En lösning för Oscar Properties?

Som jag skrev för några veckor sedan så har Oscar Properties slutat betala räntor på sina skulder, och långivarna vill ha tillbaka sina pengar.

I morse så kom ett pressmeddelande från Oscar Properties som innehöll en skiss på en idé för hur företaget ska räddas. Enligt pressmeddelandet så har minst en av långivarna gått med på idén i princip.

Innan jag går igenom förslaget så behöver vi lite bakgrund. Oscar Properties äger fastigheter värderade till cirka 5 miljarder kronor och man har cirka 5 miljarder kronor i skuld varav 4,5 miljarder med räntor. Företaget är idag värderat till 79 miljoner kronor på börsen.

Bolaget får just nu in cirka 30 miljoner kronor i månaden från sina hyresgäster varav cirka 9 miljoner kronor går till att sköta om fastigheterna. Räntorna varje månad är cirka 33 miljoner kronor. Det går inte alls ihop.

Med den bakgrunden så kan vi läsa att planen är att det ska pumpas in en massa pengar i bolaget och lån förvandlas till aktier för att minska skulder och ge pengar till räntebetalningar.

Nuvarande aktieägare ska skjuta till 50-100 miljoner kronor (aktieägarna ska i snitt tillföra lika mycket till som de just nu har investerat). Nuvarande obligationsägarna ska enligt planen pumpa in 200 miljoner kronor och här ser man skillnaden på att låna 1 miljon och 1 miljard. När man lånat en miljard kan man få pengar av banken för att kunna betala tillbaka lånet. Dessutom ska 600 miljoner kronor av obligationerna förvandlas till aktier.

Om den här idén går igenom så kommer företaget ha fastigheter för 5 miljarder, cirka 300 miljoner kronor i kontanter och skulder på cirka 4,4 miljarder.

Ägarna till företaget kommer efteråt, med ekonomiskt bidrag, vara nuvarande ägare (80 miljoner), nyemission till obligationsägare (200 miljoner), andra nyemissionsdeltagare (80 miljoner), nuvarande obligationsägare (600 miljoner), totalt 960 miljoner kronor. Om vi delar upp företaget efter ekonomiskt bidrag så blir de nuvarande ägarna ägare till 8,3% av företaget, 29% går till de som skjuter till pengar och 63% till obligationsägarna.

För nuvarande ägare så är frågan om 8% av ett "fixat" bolag är värt mer än 100% av ett kraschande bolag. Börskursen rörde sig inte på den här nyheten så kanske tycker ägarna att det är hugget som stucket. Eller så är det ingen som orkar bry sig längre.

Jag är inte heller säker på att det räcker. Även om skulderna minskar från 5 miljarder till 4,4 miljarder och vi antar att de betalar av de dyraste lånen så att skulder med ränta går ner till 3,6 miljarder och snitträntan sjunker så kommer räntorna fortsätta att vara högre än driftöverskottet.

Man ska komma ihåg att det här bara är ett utkast till en idé. De publicerade en pressrelease om idén så antingen tror de att det kan bli av eller så är det för att sätta press på de obligationsägare som fortfarande tvivlar.

Det finns en hel del formalia att reda ut för att det ska bli verklighet. Den stora vita elefanten i rummet är preferensaktieägarna. De ska ha företräde till företagets pengar före de vanliga aktieägarena och just nu är den latenta skulden på preffarna cirka 250 miljoner kronor (ökande med 50 miljoner kronor om året). Vill företaget lösa in dem helt så kostar det ytterligare 750 miljoner kronor. Oscar Properties har från och till köpt preferensaktier billigt på börsen i ett försök att bli av med dem, men det är många kvar.

Det finns sätt att köra över preferensaktieägare och även om metoderna bryter mot aktiebolagslagen så kan oärliga och omoraliska storägare välja att chansa och riskera en rättegång om det går så långt. Eniro brukar användas som exempel men jag är inte insatt i detaljerna där.

Kommentarer

  1. Snyggt jobbat. Tack för att du tar dig tid att belysa Oscar Properties.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  2. Angående preferensaktierna antar jag att du räknat på siffrorna som avanza anger, dvs att det finns
    ca 44000 vanliga och 2700 pref b i omlopp, jag tror att dessa siffror är innan de löste in(utbytes erbjudandena) drygt 60% av båda sorterna så att de egentliga siffrorna nu är ca 17000 och 1000.
    Vet inte varför de inte makulerats? Sen kan de såklart ha köpt på sig ytterligare över börsen vilket vore ett ganska smart drag att göra men antar att det inte finns pengar till det ens?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för informationen! Jag tror att jag hämtade antalet från q3-rapporten, men tog inte hänsyn till att många av dem ägs av Oscar Properties numera. Då blir det antagligen runt 400 miljoner kronor eller så att bli av med dem, istället för de 250+750 miljoner jag räknade med ovan.

      Radera
    2. Om varför de inte makulerats: De har fått klartecken att sälja dem om de vill så det skulle kunna vara ett sätt att få in lite snabba kronor om inget annat sätt funkar, eller kanske betala med dem i någon form av deal.

      Radera
    3. Sälja dom eller erbjuda som deal känns inte så rimligt mtp att de inte betalar nån utdelning, vilket gör dom i praktiken värdelösa (värdet är en lott att de faktiskt kommer lösa in om/betala utdelning igen, det kommer de garanterat inte göra om de skulle ge bort de aktier de redan har lyckats få tillbaka) Fast å andra sidan har de gjort många märkliga saker, ge ut nytryckta preffar istället för utdelning och sen bara nåt år senare lösa in dessa preffar för nytryckta stamaktier t.ex.

      Nu kom det en nyhet idag att de låter innehavare av pref b dra tillbaka anmälan om inlösen, vad ska man göra för tolkning av det?


      Radera
    4. Det var ett oväntat pressmeddelande. Antingen var det väl något som någon storägare krävde för att kunna sälja sina preffar på börsen, eller min bästa gissning: De försöker rensa upp balansräkningen. Om jag förstod pressmeddelandet rätt så har de varit bokförda som en skuld. Om de dras tillbaka så försvinner skulden från balansräkningen.

      Radera
    5. Så skulle det kunna vara, gissar att de flesta av de återstående aktierna har varit låsta så kommer väl bli lite omsättning på den nu, finns det någon anledning att inte tacka ja till det här som du ser det? (sitter själv med 1 låst prefb)

      Radera
    6. Ja, det är en intressant fråga. Jag har naturligtvis inga absoluta svar, men jag kan inte komma på någon direkt anledning att behålla den låst för chansen att OP ska acceptera den och betala ut inlösenpriset är nog exakt 0%. Är den olåst så går den i alla fall att sälja till någon som tror på OP, eller till OP själva om de återupptar pref-köpandet.

      Även om man vill behålla preffen så kan jag inte komma på någon fördel med att ha den låst. Kanske är det något jag missar. Jag har trots allt bara stått på sidan av och tittat på, och försökt lära mig av Oscar Properties misstag och felsteg.

      Radera
    7. En tanke som slog mig nu är företagslikvidering. Var i betalningsordning hamnar preffar inlämnade för inlösen? Ingen aning, men de lär hamna lika eller bättre till än preffar inte inlämnade för inlösen. Om de hamnar bättre till så kanske de minskar mängden pengar någon annan för vid en likvidering/konkurs.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka