Ny varning: Type1water är inte ett seriöst bolag

När jag skrev varningen om Circular Water för några veckor sedan så räknade jag med att det var det sista jag såg av ligan bakom "vatten"-bolagen på ett tag så gissa min förvåning när det damp ner ett nytt erbjudande i brevlådan om att ge pengar till ett annat vattenföretag: Type1water.

Det tog inte många sekunder att inse att det här är ett verk av samma personer som tidigare lurat till sig pengar för andra vattenföretag. Redan i andra stycket i följebrevet kommer "Type1water är en avknoppning av Xzero AB" och Xzero är det bolag som ligan använde för att lura till sig pengar för några år sedan.

För nya läsare: Ligans plan funkar såhär:

 1. Skapa ett aktiebolag och anställ dig själv
 2. Skriv glättiga broschyrer som använder en massa modeord som nanopartiklar, miljö, kraftceller och bioteknik
 3. Skicka mail till organisationer med starka varumärken. Om de svarar, lista dem som partner.
 4. Köp annonsplats i anrika tidningar och lägg in annonser som ser exakt ut som normala artiklar och där ditt företag höjs till skyarna
 5. Skicka brev till tiotusentals personer och be om minst 8 000 kronor per person i utbyte mot en företagsandel.
 6. Ta ut lön tills pengarna är slut.
 7. Börja från början igen (återanvänd företaget tills det inte funkar längre)

Det finns en grupp personer som tillämpat den här metoden i årtionden. Svenska Dagbladet har skrivit om dem, men jag fick upp ögonen för dem när Besser1 skrev om dem för några år sedan

Ligans specialitet är "vattenrening" och de påstår sig ha uppfunnit en metod att göra löjligt rent vatten som kommer efterfrågas av alla möjliga kunder. Det är rent skitsnack. Kanske har de en vattenrenare men det finns inga kunder som bryr sig eller någonsin kommer bry sig och det vet de om. De bara uppdaterar sina broschyrer till den senaste modetrenden.

De som köper aktier kommer aldrig någonsin få tillbaka sina pengar eftersom ingen kommer vilja köpa deras aktier. Aktierna finns inte noterade någonstans och de blir allt mer värdelösa i takt med att företagen gör fler nyemissioner. Utdelningar kan man glömma eftersom de här bolagen aldrig kommer göra vinst. Syftet med dem är att betala ut löner till ligan, inte göra vinst.

Är det här lagligt? Det är en fråga jag själv försökt besvara och jag vet inte vad svaret är. Jag tror inte det är lagligt, men att det är för mycket jobb att göra något åt det så därför får det fortgå. Ligan kan hävda att de visst försöker sälja vatten, det är bara lite svårt. Det blir upp till en åklagare att bevisa att det är en lögn och hur skiljer man lurendrejeri från extrem inkompetens?

De flesta offren kommer vara småsparare som kanske inte ens inser att de blir lurade. De som inser att de blivit lurade kanske helst inte tänker på det och även om 8 000 kronor (minimiinvesteringen) är en del pengar så är det inte tillräckligt mycket för att starta en stor affär. Det finns dessutom ett stigma runt att ha blivit bedragen. Få människor är beredda att erkänna för sig själva, myndigheter och kanske en domstol att man blivit lurad. Om du är en av dem som blivit lurad: Tänk på de andra du kommer rädda om du anmäler till finansinspektionen eller ekobrottsmyndigheten.

Teckna dig inte för aktier i bolag som kommer med privata lockande erbjudanden som du inte själv förstår, och i synnerhet inte Type1water, Xzero eller Circular Water! Om de vore seriösa skulle de antingen ta in riskkapital, ta banklån eller notera sig på någon börs, inte skicka brev till slumpvis personer. Läsare uppmärksammade mig (tack!) i den förra varningen på annonserna i Ny Teknik som ser ut exakt som artiklar. Jag förstår att det är lätt att bli lurad. Det är därför de fortsätter nyemission efter nyemission.

Jag är nyfiken på varför det nu är två bolag samtidigt. Har det uppstått en inre schism i ligan? Circular Water är direkt kopplat till huvudpersonen i ligan medan Type1water är kopplat till förra generationens vattenföretag. Jag hoppas att de blivit desperata för att förre människor går på deras påhitt, men så bra är det nog inte. Eller har den förra nyemissionen, den i Circular Water, stoppats? Kan ju hoppas.

Berätta gärna i en kommentar vad ni själva känner till. Det var många intressanta kommentarer på det förra inlägget.

Kommentarer

 1. Post jag inte har efterfrågat eller som inte kommer från myndigheter/samhället åker direkt till soptunnan, digitalt som fysiskt. Detta kuvert åkte oöppnat i tunnan igår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då missar du chansen att göra dagens goda gärning!

   Jag tog och tittade lite på xzero på allabolag.se och de verkar ta ut 5-10 miljoner kronor per år. Det är mycket pengar det. De säger sig ha 4 anställda (upp från 2-3) och det finns en styrelse att ge pengar så det borde vara runt en miljon per person.

   En del pengar går förstås bort i broschyrer, annonser som ser ut som artiklar, utskick, och liknande men det mesta borde vara ren vinst.

   De hade förresten en stor intäkt 2019 enligt allabolag här men intäkten kallas "övrig omsättning" så jag har ingen aning vad det är. Kanske de sålde sitt varumärke till ett annat bolag i koncernen? Att skyffla runt pengar i en koncern för att tillfälligt skapa vinster är en klassisk teknik. Ivar Kreuger var en mästare på det.

   Radera
  2. Möjligtvis kunde man ju skicka det vidare till Polisen, men de gör antagligen ingenting. Ett solklart fall av bedrägeri.

   Radera
 2. Jag såg en notis om att en kommun i Skåne (minns inte vilken) har köpt in "ultrarent vatten" för att tvätta brandpersonalens arbetskläder! Alltså, istället för att använda tvättmedel anpassat för sånt en brandman kan få på sig på ett arbetspass (blandat sot, olika kemikalier mm) så ska kläderna "virvlas" i vatten inköpt för dyra skattepengar. Kommentaren från en ansvarig var ungefär "vi tror att de (brandmännen) blir glada av att vi tvättar på ett miljövänligt sätt".
  Men blir det rent? Tror inte det.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är fördomsfullt men jag tror att det är samma sorts inköpare som köper magnetarmband för att skydda mot dålig energi. De skulle behöva mer kritiskt tänkande.

   Radera
 3. Du kan läsa årsredovisningar på https://krafman.se/xzero-ab-publ/5565369419/arsredovisning och det finns också lite material om du googlar på "xzero site:kth.se". Det är faktiskt svårt att avgöra om hela projektet är ett fantastiskt utstuderat bondfångeri, eller om de inblandade bara hittat ett sätt att dra in pengar på något de själva vill tro (och övertygat andra) skulle kunna fungera. Det finns ju börsnoterade bolag som också harvar runt år efter år på nyemissioner.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Varning för Circular Water

Dagens spartips: Sätt vingar på din bil