torsdag 20 augusti 2015

Index - och deras relation till aktiepriser

Jag ska utveckla lite av det jag sa i min förra bloggpost där jag var upprörd över att en "aktieexpert" kunde lova att något för alltid skulle gå bättre än index. Dels för att han inte kunde veta det, dels för att det inte ska vara möjligt för något att i oändlighet gå bättre än ett väldesignat index det är en del av.1

Ett index är ett försök att sammanställa hur en grupp av investeringar går. Det är som en virtuell portfölj av aktier. Exakt hur aktierna är fördelade och utvalda varierar men det normala är att de är viktade efter företagets marknadsvärde. De används för att se trender och som jämförelsematerial.

Index som inte tar hänsyn till utdelning

En del index tar inte hänsyn till utdelning och då går faktiskt aktierna inklusive utdelning tillsammans bättre än indexet. Det betyder att indexet har brister som gör det ointressant att jämföra sig med men det blir mycket enklare beräkna indexet. Nu får jag en misstanke att sådana index, idag, existerar för att fonder ska se bättre ut eftersom beräkningarna inte längre behöver vara enkla och SvD anklagar banker för just det i http://www.svd.se/fondbluffen-av-nordea_7030639

Teoretiskt exempel

För att visualisera, anta att en marknad innehåller 3 aktier, för företag Adam AB, Bertil AB och Caesar AB. De har en miljon aktier var och är värderade till 100 miljoner, 200 miljoner och 400 miljoner. Då kan ett index för den marknaden låtsas ha en miljondel av varje företag, och indexet får en virtuell aktie för 1, 2 och 4 kronor, och indexet har värdet 7. Skulle Adam AB:s aktie gå upp till 2 kronor, så hamnar indexet på 8 (en uppgång på +14%). Efter uppgången är Adam AB 25% av indexet (innan var det ~14% av indexet).

Anta att Adam AB fortsätter att vara populär och aktiepriset går upp till 16 kronor medan de andra företagen ligger stilla. Nu är indexet på 22 (en uppgång på 175%) och Adam AB är nu ~72% av indexet.

Skulle Adam AB fortsätta att gå bättre än de andra aktierna kommer dess andel i indexet fortsätta att öka tills det hamnar väldigt nära 100%. När det händer kommer Adam AB och indexet vara i stort sett samma sak och de kommer röra sig likadant, och Adam AB kan inte gå bättre än index.

ÅrIndexAdam AB
2+14%+100%
3+175%+700%
4+73%+100%
5+84%+100%
6+91%+100%
7+96%+100%
8+98%+100%

Se hur index rör sig nästan exakt som Adam AB och trots extrema uppgångar för Adam AB så klarar aktien knappt att slå index.

En sådan dominering har hänt i verkligheten. Under slutet av 90-talet och början av 2000-talet dominerade Nokia Helsingforsbörsen. Det var som värst mars 2000 men jag hittar inga exakta siffror. Fortfarande i 2002 (efter IT-kraschen) stod Nokia ensam för över 50% av börsvärdet (och motsvarande index) före företag som Stora Enso och UMP-Kymmene. (I mars 2000 stod Ericsson för 42% av värdet på Stockholmsbörsen).

Investmentbolag

Så "aktieexperten" gjorde ett dumt uttalande. Betyder det att hans råd att investera i investmentbolag är dumt? Inte alls. Det finns många goda skäl att investera i investmentbolag inklusive riskspridningen och oftast ett bra paketpris på de aktier som investmentbolaget äger. Det finns en del nackdelar också, men det är därför investmentbolag är billigare än aktierna de äger.

Index

Så vilka index inkluderar utdelningar? Här visste jag inte själv men jag har försökt ta reda på det. Generellt så verkar saker som innehåller "gross" och "total return" inkludera utdelningar men jag vet inte om det är en tillförlitlig regel. Det här är vad jag hittat:

Sverige

  • OMX Stockholm Price Index (OMXSPI) – alla aktier på Stockholmsbörsen – inkluderar ej utdelningar
  • OMX Stockholm Gross Index (OMXSGI) – alla aktier på Stockholmsbörsen - inkluderar utdelningar

USA

  • Dow Jones (DIJA) – innehåller 30 stora amerikanska företag - inkluderar ej utdelningar
  • DJIA Total Return Index – innehåller 30 stora amerikanska företag - inkluderar utdelningar
  • S&P 500 – innehåller 500 stora amerikanska företag – inkluderar utdelningar

World

  • DJ World Index (används av Avanza) : DJX-W1DOW – hittar ingen bra information om vad den innehåller men jag tror inte den innehåller utdelningar. Deras dokument talar om att utdelning är med i "Total Return"-varianten av index men det verkar inte finnas någon "DJ World Index Total Return".

Sammanfattning

Mina råd:
  • Jämför dina investeringar mot ett index som inkluderar utdelningar.
  • Om någon lovar att något alltid ska gå bättre än index så är det antagligen ett irrelevant index och be att få jämföra med ett annat index.
  • Strunta i några procent ovanför eller nedanför index för enskilda år. Var konsekvent, sprid dina risker och undvik kostnader så jämnar det ut sig.
  • Lita inte på slumpmässiga råd på Internet.
... och som vanligt: Jag är en amatör. Ta det jag skriver för vad det är, en persons åsikter.
1 Man kan i teorin gå bättre än index oändligt länge men bara oerhört lite bättre (bråkdelar av promille t.ex.) och jag tänker bara hantera meningsfulla siffror här. Minimalt små förbättringar är inte meningsfulla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.