Dyrt att göra affärer i mindre företag

Nedan är en orderbok för ett mellanstort företag, värt 4 miljarder på börsen.

På vänster sida kan man se vilka kända önskemål om att köpa det som finns. Det finns önskemål om 167 aktier för 101 kronor, 100 aktier mer om priset sjunker till 100 kronor, sedan 10 aktier till om någon säljer för 98,25 och så vidare. På högra sidan ser man kända önskemål att sälja. 5 aktier finns till salu för 102 kronor styck, hela 1 555 aktier för 102,25 kronor styck och så vidare.

Officiellt är aktien värderad till 102 kronor men se hur svårt det ser ut att vara att sälja en lite större post, till exempel 1 000 aktier. Det finns inga kända köpare av så "stora" poster i närheten av 102 kronor. Om ingen hoppar in när man lägger en order så kanske man måste acceptera ett pris 10% under marknadspriset. Motsvarande kan hända om man vill köpa 1000 aktier även om det i det här fallet ser bättre ut.

Det behöver inte vara så illa som det ser ut. Av någon anledning så tillåts dolda ordrar eller isbergsordrar där det ser ut som att man vill handla 10 aktier fast man egentligen vill handla 10 000 aktier. Dessutom finns det robotar som hoppar in och gör affärer när de ser ett gap i marknaden, men trots det så får man räkna med att det försvinner någon eller ett par procent varje gång man handlar många aktier i ett litet företag om man har lite bråttom.

Den här dagen gjordes totalt 20 affärer på hela dagen. Knappt 3 000 aktier för mellan 101 och 102,25 kronor styck.

Jag undrar hur det är att förvalta en småbolagsfond. De kan behöva sälja och köpa större poster varje dag. Lycka till att göra det utan att priset far omkring som en jojo!

Är det någon som har erfarenhet av att handla i små företag med lite handel? Det vore intressant att höra om dina upplevelser!

Kommentarer

 1. Ja, du får inte ha bråttom. Emellanåt tycker jag att SJR och Systemair har väldigt låg omsättning. Enda som funkar är att köpa små poster under lång tid, och om man tar det beslutet; sälja små poster under lång tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter vettigt, men då får man se till att ha ett lågt courtage också? Normalt handlar jag för belopp där "liten"-varianterna av kontona funkar bäst men för handel i småbolag borde man ju ha mini, med 1 kronor som minimicourtage.

   Men jag undrar varför Sectra har så extremt låg omsättning just nu.

   Radera
 2. Håller med att det kan svänga rejält hos även de lite "större" småbolagen. Är man väldigt långsiktig så kanske det inte är hela världens men det har helt klart en påverkan om man har bråttom som du säger.

  Och dolda ordrar är ju bara knäppt enligt mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken är ju att man får bråttom när alla andra också får bråttom och då rasar priset mycket mer än vad som vore vettigt. Möjligt köpläge om man märker det och är förberedd, men det är man ju inte.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Varning för Circular Water

Nyemission i BillerudKorsnäs