Nya utdelningar för NCC och Bonava

NCC

Det är 10 år sedan jag köpte mina första 400 aktier i NCC och efter att ha varit ett riktigt trevligt innehav så gick det allt sämre och sämre. Företaget tog på sig jobb till förlust vilket ledde till omsättning, men inte till vinst. Jag vet inte om det är en slump att problemen började ungefär samtidigt som de fick för sig att dela företaget i två mindre bolag. För mycket fokus på struktur och för lite på verksamhet?
6 kronor per aktie (+1 krona)

2021 var ett bättre år för NCC och VD:n låter nöjd. Rörelsemarginalen har slutligen rört sig bort från noll och är nu 3%. Tre procent är inte mycket alls vilket betyder att marginalerna fortfarande är små men det är i alla fall en marginal.

Jag hade trott på lite högre utdelning men 6 kronor är ok. Det här är ett av mina större innehav så det spelar stor roll för den totala mängden utdelningar. Nu blir det mer än förra året, men mindre än jag hade planerat.

Bonava

Bonava (före detta "NCC Housing") har också en bekymrande utdelningstrend. Bonava har lidit av dålig lönsamhet både när världen gick på högvarv och medan den kämpade mot pandemin även om VD:n i årsrapporten säger att lönsamheten är på väg att bli bättre. Det sker på bekostnad av omsättningen, då man t.ex. lagt ner verksamheten i Danmark. I Norge och Finland har man bytt ut ledningarna istället för att lägga ner men det är för tidigt för att se om det hjälpt.

Det är en fördröjning på ett år i Bonavas resultat då det tar i runda slängar ett år att bygga ett hus eller lägenhet. Det betyder att för Bonava så är resultat som rapporteras nu i högsta grad beroende på läget mitt i pandemin. Totalt så var omsättningen förra året 9% lägre än året innan, men vinsten 2% högre.

3,50 kronor per aktie (-1,75)

Tyskland är den stora motorn för vinst och marginaler, medan marginalerna i St. Petersburg är betydligt lägre. En bostad i Tyskland säljs för 4,4 miljoner, i Sverige för 3,3 miljoner, i Ryssland för 1,1 miljoner. Antagligen finns det standardskillnader i bostäderna men det är en väldigt stor prisskillnad. Ryssland är naturligtvis också en stor risk. Om Putin skulle starta något så kan Rysslandsdelen av Bonava kollapsa (och det är inte det värsta som kan hända så vi håller alla tummarna att Putin bara spelar teater).

Fördröjningen från byggstart till resultat på ett år betyder också att när de rapporterar 15% färre byggstarter än förväntat så kommer ett kvartal om ett år kommer ha 15% lägre omsättning än förväntat. Enligt VD så är byggstarterna bara lite lätt försenade på grund av Omikron och att "omständigheterna inte var rätt" för att börja.

Företaget föreslår en utdelning på 3,50 kronor per aktie, att jämföra med de 5,25 (3,25 ordinarie + 2 extra) de delade ut förra året.

Slår vi ihop utdelningarna för NCC och Bonava, som brukade vara samma företag, så är det fortfarande mindre än för tio år sedan (10 då, 9,50 nu, -5%), och kompenserar man för inflation så är det ännu sämre (11,20 då, 9,50 nu, -15%).

Optimisten i mig tycker dock att det ser ut att ha bottnat och att det härifrån borde bli bättre.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare