67:e året med höjningar när Procter & Gamble höjer utdelningen med 3%

Procter & Gamble (PG), företaget som tillverkar produkter under varumärken som Oral-B, Ariel och Head & Shoulders, har precis meddelat att de höjer utdelningen med 3%. Från 91,33 cent per aktie till 94,07 cent per aktie. Det är exakt 3% så uppenbarligen utgick de från en procentsats.

Den här höjningen gör att 2023 blir det 67:e året i rad med högre PG-utdelning. Senast det inte blev någon utdelningshöjning var 1955, i slutet av en recession efter Koreakriget och den inflation som tagit fart.

Sedan stoppet 1955 så har företaget klarat ett tiotal lågkonjunkturer utan att sluta höja utdelningen och jag hoppas de fortsätter med det ett tiotal lågkonjunkturer till.

Höjningarna är oftast inte stora och i min graf så faller de mellan 1,5% 2016 och 9% 2021. Företaget, som jobbar globalt, har de senaste två åren kämpat i motvind då dollarn blivit allt dyrare, men det gör också att utdelningshöjningar ser bättre ut i svenska kronor.

Slutligen, samma siffror inflationsjusterade, och här ser vi hur en höjning på 3% inte alls kompenserar den inflation vi har just nu och det blir den andra inflationssänkningen i reella pengar efter 2021 då dollarkursen sjönk sådär 15% ner till åtta kronor.

Jag köpte mina aktier 2015 och sedan dess har den reella utdelningen i svenska kronor ökat med sådär 30%.

Fyra bolag återstår: Johnson & Johnson inom ett par veckor. Sectra i början av sommaren, samt Corteva och Dow Inc framåt hösten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare