ICAs ersättare blev Essity

Essity B blev aktien som fick ersätta ICA Gruppen i min portfölj efter att ICA-handlarna bestämt sig för att köpa ut ICA från börsen.

ICA har nästan ensam fått representera konsumentvaror i min portfölj och jag ville fortsätta ha en sådan avdelning. De två alternativen var en kedja av butiker eller en tillverkare.

Den uppenbara ICA-ersättaren är svenska Axfood, företaget bakom Hemköp med mera, men jag backade från dem av samma anledning som varje gång, de är för dyra. I det här fallet vill jag köpa en stabil avkastare och då spelar priset större roll än för tillväxtaktier och andra aktier som kan växa ikapp ett högt pris.

Jag lutade länge mot Unilever, företaget bakom Dove, Lipton, Knorr och Cif, men till slut föll det på några saker: Även om de har väldigt kända varumärken så använder jag nästan inget, eller absolut inget, av dem själv. Jag tror dessutom en del kan ersättas rätt lätt med generiska varor ("ICAs egna lilla soppa") vilket betyder stor konkurrens och små marginaler. Det är också ett brittiskt/holländskt bolag vilket betyder växlingsavgifter och för mig okända risker för framtida skatteförändringar.

Ett stort plus är jobbet Unilever gör (tycks göra?) för att minska utsläpp och allmänt slitage på jordklotet. För en utomstående så verkar den nuvarande styrelsen ta de målen på allvar.

En efter en föll så kandidaterna bort, till listan var tom. Till och med tanken att förstärka Procter & Gamble-delen i min portfölj sprack på att jag hellre vill diversifiera mera.

Så jag började om från början och insåg att jag totalt hade glömt bort Essity. Jag menar, vem behöver inte läckageskydd? (Jaja, om inte nu, så när man blivit förälder, kommit i puberteten eller senare efter att blåsan slutat göra jobbet den var satt att göra)

Essity fokuserar på hälsa och hygien och har en stabil verksamhet med världskända varumärken. Tillväxten är på sätt och vis begränsad och det finns risker då en del av produkterna sliter på miljön och behöver åtgärdas. Samtidigt var priset ok. Inte lågt, men jag hade vid det här laget gett upp tanken på att kunna köpa något billigt, men priset var ok. Antagligen tjänade de dessutom på att jag successivt sänkt tröskeln under mitt letande.

A eller B? Essity har både en A och en B-aktie och A-aktien är cirka 0,3% billigare. A-aktien har också betydligt lägre omsättning. Så låg omsättning att till och med jag som småsparare tyckte det verkade för dåligt. Med bara lite fler aktier skulle det bli omöjligt att sälja utan att pressa ner priset och då skulle en 0,3%-besparing snabbt försvinna.

Det blev 600 Essityaktier för ICA-pengarna. Jag betalade för 301,675 kronor styck och de borde ge mig runt 4 000 kronor i utdelning per år. Ungefär samma som den utdelning jag går miste om utan ICA Gruppen-aktierna. Jag har lite större förhoppning på tillväxt för Essity än jag hade för ICA Gruppen.

Kvar är nu att återinvestera pengarna jag fick från Castellum för Kungsleden. Jag hade tänkt köpa Castellumaktier för pengarna, men direkt när jag fick pengarna i handen så började Castellumkursen vandra upp, och upp och upp så nu väntar jag lite.

Med företagsutdelningen från Handelsbanken och uppköpen av Kungsleden och ICA så har det blivit en hektisk höst för min portfölj. Jag har inte kunnat vara riktigt så passiv som jag hade planerat. Även om det på kort sikt varit bra affärer så hade jag hoppats på att ha kvar ICA och Kungsleden längre än så här. Har ni också blivit av med företag ni hade tänkt ha kvar länge?

Kommentarer

 1. Essity för P/E 20 och Axfood för P/E 26 känns ju vansinnigt. Det är verkligen inga köplägen i dessa bolag nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar inte vara köplägen i något av de bolag jag tittar på. Det är nog sådär 50% risk att jag ligger minus här om något/några år, men jag hoppas att det på lång sikt visar sig vara en bra affär.

   När jag köpte ICA var det inte heller köpläge men det blev ändå bra till slut.

   Alternativet är att köpa en stor madrass att lägga pengar i och även om jag behöver en ny madrass så är det en garanterad förlust (inflation).

   Radera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Jämförelse priser på bankpaket (Nordea höjer med 20%)