Varför avvecklar Swedbank "Indexfond Asien"?

Swedbank håller på att skapa en ny Asienfond, "Swedbank Robur Access Asien" och för in Swedbank Robur Indexfond Asien samt Folksams Aktiefond Asien i den. Det här är en metod som brukar användas flitigt för att gömma och glömma misslyckade fonder, men Swedbank Robur Indexfond Asien är inte en misslyckad fond. De verkar ha gått rätt precis som sitt index (Asien exklusive Japan, med bolag som Samsung, Taiwan Semiconductor Manufacturing och China Mobile som stora delar). Så varför? Jag hoppas ingen hade förväntat sig ett svar från mig för jag har inget.
Swedbank Robur har beslutat att slå samman Swedbank Robur Indexfond Asien med en ny fond, Swedbank Robur Access Asien, den 24 september 2015. [...] Fonden är en aktiefond som placerar i företag inom olika branscher i Asien. Förvaltningen av fonden är indexnära och målsättningen är att så långt som möjligt efterlikna utvecklingen av indexet MSCI AC Asia Ex Japan Net. Indexet är ett marknadsvärdeindex som följer utvecklingen av stora och medelstora bolag på de asiatiska aktiemarknaderna, exklusive Japan. [...]
Mer information i Swedbanks fullständiga (men kortfattade) information.

Nackdelen för fondspararna när man avvecklar en fond är att man blir av med all historik. Speciellt med indexfonder kan historik vara väldigt intressant. Hur bra följer de index? Hur mycket läcker fonden i avgifter och transaktionskostnader? Jag tycker dessutom att det är synd att den nya fonden inte har ordet "index" i namnet. Nu följer den inte index exakt (viss vapentillverkning är borttagen) men den är rätt nära och jag tror den blir svårare att hitta med det nya namnet. Det borde också göra att Swedbank kommer sakna billig asienfond i jämförelsedatabaser såsom Morningstar när man sorterar på historisk avkastning.

Jag har en del pengar i Swedbank Robur Indexfond Asien, vald eftersom den hade lägst avgifter. Med sin exponering mot Kina så har den rasat rejält men fondändringarna beslutades före raset. Det här förändrar egentligen inget för mig förutom att det kommer göra det krångligare att plotta kursutvecklingen på den delen av mitt sparande, och att jag börjar misstänkta Swedbank för en dold agenda. Misstankar är inget man vill ha för någon som förvaltar ens sparpengar.

Edit 2015-10-06: Mer i Fortsättning "Swedbank Robur Indexfond Asien" - de gjorde ju som jag sa!

Kommentarer

 1. Själv sålde jag faktiskt min Swedbank Index Asien för några veckor sedan, då jag tyckte den sjönk för mycket. Så jag slipper denna sammanslagning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flyt! :-) Du tröttnade på att se Kina åka upp och ner?

   Jag vill ha någon exponering mot alla kontinenter via indexfonder så jag har ingen plan att släppa den fonden. Eventuellt byter jag till någon annan om de är billigare men det är allt.

   Radera
  2. Tittade in på din blogg nu. Jag gillar stilen!

   Radera
 2. Tja Daniel!
  Jag äger också den här fonden men har inte tänkt så långt som du har. Jag kollade på medelandet idag och ryckte lite på axlarna, jahapp haha. kanske skulle vara lite mer intresserad av mina investeringar så tack för att du upplyste mig lite om detta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gått igenom en fas med *dyra* standardfonder med riktigt dålig avkastning och de blev i stort sett alla gömda/nedlagda genom att slå ihop dem med andra fonder. Så för mig är det en stark signal att fondadministratören vill bli av med fonden. Vet bara inte varför i det här fallet.

   Radera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Jämförelse priser på bankpaket (Nordea höjer med 20%)