7,5 år med min Roomba - nyckeln till låga kostnader är underhåll

Det har gått ur modet att laga och underhålla saker utan istället så köper de flesta nytt. Det gäller kläder, telefoner, datorer och, antar jag, dammsugare.

Jag är stolt ägare till en 7,5 år gammal Roomba (robotdammsugare) som måste gått många mil och har ett och annat ärr. Hitintills har jag lagat, rengjort och bytt ut de delar som behövt lagas, rengöras eller bytas ut. Då jag funderat på att hoppa på en nyare modell med blinkande lampor, röststyrning, tidsportaler och sånt så dammade jag av robotens bokföringslunta.

Det visade sig att man sparar väldigt mycket pengar på att underhålla något som fungerar jämfört med att köpa nytt varje gång något krånglar.

Just nu ligger robotdammsugaren på en totalkostnad på 7 000 kronor vilket ger en månadskostnad på 76 kronor, eventuellt fallande till 60 om de nya delarna håller den rullande utan fler problem i 1-2 år till.

Hade jag istället köpt en ny robotdammsugare varje gång den behövde en ny del, batteri eller underhåll, vilket var lockande, så hade snittmånadskostnaden varit 200-250, hela tre gånger mer. Det är en stor skillnad och jag tror att man ser liknande skillnader i mycket vi köper nytt istället för att fixa.

För den som är nyfiken så har kostnaderna varit:

Inköp4 200 kronor
Batteri700 kronor
Smörjmedel100 kronor
Ett till batteri500 kronor
Borstmodul800 kronor
Och ett batteri till500 kronor
Elca 200 kronor (väldigt ungefär)
(hörlurar den åt upp 300 kronor)
Totalt (exkl hörlurar)ca 7 000 kronor
Till det tillkommer en del tid för att öppna, rengöra och smörja de inre delarna. Hade jag gjort det bättre hade det kanske inte behövts en ny borstmodul, men robotdammsugaren ska också vara en tidsbesparare så man får balansera den biten. Nu har det kanske blivit någon timma per år vilket jag skulle kunnat öka en bit. Det är också möjligt att bättre rengöring hade hållit nere batteriinköpen för batterierna slits mest när de får driva motorer som är svårsnurrade.

Ett användningsområde för de här siffrorna är att bedöma om underhåll är ekonomiskt lönsamt. Om något som kostar 10 månaders underhåll inte förlänger livslängden med 10 månader så kan man lika gärna köpa nytt. Ett batteri för 500 kronor (7 månader) förlänger livslängden (om allt annat håller) med 2-3 år. Enkelt beslut. Men om man måste byta många delar, för tusentals kronor (30 månader) så är frågan om det lönar sig. Kommer prylen leva 30 månader längre tack vare reparationerna, eller kommer något något annat gå sönder inom ett halvår?

Det här ska inte ses som Roomba-reklam. Det finns massor av olika robotdammsugare numera och det mesta som säljs nu är antagligen minst lika bra som den jag har, även om man ska komma ihåg att man får det man betalar för. Min långlivade robotdammsugare var inte billig 2011.

Kommentarer

 1. Själv har jag en Goldstar inköpt för ca 500:- när jag flyttade hemifrån 1989. Den går hur bra som helst. Enda "underhållet" är nya påsar när de blivit fulla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det var ett bra köp! Extra oväntat för Goldstar hade väl inte ett bra rykte?

   Jag har också en handdragen dammsugare och problemet med den är/var det låga slitaget om du förstår vad jag menar. :-)

   Radera
 2. HIV GRATIS ALLT TACK TILL DR GOODLUCK.
  Hej allihopa
  Är så full med glädje att dela detta vittnesbörd om GUD som skickas till mitt liv Dr GOODLUCK, som kommer att tro att en ört kan bota hiv och aids, jag tror aldrig att detta kommer att fungera jag har spenderat mycket när jag får droger från sjukhuset för att hålla mig frisk, vad jag väntade på är döden för att jag var trasig, en dag jag svårt om den här stora mannen som är väl medveten om hiv, cancerbehandling, jag bestämde mig för att maila honom, omedvetet för mig att detta kommer att bli slutet på hiv och aids i min kropp, han förbereder örten för mig och ger mig instruktioner om hur man tar det, i slutet av 17 dagar efter att jag tog botemedel som han berättade för mig, sa han till mig att gå till sjukhuset för en kontroll, och jag gick förvånansvärt efter testet, doktorn bekräftade mig negativ, jag trodde att det var ett skämt, jag gick till andra sjukhus var också negativ, då tog jag min vän som också lider av HIV och cancer till doktorn med namnet Dr .Goodluck, efter behandlingen bekräftade hon också båda sjukdomsfria. Han har också örten att bota. (1) CANCER, (2) PENIS ENLARGEMENT, (3) Hiv och aids, (4) URINÄR TRACT INFEKTION, (5) DU ÖNSKAR DIN EXBACK ELLER ÖNSKAR ATT STOPPA AVDELNING ELLER SPARA DIN RELATIONSHIP HAN DU KAN HJÄLP DIG OCKSÅ, (6) IMPOTENCE , (7) BARENESS / INFERTILITY, (8) DIARRHEA, (9) ASTHMA, (10) DIABETER, (11) HERPS (12) OM DU BEHÖVER FRAMSTÄLLNING I ARBETET KAN JAG KAN HJÄLPA (13) Lotteri av alla slag han kan hjälper dig att vinna väldigt stort i någon form av lotteri ETC, snälla, jag vill att alla med det här viruset ska vara fria och botas, det är därför jag släpper sin e-postadress och Whatsapp-nummer för enkel kontakt med honom. kontakta honom på hans Email: goodluck05spellcaster@gmail.com eller lägg till honom på Whats-app: + 2348138654465, kan du också besöka hans hemsida: http: //drgoodluck.simplesite.com/. tveka inte att maila honom, han är en bra och en bra man. Dr.GOODLUCK tack för att du har sparat mitt liv, och jag lovar att jag alltid och alltid kommer att vittna om ditt bra arbete.

  Här är hans kontakt,
  Maila honom på: goodluck05spellcaster@gmail.com
  Ring eller Whats-app honom: +2347038374420
  hemsida http://drgoodluck.simplesite.com

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Varning för Circular Water

Nyemission i BillerudKorsnäs