Min första arbitrageaffär

Jag har under åren regelbundet köpt aktier i Investor, och den billigaste Investoraktien har varje gång varit Investor A. Den har lite mer rösträtt och lite mindre omsättning på börsen men är annars identisk med Investor B. För några dagar sedan så skrev Utdelningssmålänningen att han, efter tips från Aktiekemisten, gjort en arbitrageaffär med Investor A och B.

Jag hoppar in på banken och javisst, Investor A kostar plötsligt 2 kronor mer än Investor B (nu 4 kronor mer!). Det innebär att man kan göra en så kallad arbitrageaffär, en affär där man utnyttjar att något kostar olika mycket på olika ställen. I det här fallet Investoraktien som kostar olika mycket beroende på om man går genom port A eller port B (som i all väsentlighet leder till samma ställe).

Plan: Sälja Investor A-aktier och köpa Investor B-aktier och för skillnaden på 2 kronor per aktie, köpa glass, eller fler Investoraktier.

Det fanns detaljer att se upp med. I mitt fall främst courtaget och orderdjupet. På Avanza hade jag courtageklass mini inställd sedan jag sålde Industrivärdenaktierna Handelsbanken dumpade på mig, och med den courtageklassen hade jag betalat 50 öre för att sälja en aktie och 50 öre för att köpa en aktie vilket direkt hade kostat halva vinsten.

Investor A har inte så hög omsättning så ska man sälja många aktier så får man sänka priset en aning, i mitt fall kostade det runt 15 öre. Tack och lov så låg det många dolda köpordrar där så priset sjönk inte så mycket som jag hade befarat. Det här är det största hindret för riktigt stora aktieägare. Om de försöker växla aktier så kan det sluta med att all vinst och lite till äts upp av att affärerna påverkar priserna.

Mina Investoraktier var uppdelade på flera banker eftersom jag köpt där courtaget var lägst eller där jag råkat ha kontanter liggande. Det spelar normalt sett ingen roll eftersom aktierna bara låg och tickade utdelning på varsitt håll men nu plötsligt så innebar det att jag fick betala courtage fler gånger än jag annars skulle gjort. Det kostade mig runt 5% av den teoretiska vinsten.

För vinst blev det. Flera tusen kronor.

Per aktie:

Prisskillnad (A sälj och B köp):   2,35
courtage   -0,10
bristande orderdjup:   -0,20
---------------------------
2,05 kronor per aktie

Sådana här affärer är relativt riskfria men det finns en möjlighet att något händer mellan att man säljer och man köper. På en del banker, som Avanza och Nordnet, kan man göra tidsskillnaden väldigt liten men på andra banker så kan det ta någon eller några minuter från att affären går igenom till att den är fullt registrerad på kontot.

Om Investor A-aktien går tillbaka till att vara billigare så kanske jag upprepar det här åt andra hållet men skillnaden måste vara lite större än den oftast varit för att inte pengarna ska försvinna till bankerna.

Ta en titt i din portfölj och se om det finns arbitragemöjligheter. Prisskillnaden i Investoraktien har gått upp till 4 kronor så det är ännu bättre nu än det var i onsdags. Det finns också flera andra företag i Sverige som har två aktieslag och där sådana här affärer är möjliga för småsparare.

Kommentarer

 1. Bra att se att det finns de som gör detta!

  SvaraRadera
 2. Jag skrev just ett inlägg om mitt byte, där jag tjänade 8 kr/aktie. Första gången för mig också! :-)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 8 kronor! Det är 3-4% bara i ren vinst på att "marknaden" är förvirrad. Grattis!

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare