fredag 22 februari 2019

Procter & Gamble - mer blöjor till folket

Procter & Gamble är ett av mina defensiva innehav som ska balansera alla svenska industriaktier. Dess första utdelning för året har precis kommit. Efter att ha sålt ett otal antal pampersblöjor, oral b-tandborstar eller något av ett otal andra kända varumärken så blev min del av kvartalsvinsten 997,11 kronor (minus 15% källskatt). Det är många blöjor det. Tusentals?

997,11 kronor är en ökning på hela 22% jämfört med för ett år sedan, lite oväntat för ett tråkbolag som Procter & Gamble. Det är dock 17% att dollarn blivit dyrare (svenska kronan mindre värd), och bara 4% är höjning i dollar. Jämfört med förra kvartalet är det 3% mer, tack vare 3% svagare krona mot dollarn.

Det påminner mog om att jag läste en analys om miljöeffekten av engångsblöjor jämfört med tygblöjor. Skillnaden var både gigantisk och inte så stor beroende på hur man såg på saker. Man kan inte entydigt säga att engångsblöjor är sämre för miljön, men det beror på en massa individuella faktorer som hur man tvättar och torkar tygblöjor. Det som skiljde stort däremot var vattenåtgången. Jag antar att allt som tillverkas av cellulosa använder mycket vatten för tillverkningen.

Så om du inte är orolig för vattenbrist, välj mina blöjor!

edit: Noterade precis att P&G står i 99,99 dollar per aktie. Så nära $100!.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.