fredag 19 augusti 2016

Kan någon förklara Sectras stadiga prisökning

Sectra är ett svenskt företag som gör relativt framgångsrika medicinska datorsystem och visualiseringssystem. På ganska kort tid så har priset på aktierna gått från under 100 till nästan 150 kronor styck utan några revolutionerande nyheter.

Jag är en liten ägare i Sectra sedan 14 år och har sett företaget växa stadigt, med bara några bakslag, men jag vet inte varför priset går upp så kraftigt just nu.

Är det bara spekulation i en aktie med låg omsättning? Är det insideraffärer? Är det någon som försöker skaffa sig en större position i företaget? Någon media som rekommenderat aktien? Någon som vet?

Som man ser på grafen ovan så är det en stadig ökning samtidigt som index legat ganska stilla. Då och då har det kommit nyheter om affärer men inget som jag tolkar som speciellt.

Företaget har länge varit dyrt och nu är det ännu dyrare. Det gör en vinst på runt 100-150 miljoner kronor per år och är nu värderat till 5,5 miljarder så någon måste tro att vinsten kommer fördubblas inom inte alltför lång tid. Eller räknar inte folk så?

10 kommentarer:

 1. De är exponerade mot framtidsmarknader och växer snabbt i USA, teleradiologimarknaden förväntas växa mkt snabbt globalt, de har ett vansinnigt starkt varumärke och maxad kundnöjdhet, uppköpsrykten, secure communications har nyligen ändrat inrikting mot mer lönsam IT-säkerhet till privata sektorn.
  Direktavkastning på drygt 3% med sådan tillväxt är inte fy skam heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spekulationer alltså. Vi får väl se.

   Direktavkastningen är dopad. De har betalat ut mer än vinsten i många år nu och det kanske kan hålla ett eller två år till, men inte mer. Kanske borde de betalat ut det som en klumpsumma för 5 år sedan men det gjorde de inte.

   (Det är kontanter de fick från en utförsäljning)

   Radera
 2. Rykten om grym rapport.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mig emot, men då får den vara rätt grym.

   Radera
 3. Dopad må den vara men köper du aktien idag får du de facto 3% i utdelning minst 2 år till. De har en betydande lag från orderingång till omsättning så vinst 3.35 kr per aktie är väl i underkant. Om 2 år borde vinsten vara ~5 kr per aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore inte dumt alls, men jag har sett dem ha bra produkter och bra kritik under många år utan att försäljning eller vinst exploderat så jag vet inte varför det skulle hända nu plötsligt.

   Radera
  2. Du har säkert rätt i din analys och marknaden har fel. Sectra är övervärderat och borde komma ner under 100 kr igen. Det är bäst du säljer dina aktier medan tid är.

   Radera
  3. Låter som omotiverad ironi, men oavsett så är det inte min stil. Jag har inga planer på att sälja mina andelar, men inte heller på att öka till det här priset.

   Radera
 4. Jag väntar fortfarande på åter köpa aktien, gärna = eller < 100kr. Skulle aldrig sålt vid 115...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det är i alla fall en fördel med min "sälj aldrig"-filosofi. :-)

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.