Bloggarnas portföljer - statistik

Med inspiration av Lilla Ekonomen

Det finns en känsla av Följa John inom ekonomi/värdebloggvärlden så för att se hur det egentligen står till grävde jag fram drygt femtio olika blogg-portföljer och började räkna. Storlekarna varierar från 4 000 kronor till bortåt 10 miljoner kronor men jag har helt bortsett från värdena eftersom betydelsen av tusen kronor är så individuell.

Slår man ihop alla bloggares åsikter så får man en portfölj som i pajdiagrammet ovan.

I de 52 portföljerna hittade jag 384 olika värdepapper. Många är inte så populära så hela 220 bolag/fonder (57%) fanns i endast en portfölj. Uppenbarligen så vill varje bloggare ha något unikt i sin portfölj. Ganska mycket till och med.

Portföljstorlek

Den vanligaste storleken är 19 innehav men det varierade mellan 5 (Slimis) och 112 (Krösus Sork). Jag uppskattar Krösus Sork men jag blev inte helt glad åt portföljen när såg hur mycket det var att extrahera.

Marknader

Av naturliga skäl så dominerar svenska företag portföljerna. 2 kronor av 3 är investerade i svenska bolag. Hälften av resten är i amerikanska företag. Eftersom många av de mest kända bolagen i världen finns i USA så är det inte förvånande. Våra grannländer kommer sedan tillsammans med Kanada som får vara figurens enda överraskning.

Hennes & Mauritz

Det finns ett företag som sticker ut och det är Hennes & Mauritz. 42 av 52 portföljer innehåller Hennes & Mauritz-aktier, 30% vanligare än den näst vanligaste aktien, Investor.

Istället för att göra en lista på aktier så har jag delat upp det efter hur stor andel innehaven är. Jag tror nämligen att det finns aktier som är vanliga som små innehav och vill inte att de ska störa bilden.

Dominerande innehav

Aktier som är minst 12% av portföljen. 43 olika bolag har fått det förtroendet, men bara tre av dem förekom mer än två gånger.
VärdepapperAntal portföljer
Hennes & Mauritz1126% av portföljerna
Handelsbanken510% av portföljerna
Investor36% av portföljerna
... och 30 andra

Det vanligaste är att en portfölj har ett dominerande innehav, men några har flera och många har inga.

Stora innehav

Aktier som är minst 6% av portföljen, men inte 12% eller mer. 100 olika bolag och fonder.
VärdepapperAntal portföljer
Hennes & Mauritz 2242% av portföljerna
Castellum 1019% av portföljerna
Investor 8
Johnson & Johnson 6
Akelius Pref 5
Industrivärden 5
Handelsbanken 5
Swedbank 5
Novo Nordisk 4
Starbucks 4
Sampo 4
Nordea 4
The Coca-Cola Company 4
Ratos 3
Tele2 3
Fortum 3
MQ 3
Realty Income 3
Betsson 3
Kinnevik 3
ABB 3
NorthWest Healthcare 3
... och 78 andra

Det vanligaste är att en portfölj har 4 aktier i den här kategorin. Hela 40% av portföljerna har runt 9% Hennes & Mauritz. Svårförklarligt. Det är en stor investering och hur kan alla bloggare vara säkra på att HM förtjänar att vara med?

Annars är det en blandad lista. Några preferensaktier, några bolag från Finland, Norge, Kanada och USA, men inte ett enda norskt bolag trots allt som skrivs om dem. Det är lite förvånande, men möjligen har de tappat för mycket i värde för att vara med här.

Medelstora innehav

Aktier som är mellan 3% och 6% av en portfölj (196 olika bolag och fonder).
VärdepapperAntal portföljer
Investor 1631% av portföljerna
Castellum 1223% av portföljerna
Industrivärden 1223% av portföljerna
Johnson & Johnson 11
Atlas Copco 10
Telia 9
Fortum 8
Handelsbanken 8
Nordea 6
Skanska 6
Sampo 6
Ratos 6
Tele2 6
HM 6
NorthWest Healthcare 6
Disney 5
Starbucks 4
PG 4
Realty Income 4
ABB 4
ICA 4
Coca-Cola 4
Mekonomen 4
NCC 4
... och 172 andra
Man ser direkt att listorna är olika. Hennes & Mauritz är inte alls lika vanlig som en mellanstor investering. Istället är det det några stabila företag som dominerar. Det vanligaste bland bloggarna är att en portfölj har 7 innehav i den här storleken.

