Oväntat stor utdelningshöjning från Coca Cola

Coca Cola höjer sin utdelning från 42 till 44 cent per kvartal vilket är mer än väntat. The Coca Cola Company (kod KO, finns många andra Coca Cola-företag som ägnar sig åt perifera uppgifter) är ett dyrt företag vars värde till stor del består i att folk över hela världen vill dricka Coca Cola.
44 cent per aktie och kvartal (+2 cent)

I takt med att uppmärksamheten riktats allt mer mot skadan med sockerhaltiga drycker, där Coca Cola är marknadsledare, så har Coca Cola försökt diversifiera och de äger nu många och varierade varumärken. Drycken Coca Cola är dock fortfarande lokomotivet i koncernen även om allt fler kunder väljer varianter utan socker.

Coca Cola har också fått stå till svars för hur kunderna skräper ner. Alldeles för många köper en plastflaska med en Coca Cola-dryck och slänger den sedan i naturen. The Coca Cola Company har nu lovat att försöka nå 25% förnybara (pantbara) flaskor fram till 2030. För oss i norra Europa som pantar i stort sett alla förpackningar kan 25% tyckas väldigt lågt, men det finns många andra länder utan något pantsystem alls som drar ner det.

Coca Cola har volymen för att påverka länders pantsystem så jag önskar att de hade satt målen mycket högre. Enligt Coca Cola så kan ett pantsystem minska plaståtgången med 91%, vattenåtgången med 45% (trots intensiv flasktvätt) och växthusgasutsläppen med 47%.

Som aktieägare i Coca Cola så är jag medveten om att aktien är dyr, att det finns politiska risker eftersom Coca Cola får representera en hel bransch och trendrisker eftersom färre och färre vill dricka drycker med stora mängder socker i. Det finns också en viss valutarisk då företaget jobbar i amerikanska dollar men eftersom försäljningen är global så betyder en sjunkande dollar bara att deras intäkter i dollar blir större. Som dominant marknadsledare är också Coca Colas marknad mättad och det är svårt för dem att växa.

Det som gör aktien värd de riskerna är den stabilitet företaget har (se bara utdelningstrenderna både i dollar och svenska kronor). Det kommer behövas mycket och lång tid för att urholka varumärket Coca Cola. Det här var 60:e året i rad de höjde utdelningen och det finns en god chans att de fortsätter göra det framöver. Förhoppningsvis med mer än inflationen och förhoppningsvis som marknadsledare även i hållbarhet.

Kommentarer

  1. Jag har bla köpt Coca Cola aktier till min dotter som fyller 9 år i år. Hon har ägt dem sedan 2013. Hoppas att hon aldrig säljer dem och hon får känna på ränta-på-ränta effekten över 100 år. Hennes 40 aktier kanske kommer ge en helt ok utdelning år 2113.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Redan nu så är utdelningarna en del pengar för en 9-åring. Och fram til 2113... Om Coca Cola klarar av att växa med 3% mer än inflationen (inte alls säkert) så blir det 100 gånger pengarna du investerade.

      Radera
  2. Så trevligt! Fin artikel och bra uppmärksammat!

    Det hade jag missat och hade själv utgått från att de höjer med 1 cent per kvartal som vanligt. Man får väl hålla ett öga på aktien ifall den dras med i allmän börsoro och skulle handlas över 3 procents direktavkastning.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare