Avanzas forum har nu varit tillfälligt stängda i nästan ett år

För ett knappt år sedan så möttes användare av Avanzas forum av en skärm som sa att forumen var borta. Inte frysta, eller skrivskyddade, men helt borta. Forumen var en plats för kommentarer runt företag och aktier och en plats där jag kunde få se spontana reaktioner på händelser.

Avanza hävdade att de stängde forumen tillfälligt för att snabbt kunna få ersättaren på plats. Nu är det snart är 2023 och det enda som hänt är att formuleringen på forumets stängda framsida ändrades för någon vecka sedan (enligt Internet Wayback Machine som arkiverar webbsidor) från "Nu inleds arbetet med att bygga om Placeras forumtjänst." till "Det återstår en hel del utveckling innan forumet kan öppnas så vi kan tyvärr inte ge er något lanseringsdatum".

När Avanza stängde forumen hade jag två huvudteorier: De ljög och ville inte längre ha forum eftersom det finns en risk att folk försöker använda dem för marknadsmanipulation, eller de är inkompetenta och totalt oförmögna att bedöma arbetsinsatsen för att bygga ett "nytt bättre system".

Det finns inget som är svårare att utveckla än version två av ett system. Man har inte dokumenterat allt som är viktigt i det nuvarande systemet och kanske det nuvarande systemet sattes upp av någon som har slutat eller jobbar med något annat. De som byggde systemet har byggt på systemet efter hand så det har nu en massa funktioner som utvecklarna inte ens tänker på eller känner till.

Det som nästan alltid händer är att de nuvarande utvecklarna börjar tänka är att det verkar vara för mycket kod och "magiska" delar de inte förstår och visst måste det gå att bygga ett nytt system med en bråkdel av insatsen om man bara börjar från början, och blir av med alla "magiska" delar?

Man börjar bygga det nya, men det som var för svårt att få in i version ett, visar sig fortfarande vara svårt att få in, och tydligen har man tappat en massa funktionalitet som användarna och testarna kräver ska vara där. Så man ger upp planen på en snabb omskrivning och sätter sig istället ner och börjar mödosamt skriva om koden som redan finns. Man skapar nya buggar, och koden måste fixas, och plötsligt har det gått ett år och systemet är nästan lika rörigt som det de ska ersätta, men med många fler buggar, och utan funktioner som varit för jobbiga att skriva om och med bara en bråkdel av de nya funktionerna som var planerade.

De som betalar blir alltmer irriterade, användarna blir allt mer irriterade och utvecklarna blir allt mer frustrerade och ångrar att de någonsin började med omskrivningen man vågar inte erkänna att det var ett misstag.

Lösningen är att aldrig göra en version två av något man inte fullt förstår. Att inte skriva om ett system från början utan att långsamt bygga om det till att bli det man vill ha. Det blir version 1.5 och version 1.7 och version 1.18, och folk kanske inte ens märker att det förändras, men skillnaden från version 1.3 till version 1.18 är stor.

Det här är ingen raketteknologi. Vilken erfaren mjukvaruutvecklare som helst hade kunnat berätta det eftersom nästan alla någon gång har gjort samma misstag, kanske till och med mer än en gång.

Det finns tillfällen då en omskrivning är nödvändig men de är sällsynta. Det är när man vill använda en helt ny metod där all nuvarande kod blir meningslös eller när det gamla systemet är av såpass låg kvalitet att ingen kan använda det. Till exempel så kan det vara när man vill gå från ett textbaserat användargränssnitt till ett grafiskt. Eller när man vill gå från statiska dokument till interaktiv multimedia. Eller när man vill gå från en statisk värld till en värld med fysik. Eller när man behöver ett system som kan använda en miljon CPU-kärnor istället för bara en.

Inte ett av fallen ovan täcker "vi vill ha ett nytt/nyare Internetforum" såvida det inte är VR-baserat.

Om man ändå känner sig tvungen att skriva om något så får man inte ge upp underhållet av det gamla systemet. Det ska hålla användarna lojala, förhindra konkurrenter från att hoppa in i ett tomrum, och fungera som referens när man testar det nya.

När en oerfaren (eller okunnig) utvecklare säger att det kommer gå så snabbt att utveckla det nya att det gamla inte behöver vara uppe under tiden så ska man helst inte skratta dem i ansiktet för det är oartigt och oprofessionellt. Istället ska man bara säga "Nej, om det är så lite jobb att utveckla det nya systemet så kan ni underhålla det gamla vid sidan av" och låta dem själva upptäcka hur fel de hade utan att det går prestige i det. De kan istället låtsas att förseningarna beror på att de måste sköta om det gamla systemet parallellt.

Det blev inte så mycket om investeringar i det här, men jag ville få utlopp för min frustration över Avanzas nybörjarmisstag.

Kommentarer

  1. Jag saknar faktiskt forumet en smula. Om inte annat var det underhållande :-). Dålig kommunikation från Avanzas håll, minst sagt...!

    Mvh Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här. Oavsett om man skakade på huvudet, förfasades eller informerades av det som skrevs på forumen så var de i alla fall underhållande. Det är alltid intressant att se hur andra resonerar även om man inte vet om den personen är kunnig analytiker, en insider, en åttaåring i en källare, en bedragare eller en rysk bot.

      Radera
    2. Jag saknar också verkligen forumet. Men det är ganska självklart att Avanza stängde det på grund av risk för marknadsmanipulation, snarare än att utvecklingen av det nya dragit ut på tiden. Det var väl till och med ett case där en börsVD hade haussat det egna bolaget under ett alias i forumet. Antar att FI hade åsikter om detta och meddelat Avanza att de antingen måste kräva personnummer från användarna så att alla postar som sig själv eller aktivt moderera alla forum/betala böter. För övrigt så har man märkt nu senaste veckorna att Placera-delen (som var en del av forumet) mer och mer separeras från Avanzas huvudsida. Nu öppnas ju telegram-delen i eget fönster och saknar kopplingen till huvudsidan helt. Och Placera/Forumet har för övrigt aldrig varit en del av Avanza så som jag förstått det utan det drivs helt fristående, eget bolag? Så kan ju varit så enkelt som att Avanza inte längre ville betala för tjänsten/underhållet av forumet.

      Radera
    3. Så kan det vara, men någon uppdaterade ändå texten på forumsiden för två veckor sedan så det är någon på Avanza som fortfarande bryr sig och kanske hoppas att de kommer tillbaka.

      Och att nyheter nu öppnas i egna fönster/tabbar är störande. Min gissning där var att de har användare som inte hittar tillbaka till Avanza.

      Radera
  2. Jag tycker också att det var synd att forumen försvann. Det var praktiskt att det var strukturerat utifrån enskilda bolag. Min gissning är att Avanza var otroliga att de som plattformsägare kunde bli ansvariga för innehållet, om inte juridiskt så i alla fall i användarnas ögon. Hade de varit lite framsynta hade de fixat autentisering med exempelvis bank-ID för att undvika kursmanipulation.

    Om man måste kasta bort all tidigare kod beror i så fall på att den var dåligt modulariserad, och alltså var svår och dyr att underhålla.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare