Besviken på Wallenstams och Handelsbankens utdelningsförslag

Veckans företagsrapporter för mig kom från Wallenstam och Handelsbanken. Både två visade rekordstora vinster och stor tillförsikt för framtiden, och båda två valde att hålla nere utdelningarna vilket är en klar besvikelse. Utdelningarna är beviset för att företagen verkligen går bra och jag kan bara undra varför de inte ger utdelning proportionellt till de påstådda resultateten. Men låt oss kolla närmare på de två företagens respektive rapport.

Wallenstam

I samband med Covid-19 så valde Wallenstam att sänka utdelningen från 1,90 kronor per aktie till först 50 öre och sedan till 1,20 kronor per aktie. Förra året så försvann nästan all osäkerhet och det finns inte längre någon anledning att hålla nere utdelningen, men trots det valde man att behålla utdelningen på 1,20 kronor per aktie.
1,20 kronor per aktie (± 0)

Motiveringen för den uteblivna utdelningshöjningen var att de "förräntar pengarna bättre själva". Det är nu inte ett val som jag tycker företagsledningen ska göra utan det ska vara ägarnas beslut. Nu är förstås VD:n Hans Wallenstam också kontrollerande ägare så han kan själv bestämma och han bestämde att behålla den här utdelningen. Det lät som han var mer sugen på att sänka utdelningen än att höja den.

Att hålla nere utdelningen funkar för rika ägare som inte har något stort behov av kassaflödet utan kan glädjas åt att deras pappersförmögenhet gör dem än rikare på papperet. För oss mindre aktieägare som inte vill minska vårat ägande så är utdelningarna mycket mer användbara. Det skapar också frågor. Är skuldsättningen värre än de säger? Håller något projekt på att krascha?

Framöver så säger man sig se två risker. Högre räntor, vilket man kontrat med räntederivat vilket fördröjer ränteförändringar, och högre byggkostnader vilket är svårare att kontra. Det är väl rimligt att anta att marginalerna i nyproduktionen kommer minska.

Wallenstams mål har varit att öka sitt substansvärde rätt kraftigt, vilket jag inte riktigt håller med om eftersom substansvärdet till stor del beror på faktorer företaget inte kan kontrollera. Det hade varit bättre att ha mål på förvaltningsresultatet eller driftnettot.

Jämfört med mina gissningar så betyder det här 750 kronor mindre per år. Det är inte uppskattat alls, men bleknar vid resultatet av Handelsbankens utdelningsbesked.

Handelsbanken

Veckans andra utdelningsbesked kom från Handelsbanken. Bankerna pressades hårt av mydigheter att inte dela ut sina vinster de senaste åren, men nu när pandemins akuta fas är över så är den pressen borta. Därför trodde jag och många med mig att det skulle bli en återgång till det normala i år. Utdelningarna har historiskt varit mellan 5 och 6 kronor per aktie och år och förväntningarna var att den här utdelningarna skulle ligga över det intervallet. Istället föreslår Handelbanken en utdelning på 5 kronor per aktie. Det blev en kalldusch.
5 kronor per aktie (-3,38)

VD:ns motivering var att det signalerar tillväxtambitioner och är anpassning till framtida risker, vilket går stick i stäv med påståendena om rekordresultat, kostnadsbesparingar och tillförsikt inför framtiden. Handelsbanken, liksom alla banker, har för övrigt stora kostnader för utveckling av datorsystem och nu har "aktiverad utveckling" kommit tillbaka och börjat bita dem. "Aktiverad utveckling" är ett sätta att bokföringsmässigt hantera utvecklingskostnader som en tillgång men det betyder bara att det blir en kostnad några år senare.

Den signal Handelsbanken nu sänder är att läget är värre än det var 2014 när utdelningen var 5,50 kronor per aktie, 50 öre mer än det nya förslaget. Vad ska jag som ägare tänka om det?

För mig betyder det här hela 4 100 kronor mindre än jag räknat med. De bonushamburgare andra utdelningar frestat med går nu helt upp i rök utan det blir ris och potatis istället.

Kommentarer

  1. Jag tror Lundberg ligger bakom shbs strypta utdelning. Svälter ut oktogonen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en intressant tanke. Jag funderade i motsatta termer. Handelsbanken har få starka ägare och som företagsledning är det alltid lockande att behålla pengarna och göra något skoj med dem.

      Radera
    2. Det är helt klart Lundberg som ligger bakom den låga utdelningen, frågan är bara vad som ska ske med pengarna?

      Hur menar du med att svälta ut oktogonen? Det blir ju fortsatt avsättningar dit trots beskedet för ett par år sedan att det skulle upphöra.

      Radera
    3. Anonym 1 här :) jag menar svälta ut som i att utflödet är större än inflödet. Oktogonen har fått sälja av en massa av sina tidigare aktieinnehav helt. Löser gradvis upp korsägandet, och i förlängningen oktogonens inflytande på banken när aktier måste säljas för att täcka utbetalningarna.

      Radera
    4. Anonym 2 här

      Utflödet må vara större än inflödet! Det var något år sedan jag läste det nu, men visst var det något i stil med att oktogonens ägande i SHB inte fick gå under 10% (?) för då skulle det bli en annan skattesats? Därför såldes andra innehav av än just shb-aktier? Ogillar faktiskt upplägget med oktogonen, om inte de anställda blir motiverade av vanlig lön kanske andra typer av anställda borde attraheras istället.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare