söndag 1 oktober 2017

En uppdatering av Prebona, mitt speciella analysobjekt

Ända sedan Prebona börsintroducerades så har jag haft en speciell nisch i bloggvärlden som den enda bloggaren som skriver något om dem (såvitt jag vet). Det är fullt förståeligt för vi pratar om ett litet företag med ett halvt dussin anställda och ingen försäljning. Prebona utvecklar (och numera även tillverkar) ytbehandlingskemikalier som ska ge ytor, till exempel väggar och tak på hus, trevliga egenskaper. Deras marknadsföringsmaterial är fullt av ord som ska få det att låta magiskt.

När företaget med sina fyra anställda börsintroducerades för nästan två år sedan så värderade "marknaden" det till 70 miljoner kronor och min kommentar var att det var helt vansinnigt. En lott är en billigare chans att tjäna pengar. Det senaste året så har börsvärdet stabiliserats runt 50 miljoner med liten handel.

Rätt nyligen så kom rapporten för andra kvartalet. Rapporten finns inte länkad på företagets hemsida där de bara har rapporter fram till för något år sedan. Istället går den att hitta via Aktietorget.

Blödning

Det viktigaste är, liksom tidigare, om Prebona kommer att ha pengar att betala sina leverantörer för nästa vecka och det ser på sätt och vis bättre ut utan att se bra ut. Företaget har fortfarande en kassa som bara kommer räcka några månader till om blödningen inte stoppas men de har lyckats få två banklån på först 2 miljoner och sedan 1,5 miljoner. Det gör förstås ekonomin ännu sämre men det betyder att en bank tror på dem, och kanske kommer satsa mer pengar.

För ägarna är det lite mer knapert. Det har gjorts en nyemission så existerande ägare har fått se sitt ägande minska, och skulderna gör att det är banken som äger företaget mer än aktieägarna, men en aktie i Prebona har alltid varit en lott och förblir en lott.

Kunder!

En annan positiv nyhet är att försäljningen har kommit igång. Det här är ett stort steg framåt för Prebona som tidigare mest kunna skryta om att någon köpt en test-burk för några tusenlappar. Det är fortfarande inte mycket försäljning men en miljon om året är mycket mer än inget alls och minskar blödningen en aning.

Bokföringsmanipulation

Å andra sidan finns det ett par saker jag absolut inte tycker om. Det första är att de tänker börja använda bokföringsmagi för att få resultatet att se bättre ut. (Kalla löner för "investering" istället för "kostnad" genom så kallad "aktiverad utveckling".) Rapporten har inte heller granskats av någon revisor och pressreleasen innehåller uppenbara småfel såsom att den senaste rapporten kallas "Delårsrapport Q2 2016 Prebona AB". En stor del av de rapporterade "intäkterna" är också att de byggt upp ett lager av saker de själva värderar. Det är ingen "intäkt" i min värld.

Slutsats

Det här är en övervärderad aktie vars värdering helt bygger på förhoppningar. Företaget måste låna till löner och om inte försäljningen exploderar så kommer de behöva mer kontanter från ägarna. Som förut så hoppas jag att de gör succé, men inte ens de små ljusglimtarna får mig att faktiskt tro att det ska hända och underligheterna i bokföringen avskräcker ännu mera.

6 kommentarer:

 1. Kul att du tar upp en sån här gtej! Lite frågor bara, köpte du som en kul grej och vad är anledningen att man noterar ett så litet bolag på börsen, är det bara för att få in kapital och att ägarna ska kunna plocka löner och sälja av lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig ägt en aktie i Prebona och inga planer på att köpa någon. De försökte få mig att köpa så jag skrev ett inlägg som blev mitt mest lästa inlägg 2015. Då var jag så illa tvungen att hålla ett litet öga på dem. :-)

   Jag tror det här bolaget hamnade på börsen för att de behövde kontanter för att driva företaget och ingen bank var intresserad. Det är för sånt här som börsen finns, men jag hoppas de som hoppade på idén är fullt medvetna om hur långsökt det är.

   Radera
 2. Ok :) Ja, precis. Ofta känns det som nya microbolag bara vill mjölka pengar, om man inte lyckas fixa finansiering på annat håll och inte har försälning så känns det ju som de bara vill mjölka pengar.

  SvaraRadera
 3. Tjena Danne!

  Jag blev lite nyfiken bara och kan inte hålla mig från att fråga......

  Om du fick 50 000 spänn idag villkorat att du investerade allt i samma bolag. Vilket bolag skulle du då välja?

  Jag vet att det inte har med nånting att göra, jag blev bara nyfiken. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, undersökning!

   Exakt idag har jag inget bolag på min inköpslista så jag skulle slänga in det i det närmaste en indexfond jag kunde hitta. Antagligen Investor eftersom jag redan har aktier där så det skulle inte betyda mer jobb att hålla reda på företag.

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.