Här är H&M inte alls lika populärt. Tydligen vill bloggskaran antingen ha mycket av den eller inte mycket alls. Istället dominerar några stabila utdelare, nämligen Investor, Castellum och Industrivärden, men även sammanställningens populäraste utländska aktie finns högt här: Johnson & Johnson.

Mindre innehav

Kryddorna hamnar här, med under 3% storlek (244 stycken olika)
VärdepapperAntal portföljer
Novo Nordisk 917% av portföljerna
Skanska 7
SEB 7
Axfood 7
ABB 7
Johnson & Johnson 6
Procter & Gamble 6
Wal Mart 6
Investor 6
ICA 6
Omega Healthcare Investors 5
Tele2 5
Kinnevik 5
G4S 5
Swedbank 5
Handelsbanken 5
Diös Fastigheter 4
Nordea 4
NIBE 4
Sampo 4
Fortum 4
Hemfosa 4
Unilever 4
Realty Income 4
Atlas Copco 4
Boston Pizza 4
Telia 4
GlaxoSmithKline 4
The Coca-Cola Company 4
... och 215 andra

Det här är den mest spännande kategorin, men också den mest varierade. Tydligen bör varje normal bloggares portfölj ha en liten skvätt av Novo Nordisk, även om 83% av portföljerna inte har den.

En aktie som sticker ut är Boston Pizza. z2036:s förtjänst?

Det vanligaste i en portfölj är att bara ha tre så små innehav, men då varierar det mycket mellan Krösus Sork som har 94 sådana innehav och ett flertal som inte har något.

Nu då?

Är det något annat som vore intressant att sammanställa eller räkna ut?

Källor

Insamlade under några veckor i oktober och november. * Otydlig fördelning

Kommentarer

  1. Oj detta var intressant att läsa om :) Lite roligt att jag hade minst antal innehav :D Ett tecken på att jag måste öka antalet innehav. Märks som du skriver att det är mycket Följa John. Som jag skrivit i mitt senaste inlägg bör man själv utvärdera sin investering och inte endast investera som alla andra bloggare. Aktier innebär alltid en risk och man är i slutändan själv ansvarig över sina pengar vare sig det blir en vinst eller förlust. Tack för en fin genomgång. Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och jag lägger inga värderingar i antalet innehav här (förutom att Krösus Sork kunde haft lite färre bara för att vara snäll mot mig. :-) ).

      Även ett innehav kan vara lagom om man har en global indexfond (eller en svensk indexfond) så antalet är inte alls avgörande.

      Rent generellt var det förresten mycket få fonder bland portföljerna. Antingen tar man inte med dem (så är det med mig) eller så skriver man inte blogg om man använder fonder.

      Radera
  2. Japp!

    Här var det följa John. Boston Pizza? Z2036s förtjänst! De stora bloggarna som Lundaluppen kan ju move the market. Vad hade hänt om Lundaluppen meddelat att han köpt Boston Pizza? Inte så svårt att räkna ut?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag missade tiden när alla följde Lundaluppen (som för övrigt står för marknad "okänd" med sitt "Bolag X"). Däremot är Hennes & Mauritz dominans konstig. Jag köpte den själv när den hade fallit mycket men det är en liten del jämfört med de flesta. En sådan snedfördelning gör mig skeptisk.

      Radera
  3. Hej Daniel,

    Snygg sammanställning och bra jobbat! Roligt och trevlig att kunna ta del av bearbetat statistik.

    Må väl!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag hade missat din portfölj så den fick bli dagens tillägg, utifall någon har ett bra förslag på något mer intressant man kan läsa ut ur siffrorna.

      Radera
  4. Grymt bra jobbat!

    Riktigt intressant att få ta del av detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vi kan kalla det julförberedelseflykt. :-)

      Radera
  5. sjukt vilket arbete! Riktigt imponerad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det var lite mer arbete än jag hade tänkt. En del av de saker jag hade tänkt titta på har jag inte samlat in data till än. Kanske nästa helg...

      Radera
  6. Kul lista med en massa bloggar jag inte hört talas om. Känns som en helg annan värld än den jag rör mig i och det är kul att få den sammanfattad på det här viset.

    Gällande Följa John äger jag inte ett enda av de listade bolagen. Lite oväntat. Jag trodde att åtminstone Ework skulle vara mer populärt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hittade också bloggar jag inte kände till. Det är många som har börjat det senaste året och man blir lätt kvar med de man brukade läsa när man själv var ny.

      Bra jobbat med att vara lite unik!

      eWork är på delad 46:e plats i antal portföljer, och på 41:a plats i storlek på investeringarna. Inte så illa för det krävs inte många datapunkter för att ändra listorna.

