Investor säljer sitt hotell

Investor, Wallenbergarnas investmentföretag, har andelar i många industriföretag men också några gamla trotjänare. Det är SEB, Wallenbergarnas gamla bank, och det är Grand Hôtel, ett av Stockholm lyxigaste hotell. Om man behöver en lyxsvit i centrala Stockholm så är det rätt ställe. Rent ekonomiskt så passar inte riktigt Grand Hôtel in i Investor. Det går inte med vinst, det är inte ett industriföretag, det har inga tillväxtmöjligheter. Jag har alltid antagit att det mest handlat om att Wallenbergarna vill ha tillgång till ett bra hotel när de behöver det.

Nu är det slut på hotellägandet. Imorse meddelade Investors nuvarande VD, som inte är en Wallenbergare, att hotellet sålts. De fick 300 miljoner för företaget som innehöll Grand Hôtel och två andra hotell, och 3,5 miljarder för fastigheten som hotellet använder. Köpare är FAM AB: Foundation Asset Management AB, Wallenbergarnas stiftelseadminstratör. Japp, Wallenbergarna vill allt ha kvar sitt hotell även om Investor inte vill ha det.

Den här affären verkar fullt logisk. De säger att de använt utomstående konsulter för att bestämma hur mycket Wallenberg ska betala Wallenberg för hotellet så jag antar att det är rätt pris. Det tråkiga är att de gör det svårare för mig att ta in på mitt eget hotell när jag blivit onödigt rik och köpt alla aktier i Investor (ge mig några tusen år bara...).

För övrigt så kommer Q1-rapporten om några timmar men som vanligt för investmentföretag så vet man redan det mesta som är värt att veta om hur det går. Det är också dags för årsstämma där man ska besluta om aktieuppdelning (splitt) och utdelning. Sådana planer brukar extremt sällan stoppas så jag räknar med att snart ha 4 gånger så många Investoraktier, om än värda en fjärdedel så mycket styck.

Kommentarer

  1. Vad som är rätt pris kan vara en klurig fråga - men det är ett bra hotell. Den saken är säker. De har ju dessutom expanderat så vinsten kan ju tas in i de nya delarna. Stockholm behöver bra hotell, skulle även vilja se ett kapselhotell.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Varning för Circular Water

Dagens spartips: Sätt vingar på din bil