fredag 4 september 2015

Atlant Stability hickade till

Atlant Stability är en hedgefond som har som uttalad målsättning att gå några procent bättre än räntor med bara lite extra risk. Som hedgefond så får de göra hur galna saker som helst och exakt hur de gör det de gör vet jag inte men de har lyckats rätt ok.


Graf från Morningstar

Hicka

Senaste året har fonden hickat till två gånger. Första gången för att oljeföretagsobligationer sjönk i pris oavsett underliggande risk och värde, och nu senaste i augusti. Oljebolagsobligationernas pris gick upp igen så det blev bara ett jack men den senaste nedgången på cirka 1 procent verkar förlorad för alltid.

Så hur vet jag det här? Atlant fonder skriver faktiskt riktigt bra och läsliga rapporter (till skillnad från så många andra fondförvaltare) och de skriver i sin rapport för augusti att de gjorde en rejäl missbedömning av hur börserna skulle röra sig under augusti. När börsen föll kraftigt så drog de sig också ur vilket gjorde att de missade återhämtningen. Med tanke på att det ska vara en lågriskfond så verkar det vettigt. Ta 1% back, andas djupt och börja om igen.

Bra eller dålig idé?

Det man dock kan lära av det här är att även lågriskfonder har risk. Låg risk är inte noll risk. Jämfört med korta räntor så fortsätter de gå rätt bra trots hickorna och trots höga avgifter. Jag nämnde inte det? För att vara en fond som konkurrerar med räntefonderna så är deras avgifter rätt höga. En del av avgiften är resultatbaserad så när de misslyckas så blir det en aning billigare men det är inte gratis.

Förra året gick Atlant Stability upp 1,0%, i år har den hittills gått upp 1,4%. Under de två åren gick en billig räntefond, AMF Räntefond Kort, upp 1,5 respektive 0,0% så Atlant Stability har klarat sig lite bättre än AMF Räntefond Kort.


Graf från Morningstar

Är risken med en hedgefond och de högre avgifterna värt chansen att gå lite bättre än en vanlig räntefond? Vad tycker du? Att Atlant Stability känns lite magisk gör i alla fall mig lite orolig och jag har en del av min reservkassa där.

3 kommentarer:

 1. Tjena Daniel! Kul ämne du tar upp här med hedge fonder. Jag har själv funderat på att investera i dessa men har dragit mig pga en anledningen. Den är precis som du börjar ditt inlägg med här, jag förstår faktiskt inte riktigt hur de fungerar. De känns ungefär som pizza ost, fast framställd på ett laboratorium. Alla låtsas fatta men ingen förstår riktig.

  OK, det var det negativa. Trots detta så finner jag hedgefonder intressanta eftersom att jag har fått uppfattningen att de är rätt säkra ändå så länge det inte gungar alltför rejält. Den fonder jag har funder på är Brummer Multi-Strategy 2XL. Vad tror du om den?

  Tror du på Hedgefonder även i riktigt turbulenta börstider? Vilket faktiskt kan komma nu med Kina och USA oron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hedgefonder har friare regler vilket får mig att tro att det bygger väldigt mycket på förvaltarna hur lämplig fonden är. Som det står i Wikipediasidan så har fonder som folk trott var säkra förlorat allt. De kan också gå bra. Hedgefonden Paulson Credit Opportunity Fund är känd för att ha tjänat 5 miljarder amerikanska dollar åt sin förvaltare genom att satsa på kreditkrisen 2008, det år när många i USA förlorade sitt hus eller hälften av sina besparingar.

   Så hedgefonder gör mig nervös. Jag har ungefär 3 husgudar, Bogle, Buffett och Graham. Buffetts motto att inte satsa pengar på det han inte förstår är sund. På det sättet missar man möjligheter men man missar också fallgropar och det är fallgroparna jag fokuserar på att undvika.

   Jag kan inte säga om Brummer-fonden funkar för andra, men den har ett par egenskaper som diskvalificerar den från min portfölj: För hög avgift (det är husguden Bogle) och att man inte kan handla i den varje dag. Jag hade en Irak-fond som var sådan och när jag väl ville släppa den så gick det inte snabbt nog.

   Skulle jag satsa på någon fond som inte är en aktie/obligationsfond skulle det nog vara en ren Bull eller Bear-fond där jag vet ungefär hur den fungerar men jag har inga sådana planer idag. Mina planer är fortfarande stora stabila företag med pålitlig utdelning.

   Radera
 2. Tack för svar!
  Just ja, det var du som berättade om Irak fonden ja. Glömmer då jag läser så helskottas massa investeringgsbloggar :) Det var en lite udda investering och modig får jag säga.

  Ja jag tror inte heller att det för mig blir någon Hedgefond. Jag blev ännu mer stärkt i den riktningen nu efter ditt svar. Jag tror jag med kommer köra precis som du i stora stabila bolag. Det känns rätt

  SvaraRadera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.