Om man missar bara en aktie i sin portfölj?

Man brukar säga att cirka 12 aktier är tillräckligt många för att få bra riskspridning. Varje aktie blir då, om de är jämnt balanserade, 8,5% av portföljen och ett krossat ägg kommer kosta maximalt 8,5%. Det betyder inte att det är oväsentligt vilka 12 aktier man väljer. Här är tre olika 12-aktieportföljer tagna från OMX30, indexet med de 30 mest omsatta svenska aktierna.

En av de portföljerna här har i år gått +30%, en har gått +24% och en har gått +12%. Alla diversifierade OMX30-portföljer, med väldigt olika resultat.

Om man undersöker alla möjliga portföljer med 12 OMX30-aktier, knappt 7 miljoner, och staplar dem i ett diagram så får man det här:

Här kan man se att det fanns både bättre och sämre portföljer. De allra bästa 12-aktieportföljerna når +40% men de är väldigt sällsynta. De allra svagaste nådde bara +5, men de är också väldigt sällsynta. Den stora mängden portföljer finns staplade mellan +15% och +30% där vi också finner två av våra tre exempelportföljer.

Hur stor roll spelar en enskild aktie i en diversifierad portfölj? Låt oss dela upp portföljerna i de som har med Getinge, aktien med den största uppgången, och de som inte har med Getinge.

De oranga staplarna är alla portföljer som innehåller Getingeaktien. De går från +12% till %40 med ett medel på 26%. De blåa staplarna innehåller alla portföljer som bara innehåller alla de andra OMX30-aktierna. De går från +5% till +35% med ett snitt på 20%. Det är 82% chans att en Getinge-portfölj slår en icke-Getingeportfölj, så grattis till alla som hade Getinge i sina portföljer i år.

Samma jämförelse åt andra hållet, portföljer med eller utan den aktie som gått sämst (vilket är Kinnevik, men bara för att de delade ut Zalando till sina ägare vilket den här exemplifieringen helt bortser från):

Här kan man se att bara portföljer utan Kinnevik gått sämre än +10% (återigen, borträknat utdelningar) och en portfölj utan Kinnevik har haft 70% chans att vara bättre än en portfölj med Kinnevik (jaja, utan utdelningarna)

Som väntat så spelar exakt aktieval större roll ju färre aktier man har i sin portfölj. Med 12 aktier kan en missad Getingeaktie betyda en skillnad på 5%, men har man bara 8 aktier så "kostar" missen 10%, och har man bara 5 aktier, ja då är skillnaden på genomsnittsportföljerna hela 15%. För att inte drunkna i figurer så slängde jag ihop alla i en långsam videoloop.

Sammanfattningsvis: Alla diversifierade portföljer är inte ekvivalenta. Skillnaden kan vara relativt stor om man missar raketen eller sänket, men det är något man måste leva med. Ingen kan förutse framtiden korrekt hela tiden. Det skadar inte med lite tur. Mycket tur är ännu bättre.

Kommentarer

 1. Bra och intressant inlägg, tack! Vore kul med någonting liknande för de största bolagen på mid och small-cap också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé!

   Det finns cirka 100 miljoner portföljer i OMX30-fallet men 72 880 766 421 258 705 möjliga 12-aktieportföljer i OMX Stockholm Large Cap så då får jag använda lite mer avancerade metoder!

   Radera
  2. https://danielinvesterar.blogspot.com/2021/11/om-man-missat-eqt-nu-med-en-interaktiv.html

   Radera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Jämförelse priser på bankpaket (Nordea höjer med 20%)