Hur mycket bättre kan mitt liv bli för 15 000 kronor i månaden?

Hos Onkel Tom pågår en diskussion om hur lätt det är att leva väl för 20 000 kronor i månaden om man är två och diskussionen handlar rätt mycket om vad som är nödvändigt för lyckan eller inte.

Storugglan vände på det:

"Nu väntar vi på den andra vinkeln i ämnet: hur ökar man sina utgifter över säg 15 000 kr per vuxen person och månad med bibehållen livsmening?"
och nu vill jag vända det ännu mer. I snitt lägger jag mer än 15 000 på aktier och fonder per månad. Om jag inte skulle göra det, vad kunde jag göra för de pengarna som skulle göra mitt liv bättre?

Det är ju inte en lätt fråga för er eftersom jag är relativt anonym och inte skriver något om familj och hur jag lever, men jag upptäcker att det även är en svår fråga för mig. Så hjälp mig, hur maximerar man livsglädjen för 15 000 kronor i månaden om man lever enkelt men inte spartanskt?

Kommentarer

 1. Jag tycker att man jämför äpplen med päron, livsglädjen är för min del ytterst lite med pengar att göra. Visst ger pengar säkerheten och friheten men den skapar ingen glädje. Ditt liv blir inte bättre för att du äta ute fyra gånger i månaden istället för två. Resor visst, men frågar de som har rest runt alla världens hörn...Nej, för min del skapas livsglädjen i relationen mellan mig och min fru och våra barn samt alla vänner och bekanta. Det är för övrigt en intressant diskussion som leder tankarna lite längre bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog att man kan använda pengar för att må bättre, även om poängen för många som skriver om sparande är att man inte behöver göra det. Många livsglädjehöjande aktiviter är gratis eller billiga, men det finns även de som kostar pengar.

   Radera
  2. Men kan du inte lista vad du tycker ger lycka för pengar då? Och beskriva hur ditt liv skulle bli? För du måste beakta att du fortfarande jobbar så du kan ju inte åka till Thailand hur som helst.

   Radera
  3. Om jag skulle "köpa" lycka så skulle det nog i mycket handla om att köpa bort saker. Köpa bort trängsel på tåget, köpa bort städningen, köpa bort en bullrig bil (om jag hade ägt en liten bullrig bil).

   Radera
 2. Ok, rent spontant låt oss säga att du "måste" spendera dessa 15.000 kr eller så tar staten dem i beskattning. Vad får du för 15.000 i månaden om du har alla baser (mat, boende, studier, etc.) täckta?

  * Thailand resa (eller motsvarande) en gång i kvartalet
  * En bra stor sommarstuga med båt (tänker lån avbetalning i relativt aggressiv form) där du kan odla etc.
  * Hemtjänster som städning kombinerat med att gå ner i arbete, matkasse hem varje vecka etc. (mer tid med barnen/familjen)
  * Middag ute med vänner & familj en alt. två gånger i månaden (beror på antalet personer och sprit notan)
  * Häst för dottern / sonen (om de vore intresserade)
  * Hobby (t.ex. tävlings segling, fallskärmshoppning, RC bilar och andra liknande dyra alternativ)
  * Samlare av någonting (frimärken, kort etc. vilket kan lätt dra över 15.000 i månaden)
  * Sätta upp en egen välgörenhets organisation (d.v.s. rädda katter, soppkök, insamling till ukrainska barn hem etc.)

  Allt är beroende av vad man finner intressant och alla ovanstående kan ta dubbla pengarna utan problem också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra lista! Tack!

   Det är inte utan att man blir sugen att köpa en liten stuga.

   Fast jag hoppas nog 15000 räcker till mer än två middagar ute med vänner. Hmm, jag kanske inte går till tillräckligt bra ställen.

   Att sätta upp en egen välgörenhetsorganisation är en riktigt intressant idé. Eller helt enkelt ge pengarna till några som redan är duktiga.

   Radera
  2. Som sagt beror på antalet personer och sprit notan. Ta en ok central Sthlm pub, ca 500 kr per person i mat (dubbla om vi tar in tre eller fem rätters på en bättre restaurang), lägg till ytterligare 200 kr för vin, 200kr för spriten (drink före, whisky efter) och du sitter närmare 1.000 kr per person redan utan att gå nämnvärt dyrt på någon del.

   Anledning till egen välgörenhet har att göra med att utnyttja sin tid som ekonomiskt oberoende för att göra en skillnad och något man brinner för. Därmed eget istället för att donera.

   Radera
 3. Pengar kan inte köpa lycka, men pengar kan köpa frihet. Och frihet kan vara lycka. Håll i slantarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant. Jag har nått upp till nivån där jag aldrig oroar mig för pengar, men det är tyvärr långt från den nivån till att man aldrig behöver tänka på inkomster.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Avanza raderade alla sina aktieforum

Jämförelse priser på bankpaket (Nordea höjer med 20%)