Ränteavdrag - en rant

"Rant" är engelska med betydelsen "speak or shout at length in an angry, impassioned way", det vill säga, hålla en arg och passionerad tirad. Det är vad jag tänker göra nu.

Påfund

Räntaavdraget är ett påfund som går ut på att de som tjänar pengar ska ge en del av det de tjänar till de som lånar pengar. 32 miljarder kronor flyttades så under 2012 (källa SvD). Det här gör lån billigare (allt blir billigare om staten ger en 32 miljarder kronor om året för det!) och leder till felprissättning på allt man kan låna till. Det vill säga bilar och hus.

Ju mer man lånar, desto större avdrag kan man göra. Ju dyrare hus man köper, desto mer pengar får man av staten. Det är som att någon fyller bostadsprisballongen med vätgas. Alla är sedan med och betalar. Pensionären som bor i sitt helägda hus färdigbetalat för 30 år sedan, studenten som extraknäckte på sommaren, hyresrättsinnehavaren som inte har råd med en köpt bostad. De tar av sina löner och pensioner för att ge till de som lånar miljoner för att köpa fina bostadsrätter och villor. Sjukt!

Alla!

Tro nu inte att jag ensam kommit på att det här är helkonstigt. Idag står det i tidningarna om Göran Person, vår tidigare statsminister, och hans angrepp på avarten, men även förra finansministern Anders Borg, nuvarande Centerpartiledaren Annie Lööf och en hel hög andra nuvarande och före detta politiker har påpekat att det nuvarande systemet är trasigt och fel. Riksbanken är en av de som ser hur ränteavdraget skjuter Sverige längre och längre över klippkanten.

Sedan finns det de som tittar på Sverige utifrån och skakar på huvudet. OECD har bett oss göra något, IMF (Internationella valutabanken) har bett oss göra något, EU har bett oss göra något. Stora finansiella tidningar skriver om Sverige. Andra länder som har haft liknande system har reducerat dem eller satt dem under avveckling. Det är en av de frågor där det bara finns en sida i debatten för att det inte finns något att debattera om. Systemet är och har varit skadligt.

Fega stackare

Varför inte göra något? Det finns egentligen ingen som försvarar ränteavdragen men ingen i beslutsställning rör dem ändå. Det gällde förra regeringen (inklusive Anders Borg!) och det gäller den nuvarande regeringen (inklusive Magdalena Andersson). Varför inte? Feghet. De är rädda för att orsaka billigare bostäder (borde inte en regering hurra för billigare bostäder?) och rädda för att tappa röster från de som får en del av de 32 miljarderna. Så våra regeringar vill att vi ska ha dyra bostäder? Ser de inte själva hur fel de tänker?

Naturligtvis kan man inte stänga av ett sånt här system omedelbart. De som är vana att få sina 32 miljarder om året skulle ju bli chockade om man plötsligt krävde att de skulle klara sig själva och bostadsprisjusteringen skulle göra livet komplicerat för de som plötsligt har större lån än tillgångar. Ingen vill ha ett snabbt totalavskaffande. Inte ens jag är så dum. Istället så får man långsamt skruva åt kranen, eller sätta tak för de som får mest som man sedan sänker. Med de pengar som blir över kan man sedan göra mer riktade insatser för att bygga billiga bostäder eller sänka skatter så att folk har råd med mer.

Kanske tar det 10 år att justera, kanske 20 år, men vi behöver börja nu! Inte när räntor gått upp, kostnaden för ränteavdrag ligger på 100 miljarder, bostadsballongen exploderat, och de svagaste finansierat än dyrare hus för de som ändå hade haft råd.

Så vad händer när journalister frågar finansministern? Hon duckar och skjuter på frågan till någon gång i framtiden. För nu är inget bra tillfälle. Fel!

Nu är det bästa tillfälle hon kommer få.
Nu är den tid då hon behöver agera.
Nu är innan det är försent.

(en natt sömns senare är jag lite lugnare)
Är det något jag missat? Kom gärna med egna åsikter.

edit 2015-09-21: Rekommenderar att titta på jämförelsen mellan länder i http://www.altinget.se/misc/altingetDokR%C3%A4nteavdrag.pdf som Chansar Mest länkade i en kommentar.

Kommentarer

  1. Svar
    1. Tack! Så hur får jag regeringen att läsa och tycka samma sak? :-)

      Radera
  2. Tbh, jag känner ingen som utnyttjar ränteavdraget och som är mot dess borttagande. Tvärtom. De flesta håller med om att det är konstigt att ha kvar något som infördes för att stimulera ägande av sin bostad. (I dagsläget behöver ägande ingen stimulans.)

    Jag håller dock inte med dig om ett långsamt avskaffande. Det ska i teorin inte vara ett problem att trappa av ränteavdraget med 5%/år (eller mer) eftersom människor inte ska vara beroende av det för att ha råd med sina boenden. Att det i praktiken finns människor som har räknat med avdraget som en "inkomst" när de har budgeterat för sina bostäder bör man inte ta hänsyn till. Det är trots allt ganska lätt; är du beroende av ränteavdraget för att ha råd med din bostad? Då har du inte råd med din bostad. Har du inte råd med din bostad? Då bör du flytta till ett billigare boende. Det är väldigt lätt och väldigt logiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samt en rättning; ränteavdraget har ett tak på 100 000 kr om jag inte minns fel. (Man har pratat om att reducera det till 70 000 kr, men afaik är det inte infört än.)

      Och de som man är rädda för att de ska drabbas hårdast är inte höginkomsttagarna (även om de har högst lån sett till kronor), utan man är rädd att det ska slå hårt mot medelinkomsttagare samt låginkomsttagare (i storstäderna).

      Radera
    2. Tack för din kommentar! Jag håller i terorin med dig. :-)

      Vid 100 000 kronor så ändras avdraget från 30% (extremt generöst) till 21% (bara väldigt generöst), fast bara på räntorna över 100 000 kronor då.

      Problemet i praktiken med att avskaffa det snabbt är att det antagligen skulle leda till en lätt panik på bostadsmarknaden eftersom bostäder skulle byta pris så plötsligt. Se bara på hysterin när det mumlades om amortering i våras. För de som sitter på stora virtuella vinster så är det väl inte så farligt (de får mindre vinst så mindre vinstskatt så mindre glapp när de ska köpa en ny bostad som nu är billigare så det blir positivt i slutändan) men för de som har mer lån än bostadsvärde kan det kännas väldigt fel och bankerna kan bli lite nervösa när säkerheten är värd mindre än lånet.

      Dessutom panik på en obalanserad marknad, vem vet vad det leder till? Kanske inget alls, kanske något obehagligt.

      I en intervju nyligen sa Andersson att man inte ska ändra på förutsättningarna när folk gjort långa kalkyler. Kvalificerat skitsnack att det skulle vara en showstopper. Folk gör långa kalkyler på sina nettolöner men skatterna ändras varje år. Folk räknar på bilinköp men bensin/bilskatter och lagar ändras varje år. Folk räknar på sparande men på väldigt lång tid men det tog bara 3 år så började de ändra på ISK-beskattningen.

      Har någon kollat regeringens egna ränteavdrag?

      Radera
  3. Ränteavdragets avskaffande brukar vara ett av mina favoritämnen att hacka på.

    Argumentationen att ett avskaffande skulle bli en chock för högbelånade är bara skitsnack då ingen sansad person förespråkar ett omedelbart avskaffande.

    I Danmark sänks räntebidraget en procent per år.

    Så här ser det ut i övriga Europa: http://www.altinget.se/misc/altingetDokR%C3%A4nteavdrag.pdf

    Mvh//Chansar mest

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det det är ett mycket intressant dokument. La in en länk till det i huvudartikeln!

      Radera
  4. Kan inte annat än att hålla med till 100 %. Väl skrivet.

    Med vänlig hälsning,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Så hur får vi nu regeringen att läsa och hålla med också? :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare