Bankerna tjänar för lite pengar

Varför inte en fredagsrant?

Dagligen är det rubriker och anklagelser mot bankernas låneräntor, men folk har fel. Bankernas utlåningsräntor för bolån är låga och rimliga. Problemet är storleken på lånen som folk dragit på sig. Man har hoppats och drömt om att få låna många miljoner kronor utan att behöva betala speciellt mycket för det och nu när någon vill ha lite betalt så börjar gnället.

Ja, 4% ränta är dubbelt så mycket som 2%, men 2% var abnormalt. Det var ett symptom på en sjuk ekonomi och att bygga sin privatekonomi på en sjuk grund är sjukt. Det är inte heller en fördubbling om man räknar in amortering.

En sak har folk dock rätt om. Storbankerna är extremt snåla med inlåningsräntan, sparräntan, men det löser man enkelt genom att ha sina pengar hos någon annan bank. (Jag har just nu pengar hos Santander, men det finns minst ett halvdussin andra banker som ger ungefär samma ränta)

Man hör också röster som kräver att bankerna ska skatta på sina vinster. Man undrar ju vilken sten de agitatorerna levt under. Alla svenska banker skattar på sina vinster. Kollar jag Handelsbankens senaste delårsrapport så verkar de betala cirka 2 miljarder i kvartalet i bolagsskatt, alltså vinstskatt, och andra företagsskatter.

För Swedbank är samma siffra cirka 2,3 miljarder och för SEB cirka 2,5 miljarder. Skalat till ett helår så betalar de tre svenska storbankerna cirka 27 miljarder i skatt. Allt kanske inte går till just den svenska staten, men en majoritet lär göra det.

Om nu bankerna kan göra ännu större vinster så kommer de betala in ännu mer skatt till statskassan. Så bankerna behöver större vinster, inte mindre.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet