SBB och "fortsatt drift"

Den senaste rapporten från SBB nämnde orden "fortsatt drift" och det är inte ord man vill se i en rapport. Det är kodord för om ett företag kommer överleva eller inte. Företaget menar att de har goda förutsättningar för "fortsatt drift" medan revisorerna säger att den som läser rapporten bör fundera noga på vad den säger i det avseendet.

SBB:s problem är den höga skuldsättningen och de låga räntorna de haft. När obligationer och banklån löper ut så måste de betala tillbaka pengarna (dyrt) eller hitta ett nytt lån till ungefär samma ränta (omöjligt). Den nya VD:n Leiv Synnes förstår problemet och letar möjligheter till både höger och vänster. Det som syns mest är att de säljer fastigheter och planerar att sälja en majoritetsandel av dotterbolaget Sveafastigheter som innehåller SBB:s bostäder.

Enligt rapporten så saknar SBB just nu 3,6 miljarder i kontanter för att klara sig 12 månader, men de tror att de kommer kunna förnya lån på minst 5 miljarder vilket skulle täcka just det hålet. De kan också täcka hålet med fastighetsförsäljningar eller genom att sälja delar av företaget (Sveafastigheter).

Min uppfattning om SBB är nog lite mer positiv nu än när jag skrev om företaget för några månader sedan, men min slutsats ligger kvar. Även om företaget överlever så kommer ägarna bli förlorare för antingen kommer företaget krympt väsentligt eller så kommer deras aktier spätts ut kraftigt. Just nu verkar det vara krympning som gäller.

SBB nämner också att de är på väg att återköpa den så kallade Valerum-obligationen från Oscar Properties vilket kommer kosta SBB 280 miljoner kronor men ge dem tillbaka säkerhet som Valerum hade. Förhoppningsvis är säkerheten värd 280 miljoner kronor men det är inte säkert med tanke på de prisfall som varit på fastigheter.

För SBB gäller Mattias Fredrikssons skidklättrarmantra: Kliv, kliv, överlev

Kommentarer

  1. Radiant brilliance in your post! Insightful, well-articulated, and a pleasure to read. Thanks for sharing your valuable perspective.

    SvaraRadera
  2. Sveafastigheter var nytt för mig. Varför placerades inte dessa i Neobo-skalet.

    Vid en snabb titt på hemsidan så ser det ju ut som att dessa kanske är av lite högre kvalitet.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare