fredag 15 september 2017

USA-inköp och en sjunkande Johnson & Johnson-utdelning

Utdelning nummer två för september är hälsovårdsbolaget Johnson & Johnson, ett av mina större innehav. Det senaste året har inte varit snäll mot aktiekursen men mycket av det är försvagningen av dollarn. En försvagning som på kort sikt också sänker mina utdelningar.

Såhär i mitten av september landade 1 334,04 kronor på mitt Avanza-konto (och 200,10 kronor skickades tillbaka till USA för skatt). Det är -8% jämfört med förra utdelningen, helt och hållet på grund av den sjunkande dollarn. Jämfört med för ett år sedan så är det -1% (+5% mer utdelning per aktie, -6% sämre valutakurs).

Jag vet inte var dollarkursen kommer landa. Någonstans mellan 7 och 8 kronor verkar rimligt om man tittar på ett historiskt genomsnitt, men kursen har sällan legat i mitten. Eftersom USA som marknad verkar lite billigare just nu (relativt sett) men enskilda aktier verkar dyrare så gjorde jag det lätt för mig och köpte fler andelar i SPP Aktiefond USA. Då får jag det dyra och det billiga i ett paket. Ungefär en sjundedel av årets sparande gick till det köpet så nu blir det antagligen inga aktier på ett tag.

Jag har som långsiktigt mål att balansera min portfölj efter teorin att försök att hålla en jämn balans leder till högre avkastning. Just nu ligger jag under målvärden i USA och Sverige, och lite högt på aktier och lågt på "långa räntor" (obligationer). Långa räntor/obligationer har väldigt låg avkastning just nu och skulle räntan gå upp kommer obligationernas värde sjunka som en sten så jag är inte alls sugen på att öka där. Dilemma. Bryta min strategi eller följa den blint? Båda alternativen verkar fel.

För övrigt kommer mitt största utländska innehav nu bli Nordea, efter att de av diverse anledningar bestämt sig för att flytta till Finland. Jag är inte insatt i alla detaljer så jag kan bara hoppas att det är ett rationellt beslut. Det gör att det blir mer källskatt att kvitta bort i min ISK men det ska fortfarande inte vara något problem. Speciellt inte som ISK-schablonintäkten går upp.

6 kommentarer:

 1. J&J är ett bra kvalitetsbolag som konsekvent höjer utdelningen, är dollarkursen låg är det ypperligt läge att tanka ytterligare aktier i detta bolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag följer aktiekursen i kronor och tyvärr så verkar valutakurs och USA-dollarkursändringar ta ut varandra. Just nu är det lite billigare, men inte så mycket som jag skulle vilja.

   Fast största anledningen att hålla igen för mig är att jag redan har så många J&J-aktier. Hade jag haft färre så hade det varit intressantare.

   Radera
 2. Jag fick kaffet i lungorna höll jag på säga :D

  JnJ sänker utdelningen?! Men då förstod jag vad du menade ^^

  Har själv JnJ i min miljonsportfölj men långt ifrån lika stor mängd som du. Det blir helt klart pengar för källskatten när man börjar komma upp i dessa summor.

  Nu när Ulla varit vid spakarna blir det också ytterligare skatt i ett KF...mest troligt.

  BRA INLÄGG!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var inte meningen att skrämmas. :-)

   Som ofta så är mina inlägg avsedda mest för mig själv och jag konstaterade helt enkelt att utdelningen sjunkit med någon procent. Det kanske den gör ett tag till men så småningom så kommer det jämna ut sig. Det är i alla fall vad jag tror.

   Radera
 3. Många amerikanska bolag är duktiga på att höja sina utdelningar. Men precis som du skriver kan det bli en sänkning av utdelningen i svenska kronor när dollarn försvagas. J&j känns som ett tryggt val på lång sikt. Funderar även jag på att ta in bolaget till min portfölj så småningom. Har du tittat på Becton dickinson någon gång? Jag sålde tyvärr denna aktie 2014 i samband med bostadsköp. Sen dess har den uppvärderas rejält. Är även det ett bolag jag kan tänka mig äga på lång sikt. Men har tyvärr dålig koll hur mycket det kan vara värt att betala för bolaget.
  Tack för en bra blogg.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag vet inget om Becton Dickinson. Lite tråkigt att behöva köpa dyrare än man sålde, men har värdet på bolaget gått upp så kanske det ändå är värt det? (Rent allmänna funderingar)

   En annan allmän fundering är att man kan extrahera bokstäverna för Bitcoin ur namnet. Jag ska sluta fundera.

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.