Avanza raderade alla sina aktieforum

Via Placera så har Avanza haft aktieforum men från och med i fredags så är de raderade. Anledningen är krystad, men säger möjligen en del om Avanza.

Anledningen till att radera aktieforumen sägs vara att kunna fokusera på att utveckla ett nytt forumsystem, ett som kommer kräva nya konton och som kommer börja från början.

Placeras forum stänger tillfälligt Nu utvecklar vi nästa generations forumtjänst Nu inleds arbetet med att bygga om Placeras forumtjänst. Ambitionen är att skapa en mer transparent och användarvänlig plattform för alla som älskar att diskutera aktier. Under arbetets gång är Placeras forum tillfälligt stängt. Forumet har växt kraftigt i antal användare och innehåll de senaste åren, samtidigt är tjänsten byggd på äldre teknik. Det har medfört att det tekniska underhållet nu blivit ett mycket resurskrävande arbete för oss. För att frigöra resurser och så snabbt som möjligt kunna erbjuda en uppdaterad version har vi valt att stänga forumet och fokusera alla resurser på att bygga nästa generations forumtjänst. Vi kommer därför nu också avsluta alla befintliga användarkonton kopplade till Forumet då den nya tjänsten kommer kräva ny registrering. Vi beklagar att forumet stängs med kort varsel och vi förstår att många blir besvikna över beslutet. Vi arbetar nu för att skapa ett nytt – och betydligt bättre - forum. Med vänliga hälsningar, Placera

Jag tycker det är synd. Även om jag aldrig skrev något så kunde jag via dem se hur andra tänker och resonerar. Man kunde se hajpen och förhoppningarna runt en aktie. Man kunde se inläggsintensitet och man kunde någon gång då och då få se ett insiktsfullt inlägg.

Det har länge varit uppenbart att Avanza inte tycker om forumet. I tidigare betor av det nya användargränssnittet (som nu gått i drift) så hade de glömt bort eller avsiktligt gömt forumet. I slutversionen så är det halvgömt.

Mest kritisk är jag mot sättet det gjordes på. Att utan förvarning bara radera allt är ett otrevligt sätt och det får mig att undra om det finns andra motiv än de som angavs. Användes forumen till ekonomisk brottslighet och Uppdrag Granskning jobbar på ett program?

Meddelandet är dessutom fullt av flummiga ord. "Ambitionen är", "nästa generation", "transparent", "användarvänlig", "plattform"... Om jag vore ansvarig och någon kom till mig med ett projektförslag som använde de orden så skulle det bli omedelbar omläxa. Jag skulle dessutom kräva rejält bra argument för att ta ner ett fungerande system innan det nya är klart. Att Avanza resonerar annorlunda antyder en viss brist på antingen respekt för användarna, kompetens eller erfarenhet.

Var ska jag nu enkelt få lågkvalitativt skvaller om mina innehav?

Kommentarer

 1. Skvaller, kursmanipulation och fantastiskt insatta diskussioner förs mest på Discord är min uppfattning. Nästan alla bolag har en egen server, ett bra ställe att leta inbjudningar till respektive bolag är Perrongen: https://discord.com/invite/HeDsE3r

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är vid närmare eftertanke inte riktigt din typ av bolag som diskuteras där utan de aningen mer riskabla. Storbolagsskvaller vet jag inte var man hittar, i affärspressen?

   Radera
  2. Tack för tipset! Du har nog rätt i att det inte var exakt det jag sökte men alternativen verkar få. I affärspressen (antar att du menar Dagens Industri och Veckans Affärer och liknande) får man en del information men det är inte heller det jag letar efter. Kanske finns det inget liknande utan man får plocka från olika källor.

   Det är inte riktigt storbolagen jag använt forumen till för de har jag bra koll på. Det är mer bolag som är hajpade och där forumen speglar vad de som fastnat i hajpen tänker, eller tänkte innan kraschen. Kanske mer för min underhållning än för något annat.

   Radera
 2. Håller med om att det var märkligt. Dock använde jag sällan forumet, det var rörigt, svårbegripligt och krävde separata inloggningsuppgifter. Skönt att de gör om det till något mer användarvänligt, men sättet de stängde forumen på lämnar mycket övrigt att önska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, jag hade inget forumkonto så jag visste inte att det var rörigt att posta där. Så, som du säger, beslutet att bygga något bättre var nog ett bra beslut. Genomförandet, kanske mindre bra.

   Radera
 3. Det var ganska stark Flashbackvarning på det forumet, mycket foliehattar och trolltätt. Kan bara bli bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var oftast fel ställe om man ville ha rå information, men det kunde ge en känsla för hur personer resonerar. Aktiemarknaden är full av ologiska människor. man kan inte helt bortse från dem.

   Radera
 4. Det var inte snyggt att bara plocka bort hela forumdelen. Jag kan dock tycka att ett omtag var nödvändigt. Hade det inte sett likadant ut sedan starten 1999 eller vad det var? Jag använde forumet främst för nytt inom aktier som inte ägs/bevakas av särskilt många. Det var nyttigt att kunna få fatt i lite matnyttigt kring lite mer okända papper.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare