Oscar gör det igen

Uppdatering 2022-12-02: Oscar Properties drog tillbaka erbjudandet den 30 november med motiveringen att det blivit uppenbart att det var ett dåligt erbjudande för preferensaktieägarna.

Det finns ett fastighetsbolag som heter Oscar Properties som har en ägare och VD vid namn Oscar Engelbert. De har varit ett regelbundet inslag på den här bloggen av flera anledningar. Företagets historia visar på riskerna med övervärderade bolag (-99,7% sedan toppen), de visar hur säkra preferensaktier inte är så säkra, och de visar på olika metoder som en storägare kan använda för att lura andra aktieägare på pengar.

Ett av många problem för Oscar Properties är att de 2015-1017 gav ut preferensaktier med företräde till vinsten. Numera finns det knappt någon vinst så ska stamaktieägarna, inklusive Oscar Engelbert, få något så måste preferensaktierna och dereas ägare bort. Utdelningen för alla aktier ställdes in för flera år sedan, men för preferensaktierna betyder det bara att en innestående skuld skrivs upp med missade utdelningar och 10% per år

Preferensaktierna har ett specificerat inlösenvärde (men just nu vägrar företaget lösa in dem) och fastslagna utdelningar. Det gör att man kan beräkna ett pappersvärde på originalaktierna (kommer till det) på 440 för Oscar Properties PREF och 660 kronor för Oscar Properties PREF B.

Sedan flera år så har Oscar Properties köpt tillbaka preferensaktier på börsen till kurser långt under pappersvärdet, och de äger nu själva 62% av alla preferensaktier. Det kan vara en bra idé för säljarna om de tror att företaget kommer gå in konkurs innan utdelningarna kommer tillbaka. Eller om de behöver kontanter, eller om de tror att Oscar Engelbert på något sätt kommer göra preferensaktierna värdelösa.

Ett försök att göra preferensaktierna värdelösa kom för något år sedan när företaget slog ihop 50 preferensaktier till 1 i en så kallad omvänd split. Preferensaktierna var relativt dyra och relativt få redan innan så det fanns ingen ärlig anldening att göra så. Efter ihopslagningen så blev pappersvärdet för preferensaktierna 22 000 respektive 33 000 kronor.

Under ihopslagningen så tvångsinlöstes dessutom de ägare som hade begärt inlösen på färre än 50 preferensaktier till ett pris långt under papperspriset och inlösenpriset enligt bolagsordningen. Såg närmast bedrägligt ut för mig.

På börsen säljs PREF B för mellan 7 och 10 000 kronor, om någon säljs alls. Med ihopslagningarna fick preferensaktien likvidetsproblem (per design) och det kan vara svårt att hitta vare sig köpare eller säljare.

De äldre och lite billigare preferensaktierna (PREF) handlas mer, då något eller några dussin per dag som byter ägare. Priset där är ca 3 500 kronor, också långt under pappersvärdet.

Om man tror på Oscar Properties som företag och litar på att Oscar Engelbert inte ska lura sina preferensaktieägare så kan det vara en långsiktig investering med hög avkastning att köpa preferensaktierna. I verkligheten så är det ett extremt riskabelt köp. Aktien kan avnoteras, företaget kan göra fler skumma saker, det finns verkligen ingen garanti man någonsin ser pengarna igen.

Så vad har Oscar Engelbert gjort den här gången? Han har skickat ut ett erbjudande att lösa in preferensaktier mot stamaktier. För en preferensaktie, med ett pappersvärde på 22 000 kronor, kan man få 1 500 stamaktier, just nu värderade till 2,50 kronor styck så totalt värde ca 3 750. Företaget vill att ägarna ska acceptera 17% av pappersvärdet på aktierna och långt under inlösenpriset enligt bolagsordningen.

Det skulle kosta cirka 400 miljoner kronor att lösa in de cirka 20 000 preferensaktier som fortfarande finns i omlopp, om det görs enligt företagets bolagsordning. Om företaget slipper betala 400 miljoner kronor till de ägare som har företräde till företagets värde så blir det 400 miljoner kronor till stamaktieägarna istället.

Stamaktieägarna är de som tjänar på det här för med en skuld på 400 miljoner till preferensaktieägare borta så ökar chansen kraftigt att de någonsin får utdelning. Det handlar med andra ord om att den största stamaktieägaren, Oscar Engelbert, försöker bli av med de som har företräde till vinsten så att han ska få den istället (han tjänar också pengar på Oscar Properties på andra sätt, t.ex. genom att ge företaget lån till ockerränta).

Jag har inga aktier i Oscar Properties, och har aldrig haft några, men hur skulle jag resonera om jag hade ägt preferensaktier? Jag antar att det beror på hur mycket jag trott på företaget och litat på deras ledning. Om jag hade haft förtroende för dem och inte behövde pengarna de närmaste åren hade jag antagligen chansat och behållit preferensaktierna. Det skulle vara en chans till 5 gånger mer pengar trots allt. Om jag inte hade litat på dem så hade jag nog sålt preferensaktierna direkt och glömt bort att företaget existerar. Såvida jag inte behövde pengarna alls för då hade jag nog behållit preferensaktierna bara för att irritera Herr Engelbert.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Varning för Circular Water

Nyemission i BillerudKorsnäs