måndag 24 april 2017

Hyresrätter i Göteborg (och Stockholm) - köpte Wallenstam

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag ville öka lite på svenska bostäder i jakten på riskspridning och frågade efter förslag. Jag fick en del pekare och har läst på lite. Tack för hjälpen Leva drömmen, Aktieingenjören och kronantillmiljonen!

Pilen stannade till sist på Wallenstam, ett av de större fastighetsbolagen i Sverige med hyresrätter i Göteborg och Stockholm, samt kontorslokaler i Göteborg och en massa vindkraftverk lite överallt. Det är inte ett speciellt populärt bolag bland bloggare. Bara två av alla bloggportföljer jag undersökte i höstas hade aktier i Wallenstam.

Det är svårt att göra en vettig bedömning av värdet på de här fastighetsbolagen. En stor del av "vinsten" är bara folk som säger att deras hus nu är mer värda. Inget som ger mat på bordet om man inte säljer husen och det vill jag inte. Hyresöverskottet å andra sidan ska vägas mot att det just nu är låga räntor. Vad händer om räntorna fördubblas? Tripplas?

Min bedömning är att Wallenstam är ett av de bolag som skulle klara sådana förändringar bäst. Lånen är under tillräcklig kontroll för att hantera drastiska förändringar.

Just nu drar Wallenstam in 1,5 miljarder kronor om året i hyror. De betalar 0,5 miljarder för att sköta husen och 0,3 miljarder i räntor. De överblivna pengarna ska sedan fördelas på investeringar och på utdelning till 300 miljoner aktier.

Fanns det inget som jag tycker mindre bra om? Jodå. Priset är högt. Vindkraften är lite väl mycket ett sidoprojekt. Det är en skojig idé att vara självförsörjande på ren elektricitet men i längden tror jag det är bäst att lämna det till någon annan. Fast nog inte rätt tillfälle att sälja just nu när den går med förlust. Största ägaren, Herr Wallenstam själv, har tillräckligt mycket aktier (61% av rösterna) för att bestämma. Även om det kan vara bra i det långa loppet (mindre kvartalshattande) så skulle jag velat ha någon motbalans.

Till slut betalade jag 75,35 kronor styck för 1 000 aktier. Lustigt nog så är halva utdelningen om bara någon vecka så 85 öre per aktie kommer tillbaka direkt. Med nuvarande utdelningar så blir det en ökning av utdelningarna på 1 700 kronor per år. Jag tror att det här kan bli ett stabilt och tråkigt innehav på utdelningsfronten. Aktieingenjören jämförde dem med obligationer och räntesparande men vi får se.

Nästa affär kommer bli mer spännande. Absolut. Helt säkert.

De andra, Heba, Victoria Park, ...

Det blev tyvärr mycket uteslutningsmetoden på andra bolag istället för att välja bland flera bra.

HEBA

HEBA verkar trevligt på många sätt, men låg direktavkastning och hårt nischade mot Stockholm. Dessutom så tappade de en fjärdedel av sin (relativt lilla) personal under 2016. Vad hände? Varför slutade så många? En liten varningsflagga.

Victoria Park

Låg omsättning på börsen. På sikt ska ett innehav för mig bli flera tusen aktier och dagen jag tittade på omsattes totalt 14 000 aktier. På hela dagen. Så om jag vill köpa eller sälja snabbt kommer jag antagligen inte få ett bra dagspris. Det gäller för övrigt även HEBA.

Diös

Diös fokuserar på en liten region i södra Sverige. Diös har främst fastigheter i Dalarna och norrut. Tittade inte så nog på dem efter att Aktieingenjören skrivit att deras belåning var hög. Jag vill ha bolag som jag inte behöver hålla ögonen på varje dag.

Bonava

En del ställen listar Bonava som ett fastighetsbolag med inriktning på bostäder men de bara bygger och säljer dem och jag letar efter något som förvaltar.

Castellum

Jag funderade också på att helt enkelt öka i Castellum, ett bolag jag redan har och är förtjust i, men jag vill ha bostäder i min portfölj och det är något som Castellum helt ignorerar.

4 kommentarer:

 1. Hej! Du har skrivit fel om Diös, det är norra sverige de fokuserar på, men vem vet kanske du bor i kiruna, då blir ju allting södra sverige ;).
  Själv har jag en post i brinova (som verkligen fokuserar på det som i kutym bedöms som södra sverige ;)), väldigt ungt bolag, men växer så det knakar.
  Mvh JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack! Jag har rättat artikeln.

   Jag vet inte vilket bolag som var i Skåne. Wihlborgs?

   Brinova tittade jag inte alls på. Berätta gärna mer!

   Radera
 2. Hej! Ja Wihlborgs ligger i skåne, men fokuserar väl inte på bostäder?!

  Brinova fokuserar på bostäder och samhällsfastigheter i skåne och blekinge.
  Främst tycker jag ägar bilden med Peab-bröderna kombinerat med erik selin-balder ser bra ut. De växer alltså både genom förvärv och egen projektverksamhet-nybyggnation. Mr market har varit väldigt skeptisk mot brinova i år, så de handlas en bra bit under substans.
  Deras fastigheter ligger inte i malmö, kanske därför mr market är så avogt inställd?!

  Varför ratade du Balder?

  Med vänlig hälsning JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Balder ger ingen utdelning till ägarna. Jag ser lite snett på stabila bolag som inte har någon utdelning alls. Sedan hade de också lite för mycket icke-bostäder för mitt personliga filter så de hade nog fallit bort på det också.

   Ja, det kanske inte var Wihlborgs heller.

   Halva Skåne är ju på pendlingavstånd till Malmö så det behöver inte vara helt fel att vara utanför Malmö. Om inte annat så borde det bli bättre priser.

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.