Om man missat EQT, nu med en interaktiv dynamisk graf
Jämförelsen visade att för en 12-aktie-portfölje betydde Getinge eller inte Getinge 6 procentenheter för den genomsnittliga portföljen. Portföljerna med Getinge i sig hade i snitt gått upp 26%, de utan Getinge hade i snitt gått upp 20%. Med den jämförelsen vill jag visa att man inte ska vara alltför upprörd om man ligger under index ett år eftersom det kan vara skillnaden mellan att ha med, eller inte med, en enda aktie.
Man ska inte heller vara alltför stolt om man slår index ett år eftersom det också kan vara skillnaden på en aktie.
MRKIA frågade om jag kunde göra samma sak för Large Cap och det motiverade mig att göra en ny presentation som är lite mer dynamisk. Tack MRKIA (Mister Kia?).
Large Cap, gruppen med de största bolagen på Stockholmsbörsen, innehåller cirka 140 aktier fast en del av dem har tillkommit under året så min studie innehåller bara cirka 130 aktier. Frågan blir då hur stor roll det spelar om man har med EQT, aktien som hade gått upp +158% när jag plockade ut siffrorna, eller inte.
För en portfölj med 12 aktier, se ovan om du inte pillat på reglaget, så betyder det cirka 8 procentenheter för en snittportfölj. Snittportföljen med EQT hade gått upp 35% medan en snittportfölj utan EQT hade gått upp 27%.
Pröva nu att ändra storleken på portföljen och se vad som händer. Det ändrar antalet aktier i portföljerna.
En enskild aktie spelar mindre roll ju större portföljen är, precis som väntat. Också som väntat så spretar portföljerna mer ju färre aktier det är. Portföljer med bara 2 aktier hittar man utspridda mellan -40% och +150%. Med 50 aktier så ligger nästan alla mellan +10% och +40% och skillnaden mellan att ha med EQT och att inte ha med EQT är nu bara 2,5 procentenheter.
Kommentarer
Skicka en kommentar
Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!