torsdag 7 februari 2019

7,5 år med min Roomba - nyckeln till låga kostnader är underhåll

Det har gått ur modet att laga och underhålla saker utan istället så köper de flesta nytt. Det gäller kläder, telefoner, datorer och, antar jag, dammsugare.

Jag är stolt ägare till en 7,5 år gammal Roomba (robotdammsugare) som måste gått många mil och har ett och annat ärr. Hitintills har jag lagat, rengjort och bytt ut de delar som behövt lagas, rengöras eller bytas ut. Då jag funderat på att hoppa på en nyare modell med blinkande lampor, röststyrning, tidsportaler och sånt så dammade jag av robotens bokföringslunta.

Det visade sig att man sparar väldigt mycket pengar på att underhålla något som fungerar jämfört med att köpa nytt varje gång något krånglar.

Just nu ligger robotdammsugaren på en totalkostnad på 7 000 kronor vilket ger en månadskostnad på 76 kronor, eventuellt fallande till 60 om de nya delarna håller den rullande utan fler problem i 1-2 år till.

Hade jag istället köpt en ny robotdammsugare varje gång den behövde en ny del, batteri eller underhåll, vilket var lockande, så hade snittmånadskostnaden varit 200-250, hela tre gånger mer. Det är en stor skillnad och jag tror att man ser liknande skillnader i mycket vi köper nytt istället för att fixa.

För den som är nyfiken så har kostnaderna varit:

Inköp4 200 kronor
Batteri700 kronor
Smörjmedel100 kronor
Ett till batteri500 kronor
Borstmodul800 kronor
Och ett batteri till500 kronor
Elca 200 kronor (väldigt ungefär)
(hörlurar den åt upp 300 kronor)
Totalt (exkl hörlurar)ca 7 000 kronor
Till det tillkommer en del tid för att öppna, rengöra och smörja de inre delarna. Hade jag gjort det bättre hade det kanske inte behövts en ny borstmodul, men robotdammsugaren ska också vara en tidsbesparare så man får balansera den biten. Nu har det kanske blivit någon timma per år vilket jag skulle kunnat öka en bit. Det är också möjligt att bättre rengöring hade hållit nere batteriinköpen för batterierna slits mest när de får driva motorer som är svårsnurrade.

Ett användningsområde för de här siffrorna är att bedöma om underhåll är ekonomiskt lönsamt. Om något som kostar 10 månaders underhåll inte förlänger livslängden med 10 månader så kan man lika gärna köpa nytt. Ett batteri för 500 kronor (7 månader) förlänger livslängden (om allt annat håller) med 2-3 år. Enkelt beslut. Men om man måste byta många delar, för tusentals kronor (30 månader) så är frågan om det lönar sig. Kommer prylen leva 30 månader längre tack vare reparationerna, eller kommer något något annat gå sönder inom ett halvår?

Det här ska inte ses som Roomba-reklam. Det finns massor av olika robotdammsugare numera och det mesta som säljs nu är antagligen minst lika bra som den jag har, även om man ska komma ihåg att man får det man betalar för. Min långlivade robotdammsugare var inte billig 2011.

2 kommentarer:

 1. Själv har jag en Goldstar inköpt för ca 500:- när jag flyttade hemifrån 1989. Den går hur bra som helst. Enda "underhållet" är nya påsar när de blivit fulla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det var ett bra köp! Extra oväntat för Goldstar hade väl inte ett bra rykte?

   Jag har också en handdragen dammsugare och problemet med den är/var det låga slitaget om du förstår vad jag menar. :-)

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.