Hur mycket pengar är för mycket?

I dagarna har det i nyheterna berättats att rika inte varit så rika på 100-150 år. Inte sedan Carnegie, Vanderbilt och Rockefeller. I debatten går diskussionerna heta. En del (som antagligen hoppas på att en dag vara en ny Cornelius) anser att man måste låta folk ha ett mål att bli rikare även om de redan har mycket pengar för annars kommer ekonomin svälta. Andra menar att rikedomarna är en form av stöld från de som gör arbetet som gjort människorna så rika.

En intressant tanke här är alltså att ha sparade pengar som "inte gör något" är skadligt. Därför är det bättre att människor som bygger företag eller rymdraketer har pengarna än att folk i allmänhet har dem. Jag vet inte vad de skulle tycka om de av oss som tänker bli "rika" med svenska mått mätt, men på ett relativt passivt sätt. Är vi skadliga för ekonomin?

En grundtanke i modern ekonomi är att pengar ska rotera. Om en hundralapp används varje dag så kommer den ge folk intäkter på 365 * 100 kronor på ett år. Fast det är samma hundralapp. Så med begränsade mängder pengar kan man få alla att känna sig rika. Om pengarna slutar rotera, om konsumtionen minskar, så kommer ekonomin förändras fullständigt.

Det skulle kunna bli så att alla har massor av pengar men om ingen gör något arbete (glöm robotar lite snabbt) så kommer det inte finnas mat, bostäder kommer förfalla, man kommer dö av sjukdomar som idag är harmlösa. Så någon måste arbeta.

Min syn på ekonomi och pengar har förändrats över åren i takt med att jag fått en bredare syn på världen och i takt med att vi får slut på oförstörd planet. Jag anser nu att vi har fuskat i bokföringen i 200 år genom att inte ta hänsyn till de sanna kostnaderna för vårat sätt att leva. Jag tror många håller med, men färre är beredda att förändra något hos sig själva.

Kommentarer

 1. hmm, kanske skadliga för ekonomin på ett sätt, men vi väger upp det med att vi räddar världen genom att inte konsumera skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så jag ser det också. Visst, systemet är inte designat för folk som mig, men är det inte viktigare att vi räddar planeten än ett system?

   Radera
 2. Jag köpte aktier för alla mina pengar och nu har jag knappt några pengar kvar :(

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare