Valutaväxling, bankernas nya kassako

I Avanzas senaste årsrapport till ägarna så kan man läsa hur banken tjänar pengar. Jag använder Avanza som exempel men andra banker jag tittat på har haft samma avgifter.

Courtage1 456 miljoner+32%
Fonder661 miljoner+58%
Valutaväxling625 miljoner+76%
Räntor321 miljoner+13%

De här siffrorna är netto, efter att banken betalat avgifter till börser och andra banker. Det som inte framgår är hur mycket större omsättningen är för courtage och fonder jämfört med valutaväxling. En egen uppskattning säger att utlandshandeln är 20% av den totala handeln (kan vara fel) så det är lätt att se hur utlandscourtaget och växlingsavgifterna gör utlandshandeln till en lönsam affär för bankerna.

Courtagen har blivit lägre, om man ser över en längre tid, vilket har bidragit till att många fler nu aktivt investerar (och spekulerar och spelar) på aktiebörser. Det är positivt att fler engagerar sig, men jag tror att valutaväxlingsavgiften gått under radarn.

Vanligt just nu är att ta 0,25% i valutaväxlingsavgift för varje transaktion: Utdelningar, köp, försäljningar.

Aktier i USA, ETF:er i Tyskland eller ett norskt laxföretag spelar ingen roll. 0,25% går till banken oavsett. Jämför det med fondavgifter på 0,2% och courtage på 0,1% och det är tydligt att det är valutaväxlingen som är det dyra med att handla utomlands.

Avgiften är möjlig för att den inte är överdriven, och för att den är osynlig, men det betyder att efter att ha köpt och sålt en norsk aktie, så har 0,5% av pengarna hamnar i bankens ficka. Det här gör bankernas erbjudande om "courtagefri handel i <utländskt land>" rätt bedrägligt.

Jag vill i första hand att valutaväxlingsavgiften ska bli lägre, i andra hand att information om den ska slås ihop med courtage-avgiften.

Kommentarer

  1. Tänk också valutaväxlingsavgift på utdelningarna (från USA etc.)...så förstår man att Avanza täljer guld...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir en stadig inkomst för bankerna, men med direktavkastningar på 3% så blir det inte så mycket pengar jämfört med valutaväxlingen vid försäljning och köp.

      Det betyder å andra sidan att en bank symboliskt skulle kunna ta bort valutaväxlingen för utdelningar och därmed ge sina kunder 0,0075 procentenheter högre direktavkastning på utländska aktier. Kanske skulle det locka folk.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet