Nu gör Oscar Engelbert skumma saker igen, preferensaktier för 15 000 kronor styck?

Fredag kväll, när de flesta journalister gått hem, kom agendan för Oscar Properties årsstämma och där kan man läsa att företaget planerar göra en omvänd aktiesplitt, en sammanläggning av aktier 50:1. Det verkar rimligt då priset på aktierna legat runt 20-30 öre och man har hela 3 miljarder aktier ute på marknaden. 20-30 öre per aktie är opraktiskt lågt då aktiepriset går upp och ner med bråkdelar av ören och minicourtagen är högre än priset på aktierna. Planen är att slå hop 50 gamla aktier till en ny aktie som då skulle kosta 10-15 kronor.
[...] det finns ingen sund eller ärlig orsak till att göra något sånt [...]

Det skumma är att man i samma plan säger sig vilja göra en omvänd aktiesplitt även för preferensaktierna och det finns ingen sund eller ärlig orsak till att göra något sånt. Priset på preferensaktierna är 149 respektive 270 kronor. Det enda problemet med dem är att de har relativt låg likviditet. Det vore bra om det fanns fler av dem till salu. Nu är planen istället att minska antalet med 98% och höja priset med en faktor 50, till mellan 10 och 20 000 kronor per preferensaktie.


Mockup: Med en sammanläggning 50:1 skulle det sålts 1,26 Pref B idag

Man måste fråga sig vad planen egentligen är? För att förklara det måste vi gå in lite på Oscar Properties bakgrund och vad preferensaktier är.

En preferensaktie är en aktie som, som namnet antyder, har företräde till något. Normalt så har aktien företräde till utdelningen i ett företag. Preferensaktier har ofta en begränsad livslängd eller ett högsta-pris inbakat i villkoren. När ett företag ger ut preferensaktier så kan det få in kontanter utan att behöva ta risken det innebär att ge ut obligationer eller ta banklån och utan att urvattna de "riktiga" aktierna.

Det var tur för Oscar Properties att de dragit in pengar via preferensaktier då de plötsligt, för några år sedan, inte hade några pengar kvar. De kunde helt enkelt sluta lösa in preferensaktierna och sluta betala utdelning på dem. Det fanns en hake dock. Villkoren för preferensaktierna säger att när företaget väl är på fötter igen så ska de som hade preferensaktier få den utdelning som de missat innan någon annan kan få utdelning, dessutom med ränta. Det här är väldigt vanligt och är ett sätt för företagen att visa att man tar på preferensaktieägarna på allvar.

Oscar Engelbert, VD och grundare av Oscar Properties, har en massa vanliga aktier och han kan just nu inte ge sig själv utdelning utan att först betala preferensaktieägarna. Det här är något som han uppenbarligen ser som ett problem.

Ihopslagna preferensaktier skulle i ett slag bli både oerhört dyra och oerhört opraktiska. Det låter dåligt men för Oscar Engelbert är det en bra sak. Det skulle minska lividiteten ännu mer och därmed göra det möjligt att utnyttja de kraftiga prissvängningar det innebär, kanske till att köpa tillbaka ännu fler preferensaktier till vrakpris.

När man gör en omvänd aktiesplitt 1:50 för preferensaktier så kommer det desutom bli en massa överskottsaktier från de som inte hade 50, 100, eller en annan jämn multipel av aktier. För de ägarna så kommer överskottsaktierna övergå till företaget som lovar att sälja aktierna och ge tillbaka pengarna till ägarna. Lagligt? Kanske. Etiskt och moraliskt? Absolut inte.

[...] i ett slag bli av med alla småsparare som köpt preferensaktier [...]

Om årsstämman beslutar om den omvända aktiesplitten för preferensaktierna så kommer Oscar Engelbert i ett slag bli av med alla småsparare som köpt preferensaktier under förhoppningen att Oscar Properties så småningom skulle stå för de löften som är knutna till preferensaktierna.