      Men att du inte har HM. Det verkar vara obligatoriskt!

      Radera
  7. Vilket arbete, tackar som fick ta del av det!

    Det som nog förvånar mig mest med listan är avsaknaden av Autoliv som jag menar är ett riktigt fint kvalitetsbolag till dagens pris. Nu när jag väl tänker på det så har jag i och för sig aldrig läst någon svensk blogg med Autoliv i portföljen....

    Någon som har några tankar om varför det är så?

    M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte varför Autoliv inte är populärare (i den långa svansen av bolag som bara några få har). Jag skulle gärna äga en del av det men det har inte fått plats, och det har varit ett av de dyrare bolagen (fast också ett av de bättre).

      Du hittar det hos Svensson Index, Christoffers Investeringsblog och Krösus Sork om du vill diskutera bolaget med andra som tycker om det.

      Radera
    2. Minsann!

      Tycker om ditt bloggnamn!

      Radera
    3. Kör också en del Autoliv, t om 3:e största innehav =)Med vänlig hälsning Kneg till Deg

      Radera
  8. Vilket hästjobb! Intressant att läsa och hedrande att få vara en del av statistiken:)

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
  9. Fantastisk sammanställning, den här åker in på favoritfliken! Extra roligt att vara en del av statistiken, jag känner mig träffad kring flera av de mönster som du ser i portföljerna.

    Grymt jobbat!

    //Humankapitalisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Du har också massor av HM och en bunt Investor, samt en svans av bolag som ingen annan har? Det är så underligt lika mellan många.

      Radera
  10. Du har gjort ett väldigt gediget arbete och det ser ut som att du har fått med de flesta av de mer självständiga bloggarna. JT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      De flesta länkar runt så det gick att följa länklistor men jag har fått med några nya bara genom kommentarerna här!

      Radera
  11. Hahah :-) Grymt bra jobbat och att du "orkade" dig igenom så många bloggar? Klart hedrad över att ens få vara med på en sån här lista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Nu är du en del av statistiken! Som vanligt när det är mycket att göra så funkar det om man sätter igång och sedan fortsätter tills man är nöjd. Och det hjälper att inte inse hur mycket jobbet är i förväg. Mycket gott skulle vara ogjort om det hade tidsuppskattats korrekt.

      Radera
  12. Wow, vilket jobb! Verkligen fascinerande. Har du några idéer hur du kan använda den insamlade datan? Jag tänker lite "wisdom of the crowd", eller att vara helt motvals. Tror iofs lite som du säger att vi påverkar varandra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För egen del har jag nu en lista på 400 bolag som minst en annan bloggare tycker är ok. Det är mer än jag hade bett om!

      Min största lärsom/insikt är nog att det finns så många sätt att investera pengar (fast HM måste vara med) och jag har egentligen inte sett någon portfölj som fått mig att tänka att det är fel. Om något så hoppas jag de som läser det här får med sig det, att det inte finns en mall för vad som är "rätt" (förutom HM).

      Radera
  13. Haha, gott att se att man satt någon i arbete. Du skulle gjort som man gör när man sätter STIBOR, valt bort den högsta och den lägsta inputen så hade du sluppit pilla med alla mina innhav.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och missat den fina extrempunkten som får alla andra att se mesiga ut? Nej, jag tycker faktiskt extremvärden är intressant. Oftast är det där man lär sig något. Att ta bort "outliers" är ett otyg.

      Radera
    2. Alexander Boman på Avanza har berättat att den med flest antal innehav i portföljen hos dem har över 1.000 bolag. Nu får du lägga manken till, Krösus Sork!

      Radera
  14. Tja Danne!

    Verkligen gediget arbete måste jag säga, snyggt!

    När det gäller de stora bolagen, Hennes Castellum bankerna osv så tycker inte jag att det är så konstigt att det är många som har samma bolag. Klart att många vill ha de mest pålitliga aktierna, vore mer skumt om det var tvärt om tänker jag.

    Kul också att se hur många duktiga bloggar det finns som harvar på kring investeringar. Det växer så det knakar!

    Ha det gött!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Jag tycker nog ändå att 80% i HM är lite mycket med tanke på hur många bra bolag det finns. Plockar man ut 15 bolag värdeviktat från OMX30 så hamnar man inte på 80% HM.

      Jag får lite vibbar till Ericsson som en gång i tiden var dominerande och kändes som en självklarhet. Det här är annorlunda. Eller är det det?

