vindkraftsparker och har jobbat i motvind de senaste åren. Totalt börsvärde är nu under 500 miljoner kronor och omsättningen i aktien är inte stor så det är inget för stora investerare, men för mig, som är van vid Sectras låga omsättning, är det ok.

Gissningsvis kommer Eolus Vind göra en förlust i år, eller i bästa fall ett nollresultat, så det är svårt att prata P/E-tal, men jag uppskattar att bolaget på lite sikt kan vara billigt just nu, även om jag inte tar ut något i förskott. Det kan lika gärna bli förluster, nyemissioner och ett ekonomiskt svart hål. Det är därför jag kallar det "chansaktie".

För några dagar sedan köpte jag 1 000 aktier i Eolus Vind för i snitt 19,74 kronor styck. För något år sedan kostade de 40 och innan dess kostade de 55 så aktierna är billigare nu än de brukade vara. Det tog Avanza sex timmar och fem distinkta affärer att få ihop 1 000 aktier och mitt inköp var 22% av handeln i aktien den dagen.

Företaget gör relativt få men stora affärer så omsättning och resultat varierar kraftigt från kvartal till kvartal. Just nu lider hela elmarknaden av att elpriset är relativt lågt och instabilt och det gör att potentiella kunder drar sig för att fatta beslut. Det här kan vända, men det är långt ifrån säkert.

Utdelningspolicyn är att dela ut 20-40% av vinsten så länge det inte äventyrar bolaget. De senaste två åren innebar det 1,50 kronor per aktie per år, men jag tror nog utdelningen ställs in för i år. Jag räknar med 0 kronor extra i utdelning det närmaste året men hoppas på en eller ett par tusenlappar i utdelning åren därpå.

Det finns rum för lite mer chansaktier så vad har ni för hemligheter i era byrålådor?

3 kommentarer:

 1. Eolus vind, faktiskt :) Såg en intervju med VD och han verkade vettig.

  Och så Dynagas LNG (DLNG), ett rederi som transporterar flytande naturgas; de är specialiserade på arktiska förhållanden och har de senaste åren trafikerat nordostpassagen. Direktavkastning i runda slängar 12 % och jag tror de delar ut nästan all vinst; hög risk och en chanstagning med andra ord. Men en liten pott kan man ha där, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror de som jobbar på Eolus Vind vet vad de gör. Det är mest frågan om de kommer få en chans att göra det.

   Så praktiskt att transportera flytande gas genom de kallaste delarna på jorden. Men jag antar att det betyder att Ryssland är inblandat så det finns en politisk risk också? Men tack för tipset, jag får ta mig en titt!

   Radera
 2. jäkligt bra inlägg Daniel!

  Jag har också funderat på Eulos vind för kanske 6 månader sen eller nått sånt men mitt problem är att det tar så jäääääkla lång tid innnan vindkraftverk tjänat igen kostnaden för att byggett verk. Dessutom tycker många att det är fult så jag har svårt att se att kommuner släpper till mark för att bygga flera. Dessa 2 anledningar är kärnan till varför inte jag har investerat i bolaget men det ska bli kul att följa dig och se hur det går. Lycka till!

  SvaraRadera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.