Bra fondbeskrivningsrisk hos Avanza

En finess jag inte sett förr (men det kan vara jag som inte varit uppmärksam) är Avanzas långsiktiga analys av hur bra fonder har fungerat.

Det är ett par intressanta siffror här. "Positivt utfall" på 5 år är 80,77%. Med andra ord så har man tittat på olika 5-årsperioder och sett att fyra gånger av fem så har man slutat på plus. En gång av dem har man slutat på minus.. Jag tycker det är bra för att illustrera att det alltid finns en risk (och risken framöver kan vara större än risken var förr). Dessutom ser man oftast att risken sjunker ju längre spartiden där.

Det är också intressant att få en siffra som säger vad en "normal" vinst är. I det här fallet 1 900 kronor på 3 år eller 5 700 kronor på 5 år, efter att ha stoppat in en tusenlapp varje månad. Man inser direkt att än så länge har ingen blivit rik på den här fonden.

Man kan bli lurad om man tittar på relativt nya fonder då det som vanligt kommer finnas för lite data för att ge relevanta siffror. Jag vet inte om Avanza låter bli att visa det i så fall. Fonden ovan är JPM Africa Equity som har lite drygt nio års historik.

Det här är den Afrikafond jag stoppar undan lite hundralappar i lite då och då. Än så länge är det en dålig affär jämfört med nästan vad som helst annat men det är acceptabelt då det är en del av mina 5% chansportfölj. Om vi, mänskligheten, undviker en total kollaps på grund av klimatförändringar och extrema skillnader i levnadsstandard så kommer Afrika så småningom utvecklas ikapp med oss. Vi får se.

Kommentarer

 1. Såg att du tidigare gjorde förändringar till fonder med lägre avgifter. Jätte bra då jag tror att du kommer få bättre utveckling framöver. Det kan inte finnas någon Afrikafond med lägre avgift än 1.5% ? Med tanke på att du sparar under en lång tid är det ju tråkigt att skänka bort alldeles för mycket av det sparade kapitalet till banken. Även jag tror att det kan vara bra med en mindre exponering mot tillväxtländer. Men har svårt att betala alldeles för mycket för höga fondavgifter. Sen tycker jag det verkar svårt att följa hur bolagen i Afrika går. Vart hittar du information om det? Eller litar du på att förvaltaren fixar en bra avkastning till dig? Håller även med dig att det är bra information om diverse fonder hos Avanza.

  Tack för ett intressant inlägg.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att jag chansar på Afrika med några procent av min portfölj är en makro-chansning så jag tittar inte på enskilda företag alls. Min tro är att världen antingen kommer gå totalt fel eller så kommer Afrika få en bättre tillväxt än andra ställen så att de (antagligen långsamt) kommer ikapp.

   Bra fråga om avgiften. Det var ett tag sedan jag kollade men det verkar som om det här fortfarande är den fond som har lägst avgift. Morningstar listar bara nio fonder och det finns ingen som verkar billigare (en fond kan vara billigare via en speciell mäklare så helt säkert är det inte).

   JPM är en av de största förvaltarna i världen och det här är den största Afrikafonden så jag har helt enkelt valt att lita på att de vet ungefär vad de gör.

   Radera
 2. Tittade lite närmare på Afrika fonder. Det verkar som de flesta av dessa fonder har en alldeles för hög förvaltningsavgift. Den du har var faktist den med lägst avgift som jag kunde hitta. Kan säkert tänka mig att JPM sköter fonden bra. Men mycket pengar försvinner ur fonden till avgifter. För att motivera 1,5% i avgift måste fonden prestera riktigt bra för ett någorlunda resultat. Med din disciplin när det gäller sparande skulle jag utvärdera om det är värt en krydda till den avgiften. I jämförelse med en 0% fond har du förlorat över 1/3 av kapitalet i avgifter på 30 år. Det finns ju ett otroligt fondutbud idag och jag själv skulle inte kunna tänka mig betala mer än 0.4% i avgift. Helst 0 eller 0.2%. Men man tycker ju det borde finnas potential i Afrika någon gång i framtiden. Men det kanske är dåligt med intresse att investera i Afrika? Annars tycker jag att det borde finnas en Afrikafond med rimlig förvaltningsavgift. Dyker det upp en Afrika fond med 0.2% förvaltningsavgift kan även jag ta in den som en krydda.

  Håller tummarna för din krydda. Jag läser gärna om dina andra kryddor också :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dyrt att vara aktiv i oreglerade och "vilda västern"-liknande marknader hur man än gör. Det är låg omsättning, hög spread, höga courtage, dålig transparens som leder till oväntade företagskrascher.

   Att göra ett bra jobb som fondförvaltare med de förutsättningarna antar jag är dyrt så jag har accepterat att det är hög risk, högt pris, men förhoppningsvis också en chans att vara med när det går upp.

   Sedan skulle jag också välja en billigare fond om det fanns någon!

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

Castellum gör en massiv nyemission och ställer in utdelningen