Det här är inte första försöket att bli av med preferensaktieägare. Företaget har tidigare "erbjudit" folk att växla in preferensaktier till vanliga aktier. De som gjorde det gjorde riktigt dåliga affärer. Företaget har också gett sig själva rätten att köpa upp preferensaktier på börsen. Eftersom det nuvarande börspriset är lägre än vad företaget lovat lösa in aktier för så blir det en bra affär för Oscar Properties. De har dessutom gett sig själva rätten att ge bort preferensaktierna till någon. Till exempel (spekulation!) till någon som skulle kunna tänka sig att använda den rösträtt aktierna ger till rösta emot det bästa för preferensaktieägarna.

Om man tror på Oscar Properties och dess framtid och att de i framtiden kommer stå för de avtal som tecknas så värderar man en preferensaktie till cirka 400-450 kronor och en preferens B-aktie till cirka 600 kronor. Det här är långt över det nuvarande börspriset eftersom man fortfarande inte kan vara säker på att Oscar Properties kommer stå för vad man lovat. Skulle ens aktier tvångsinlösas och sedan paniksäljas på börsen så kommer man bara få ut en bråkdel av det värdet.

Allt som allt så ger Oscar Properties intrycket av ett företag som inte går att lita på. Inte som kund, inte som leverantör, inte som anställd (inte så många kvar), inte som partner, inte som obligationsägare, inte som bank och absolut inte som preferensaktieägare.

De preferensaktieägare som tycker att det här låter dåligt gör bäst i att registrera sig för stämman och rösta emot ändringen. Enligt aktiebolagslagen så får stamaktieägarna inte göra andra aktieslag mindre förmånliga utan deras medtycke och det här låter väldigt mycket som att man försöker göra det.

Jag har själv inget sparande i Oscar Properties men om jag hade haft preferensaktier så hade jag blivit mycket upprörd över det här förslaget. Som det är så blir jag bara lite lagom upprörd eftersom jag anser att det inte borde vara lagligt att göra det som Oscar Engelbert nu försöker göra. Om det nu är lagligt.


Kommentarer

 1. Kort och gott ett bolag jag hållit mig undan från. SBB är ett företag som är på gränsen tycker jag, men Oscar är sju resor värre.

  SvaraRadera
 2. Helt meningslöst att rösta emot som preffägare, om jag inte minns fel har man 1/10 röst jämfört med en stamaktieägare, det finns 3 miljarder stamaktier och ca 1 miljon preffar dvs stamaktiernas röster är värda 30 000x mer (köp stam för 40 000kr så är de värda lika mkt som samtliga preffar som finns kvar)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det handlat om ett vanligt företagsbeslut så hade du haft rätt, men det finns speciella regler i aktiebolagslagen för just sådana här situationer. Om ett företag vill försämra för en viss grupp aktieägare säger lagen 7. kap 45§:

   " 2. ändringen försämrar endast ett helt aktieslags rätt och ägare till hälften av alla aktier av detta slag och nio tiondelar av de vid bolagsstämman företrädda aktierna av detta slag samtycker till ändringen."

   Så om man menar att den här ändringen försämrar "ett aktieslags rätt" så måste 50% av alla pref-aktier rösta för det, och 90% av de som har prefaktier på stämman måste rösta för det.

   Min gissning är att Oscar Engelbert kommer låtsas som att det här inte alls är ett angrepp på pref-aktieägarna och totalt bortse från den paragrafen.

   Radera
  2. Ja jag är inte säker på att det här räknas som en försämring heller, smidigt nog äger ju bolaget runt 60% av preffaktierna nu efter inlösenerbjudandena som varit, skulle inte förvåna mig om anledningen till att de inte makulerats är just detta

   Radera
 3. Jag håller mig bort från OP...

  SvaraRadera
 4. Givetvis är det precis som bloggaren säger, det finns inget verkligt behov av att slå samman aktierna.

  Som liten aktieägare finns det inget man kan göra mer än att notera vilka personer som styr och sedan hålla sig långt borta ifrån bolag där de huserar. Det finns så många schyssta bolag att det inte finns någon anledning att göda dessa tveksamma individer.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Varning för Circular Water

Gamestop gör folk urrika, och urfattiga, i en short squeeze