ISK-skatten satt för 2024

Nu är statslåneräntan den sista november känd och med det så vet vi skatten för ISK och kapitalförsäkring/KF nästa år.

Skatten blir 1,086% av innehavet, det högsta hittills.

Skatten på ISK beräknas som 30% (kapitalskatten i Sverige) på en "schablonintäkt". Schablonintäkten är statslåneräntan plus 1% av innehavet på ISK spritt ut på de fyra kvartalsskiftena, plus lite till för insättningar så att det inte ska gå att ta ut och sätta in pengar för att undvika skatten. Statslåneräntan den sista november 2023 var 2,62%, upp från 1,94% förra året och upp från 0,23% året innan. Under hösten var statslåneräntan uppe i 3,00% så det kunde varit värre.

ISK-skatten är nu såpass hög att man kan börja fundera på om man ska ha sina investeringar i en aktiedepå istället. I en sådan betalar men 30% skatt på utdelningar och reavinster, vilket om man inte säljer något, blir ungefär 1% på de innehav som ger 3% direktavkastning vilket är rätt vanligt.

Räknar man vidare på det så verkar dock ISK fortfarande vara det bästa valet eftersom vi antar att totalavkastningen kommer vara större än 3%. Om man inte tror det (kanske för en räntefond) så ska man inte ha den investeringen i ett ISK (eller i en KF).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare