lördag 8 oktober 2016

Utdelningar från Sectra och Coca Cola

Efter sommarens utdelningstorka (med några få skvättar) så kom hösten med kronor från Sectra och Coca Cola. Eller inte direkt från Sectra. Av skatteskäl så väljer Sectra att ge utdelning i form av avskiljda inlösenaktier. Och inte direkt från Coca Cola heller eftersom deras utdelning är i amerikanska dollar.

Från Sectra kom 400 inlösenaktier värda 4,50 kronor styck (totalt 1 800 kronor). De går att sälja på börsen om man behöver kronorna nu eller så kan man vänta på inlösen om några veckor. Jag har inte de här aktierna på ett investeringssparkonto så det blir 30% skatt på "vinsten" på att sälja inlösenaktierna. Vinsten blir strax under 4,50 kronor per aktie, så skatten blir ungefär 500 kronor.

Från Coca Cola kom $0,35 per aktie, vilket för 8,543 kronor per dollar blev totalt 748,50 kronor. Som vanligt så behöll amerikanska skatteverket en del, i det här fallet 112,75 kronor, och som vanligt så räknar jag med att få tillbaka de pengarna i form av minskad ISK-skatt (då jag har överskott av kapital så det går att kvitta) nästa år.

Jag har köpt fler aktier i Coca Cola sedan förra utdelningen och dollarn kostar mer så det är hela 27% mer än i juli (25% fler aktier, 1% högre dollarkurs)

Eftersom jag nu äger en större andel av företaget så fick jag nu vinsten av hela 9 971 flaskor, istället för de mediokra 7 000 flaskorna som det varit tidigare. Hur många flaskor är det i en back? Kanske borde jag räkna backar.


Allt som allt så blir det cirka 2 500 kronor. Det räcker både till hemförsäkringen och a-kasseavgiften, två räkningar jag precis betalade.

Jag har nu fått mer i utdelning under 2016 än jag fick under 2015 och det är nästan tre månader kvar av året. Det blir utdelningsökning för mig i år. Frågan är bara hur mycket. 10%, 20%, 30%? Med minst åtta utdelningar kvar hoppas jag faktiskt på närmare 30% men då krävs mer köp från mig i bolag som inte delat ut än.

Ökningarna är dels från höjningar (bra!), inköp med lön, återinvesterad utdelning och växling från ett gruvbolag utan utdelning till företag med utdelning.

8 kommentarer:

 1. Fin utdelning. Missade tyvärr Coca Cola denna gången eftersom passade på att köpa på dippen i anslutning till förra ex-dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Priset på Coca Cola-aktier ligger ganska stilla. Det är en av de aktier jag kan tänka mig att köpa lite mer av men jag borde läsa på varför kursen inte följer med index uppåt.

   Radera
  2. Min tolkning är att det beror på att den långsiktiga trenden är att vinsttillväxten mattas av och därmed utdelningstillväxten.

   Detta är dock inte ovanligt i konsumtionsvaror och Coca Cola kan du redan köpa (nästan) var som helst. Att de skulle sluta gå med vinst och klara utdelningar verkar dock mindre sannolikt. Ser det som ett defensivt men tråkigt innehav.

   Radera
 2. Räknar du hur många flaskor Coca-Cola säljer på ett kvartal och multiplicerar med din andel av företaget? Häftigt sätt att räkna.

  Jag äger också Coca-Cola och planerar att fylla på många gånger i framtiden :)

  SvaraRadera
 3. Har du gjort någon jämförelse mellan Coca-Cola och PepsiCo? Jag har varit sugen på att ta in något av dem en längre tid men har inte kommit till skott.

  Jag vill även passa på att tacka för en mycket läsvärd blogg, du har en förmåga att få varenda inlägg att vara läsvärt. En mycket uppskattad egenskap!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På ytan ser det ut som en bedräglig sajt. Tror att det kommer bekräftas om någon läser mer.

   Radera
  2. Och jag ser att du postat samma länk på andra bloggar så min svaga förhoppning att det var en ärlig fråga sprack.

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.