Knep för att skapa en fin avkastning
Folk tror att en del måste ha sämre avkastning än genomsnittet och här vill jag visa att det är helt fel. Tillämpa metoderna nedan så bör alla klara att vara bättre än genomsnittet!
1
Räkna bara in de aktier som verkligen betyder något. Ditt experiment i Citronsaft AB som rasade var ju bara för skojs skull och har inget att göra med din seriösa välplanerade portfölj.
2
Om börsen gått upp så strunta i att räkna in reservkassan/krigskassan. Den skulle bara sänka din avkastning.
3
Om börsen gått ner, kom ihåg att en del av dina pengar ligger i en reservkassa som inte gått ner. De måste ju också räknas in!
4
Om en aktie gått ner, sälj den helt så att den försvinner från din aktielista. Sedan kan du räkna genomsnitt på aktierna du har kvar när året är slut. Det är ju trots allt de som är en del av portföljen.
5
Har dina stora innehav gått sämre än genomsnittet? Räkna inte ut ett viktat medelvärde utan ta bara medelvärdet på alla aktier. Det viktiga är ju att visa hur bra du är på att hitta aktier.
6
Har dina stora innehav gått bättre än genomsnittet? Använd ett viktat medelvärde så att de räknas mer än de andra aktierna. Att du äger mer av dem och att de gått bättre än genomsnittet visar ju på din stora intelligens.
Ja, hela det här inlägget är ironiskt skrivet, men jag tar gärna emot förslag på fler knep!
Sjukt roligt inlägg ^^
SvaraRaderaTack. :-)
RaderaHar man lite koll på front-end programmering av hemsidor kan man även använda Firebug eller Google Chrome för att snygga till det hela.
SvaraRaderaMen kanske det bästa knepet är ändå att använda ett smickrande jämförelseindex. Det är nästan alltid bättre att jämföra sig själv med OMX-30 än SIX Portfolio return index t.ex.
Åh, missledande grafer och figurer glömde jag ju helt. Avhuggna axlar, väl valda tidsperioder, axlar utan utmärkt skala, gärna med flera dataserier som använder olika skalor.
RaderaJag ler alltid åt de som lyckats gå grafer att överlappa efter att ha skalat och dragit och vridit tillräckligt.
Ha flera portföljer - presentera den som gått bäst! Eller samma sak i större skala och taget från verkligheten - ha flera fonder och marknadsför den som gått bäst! Lägg tyst ner de övriga.
SvaraRaderaPå tal om kassa så tror jag inte Avanza räknar in den i grafen i kontoöversikten. Det slår iofs åt båda hållen, så det är väl ok så länge man är konsekvent.
-- Max
Ah, men då måste man göra uppdelningen i förväg. Kanske bäst att göra uppdelningen när man vet resultatet?
RaderaMin "kassa" är ränte/obligationsfonder så för mig räknas de in, men det verkar vettigt av Avanza att inte räkna i kontanterna för det skulle nog mest förvirra kunderna.
Very nice,
SvaraRaderaSom en random walker vet man att uppfinningsrikedom är fantastisk. Ett bra sätt att få ett fint resultat är att sätta upp målsnöret där det passar en själv.
En aktivt förvaltad fond måste ju ha likviditeter att möta spararnas uttagskrav. När vill dom sälja? Svar: I en marknad som den här. Man är ju genuint oroade över denna Brexit. När vill spararna köpa? Svar: När börsen står på ATH. Med andra ord det köps som alltid dyrt, och säljs billigt.
Sommar Hälsning
Lars
Får väl hoppas att de flesta trots allt sitter stilla i båten istället för att ge mäklarna pengar och skapa röra i fonder.
RaderaHaha - humor!
SvaraRaderaEn vacker dag kommer jag kanske att lufta min egen portfölj ordentligt och det kommer (tyvärr) inte att vara alltför vacker, åtminstone inte i skrivande stund.
Jag tror att som blogg tjänar man på ärlighet i längden, men naturligtvis är det lätt att imponeras av de fantastiska inköp och utfästelser som görs. Vi får väl se hur många som "håller" om vi skulle få en ordentlig sättning.
Tack för intressant inlägg.
Mvh
Myttinge 94
Statistiskt så borde hälften av bloggarnas portföljer ligga på plus och hälften på minus. Kanske lite mer på plus eftersom det finns en del fördelar med att hantera små belopp (de småpengar som många tjänat på nyintroduktioner skulle inte spela någon roll för en stor portfölj).
RaderaNär jag läser så får jag rätt känslan av att alla går bättre än alla andra.
Jag vet inte exakt hur mitt eget sparande ligger till jämfört med olika index, men ungefär i närheten av dem (vilket är rätt naturligt med tanke på att det ingår en hel del indexfonder). Jag skulle kunna välja ut ett index som får det att se bra ut som Aktieingenjören föreslår ovan.