Utdelningarna höjs, till dess de inte gör det, Castellums utdelning

Under varje finansiellt råd så brukar det stå något i stil med att historiska resultat inte garanterar framtida avkastning. Vi fick just ett till bevis för det. Castellum, fastighetsbolaget som blivit småspararnas gullegris, meddelade precis att de inte tänker föreslå någon utdelning under 2023.

Inställningen av utdelningen kom som svar på svårigheterna att sälja obligationer för svenska fastighetsbolag, och som reaktion på kritiken från storägaren Roger Axelius om att Castellum inte tar finansieringsriskerna på allvar.

VD, och tidigare storägare, Rutger Arnhult har försökt släta över riskerna såsom företagsledare (och andra) ofta gör. Det uppskattades inte alls av Axelius som har lång erfarenhet av fastighetsbranschen. Han kände igen svårigheter och ville inte bli ljugen rakt upp i ansiktet.

Till saken hör att Rutger Arnhult sparkade sina två företrädare utan någon publicerad motivering. Jag undrar nu om Henrik Saxborn och Biljana Pehrsson var medvetna om riskerna och ville ta det försiktigt vilket Arnhult inte uppskattade. Om det är så, så är det dags att ringa upp dem och fråga om de vill fortsätta där de blev avbrutna.

För mig innebär det här en rejäl utdelningssmäll. Under 2022 står Castellum för 9% av mina utdelningar och även om det kommer komma en Castellumutdelning i januari, innan utdelningen ställs in, så blir det en minskning med 6% under 2023, redan innan 2023 börjat.

Kommer fler fastighetsbolag följa efter? Det verkar rätt sannolikt. Det fanns en psykologisk spärr mot att ställa in utdelningar för bolag som försöker attrahera investerare genom att ha pålitliga utdelningar. Nu har Castellum tagit den största smällen så tröskeln är lägre för andra bolag.

Av döma av börskurserna så är det Corem och SBB som ligger närmast till härnäst att sänka eller ställa in utdelningar. Båda de företagen har D-aktier och preferensaktier vilket gör det mer komplicerat (de har i stort sett lovat D-aktieägarna att de ska få utdelning som preferensaktieägare).

Kommentarer

  1. Fast idag lovade Ilja att inte ställa in utdelningarna hos SBB. Vi får lita på det tills vidare i alla fall. Trist med Castellum hur som helst!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Varning för Circular Water

Nyemission i BillerudKorsnäs