      Radera
  15. Vilket magiskt inlägg! Hatten av för dig.
    Som övriga så uppskattar jag att man fick vara en del av detta. Fortsätter du funderar jag på att lägga ut mina innehav via google docs vilket borde underlätta ditt jobb :)

    Jag skulle vilja se hur fördelningen av de svenska innehaven är fördelade på de olika börser/listor som finns. Kul att få tips om bolag från mindre listor.

    Man kanske ska köpa en av aktie av alla tills man kommer över Krösus antal innehav så du får lite mer att jobba med inför nästa omgång, för jag hoppas verkligen att du fortsätter ;)

    En av de allra första bloggarna som jag började läsa i ämnet är: http://frihetsfonden.blogspot.se/, ser att den inte är med i statistiken.

    Allt gott

    /DanielWikstrom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Bra förslag med olika listor. Ska fundera på om jag kan göra det med minimal arbetsinsats.

      Och tack för tipset om Frihetsfonden. Kollade på deras portfölj och insåg att inte en enda av de 50+ jag redan hade inkluderade Google/Alphabet. Det är bra underligt.

      Apropå att ha en aktie per bolag, prata med Grazing Lady. De har gjort så i en del bolag de vill hålla koll på!

      Radera
  16. Oj. Massor med jobb bakom detta inlägg! Intressant!

    Och, ja, jag har HM i portföljen, men endast sedan 4-5 månader tillbaka. Skönt att vara en (något sen) medlem i gänget. :-)

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite som mig. Det var svårt att hålla sig borta från ett pris på runt 240 kronor, även om jag egentligen inte vet om det är dyrt eller billigt sett från år 2026.

      Radera
  17. Ja vilket jobb! Inte många av mina aktier som är med där, bara Starbucks och Atlas Copco. http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/p/innehav-ny.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var andra företag än många andra. Inte så många som försökt investera i Indien och Chile. Spännande.

      Hur tycker du om din portfölj? (Som jag la in utifall jag gör mer stats)

      Radera
  18. Wow så otroligt spännande. Har aldrig tänkt tanken att något sånt här skulle kunna göras faktiskt :) Bra jobbat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och jag får tacka lilla ekonomen som gjorde något åt det här hållet för inspirationen.

      Radera
  19. Håller med tidigare kommentarer, stor eloge till din insats! Tycker det är intressant hur tydlig "confirmation bias" det finns bland bloggare, känns lite som man kopierat Lundaluppens portfölj i topplistorna ovan. Intressant hur det kan blir så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en del bolag som sticker ut, som Handelsbanken, HM och Investor. Var det bolag som Lundaluppen hade? Istället för MQ, Swedbank och Industrivärden.

      Och tack!

      Radera
  20. Grymt bra inlägg, troligtvis ett av de bästa jag läst! Kul och intressant att få vara del av den här statistiken.

    Måste ha tagit riktigt mycket tid att få ihop det här! Stor eloge till dig!

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Det tog lite tid, men man märker det inte om man tycker det är intressant.

      Radera
  21. Bra jobbat och ett intressant grepp!
    Ska man ta sig friheten att "recensera" innehaven så tycker jag generell sett att de helheten ser rätt bra ut vilket egentligen är ganska logiskt. Jag har nog väntat mig att ytterligare några udda innehav skulle ligga högre upp, men jag hade fel.

    Det är nog ganska ogörligt men det skulle vara intressant att titta på något slags "snittavkastning" och se ungefär var den ligger över tid. //Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig att totalavkastningen påverkas ganska mycket av de stora innehaven, Investor, HM och Handelsbanken. Resten blir så utsmetat att det antagligen följer något Sverige-USA-mix-index.

      Jag tror i alla fall att det blir lite för mycket jobb att kolla på alla bolag då jag inte (än) har någon databas att prata till automatiskt.

      Jag tror Boston Pizza är det mest udda innehavet här, men det kryllar förstås av mer udda innehav längre ner. Många väldigt små svenska bolag relativt nyligen anlända på börsen. Jag tror många lockas av chansen att vara med från början utifall det är en fantastisk vinstlott.

      Radera
    2. Jo, det är nog helt ogörligt, men jag lutar åt att man i snitt har haft en ganska fin avkastning. Jag hade som väntat mig att det skulle vara fler "riskabla" aktier högt upp så jag blev positivt överraskad av utfallet.

      Sedan hittade jag ett antal bloggar som jag tidigare inte har läst, och även det är ju alltid positivt med lite nya intryck.
      //Stavros

      Radera
  22. Imponerande! Intressant och bra jobbat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Vad man än säger så är det inte du som följer efter andra, men bland de som skriver är det inte så många som följer dina innehav heller. Förvånande då jag och många andra tycker dina inlägg är väldigt spännande och intressanta.

      Kanske är de lite för svåra. Vad tror du?

      Radera
    2. Kul att höra att du tycker de är intressanta!

      Att fler inte hakar på tror jag beror på svårighetsgraden samt telefonhandel, plus maxcourtage för vissa marknader. Kanadensiska Northwest har fått en hel hel del ägare, men inte Savaria ännu. Jag kan bli bättre på att lyfts fram bolagen också, tex uppdatera efter rapporter och så.

      Men många håller sig nog också på hemmamarknaderna, vilket jag tycker är lite synd.

      Radera
    3. Följdfråga Daniel: Finns du på Twitter? Försökte sprida ditt inlägg där, och ville tacka/hänvisa till dig där.

      Radera
    4. Det krävs mer jobb att känna igen bra företag som man aldrig ser i det normala livet. Du verkar resa lite och det verkar vara en stor bonus om man vill känna på bolag långt borta.

      Och som svar på din fråga. Skoj att du länkar. Du behöver inte bekymra dig om att tagga med. Ingen Twitter, ingen Facebook. "No puppet, no puppet, you puppet".

      Radera
  23. Wow, vilket otroligt jobb du har gjort med att samla in all data och sedan presentera det såhär. Jag är imponerad. Kul att ta del av resultatet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och tack för att du (och de andra) tillhandahöll en del av datat!

      Hmm, att du och rikedom har så lika portföljer, undrar om det gör att era innehav får en liten extra boost i mina listor.

      Radera
  24. Vilket fantastiskt jobb. Riktigt imponerande!

    Med vänlig hälsning,
    /GL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Imponerande är ett bättre ord än "galet". :-)

      Radera
  25. Kul läsning och härlig energi bakom :)

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Energin är slut nu dock. Sent!

      Radera
  26. Intressant sammanställning! Hur lång tid tog det att få ordning på allt det där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag räknade inte timmar men jag började lite lätt för sådär 3 veckor och fyllde på med data parallellt med att jag filade lite på mitt analysprogram. Fick slut på energi på slutet och bestämde mig för att göra flera inlägg istället för ett gigantiskt. Det här är inget jag rekommenderar någon annan att göra.

      Radera
  27. Riktigt roligt inlägg! Måste vara ett hästjobb att sammanställa så stort tack för att du gör det - mycket intressant att läsa!

    Min portfölj stämmer nog ganska bra med bilden ovan. H&M största innehav med absurt höga 21 procent (jag köpte in 33 procent eller något sådant under raset och har ett GAV på under 245 kronor - ser det som att det inte finns någon anledning att öka före hösten och då är balansen mer normal med 6-10 procent beroende på hur kursen utvecklas). Har också ungefär 2/3 i svenska aktier.

    Castellum stort innehav också här, 5 procent i nuläget men målet är 2,5 procent på sikt.

    10 procent TransAlta Renewables sticker ut - beror på att jag nyss ökade med 100 aktier när kursen föll efter valet.

    5 procent Boston Pizza här också. Jag har ett ganska stort norskt innehav i Multiconsult som utgör 5-6 procent av portföljen beroende på hur kurs och valuta utvecklas. Köpte en stor post som jag inte planerar att öka för att på sikt ha 1 procent eller så av portföljen.

    Jag har 0,8 procent Autoliv i portföljen - tänker dock sälja av då utdelningen är för låg. Ingen jättebrådska dock eftersom ändå tror det finns mer uppsida att få ut. Har också 4,5 procent Ahlsell - sålde av hälften och behöll hälften. SSAB har jag på gammalt VP-konto men inte i portföljen.

    26 innehav totalt just nu, kommer bli några fler. Det beror dels på att jag blandar svenska och utländska aktier i samma portfölj, dels på att jag sätter ihop en egen "aktie" av enfastighetsaktier och kvartalsutdelare som ska motsvara 10 procent av portföljen, liksom en samling preffar. Över 40 ska det inte bli men kan tänka mig ha fler än genomsnittet.

    Är gärna med nästa gång och ska se till att sammanställa en presentation av min portfölj till dess (just nu är den inte särskilt representativ eftersom Ahlsell, Serneke, H&M och Multiconsult har onormalt höga andelar relativt den fortfarande begränsade portföljstorleken). Publiceras i mellandagarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant!

      Bra poäng om Autoliv. Jag vet att den klick av bloggare det här är tycker mycket om utdelningar. Då hamnar nog lätt ett bolag som Autoliv under gränsen.

      Ser fram emot att se hur du fördelat din portfölj, men jag kan tyvärr inte lova att det blir en till sammanställning. Jag vet nu varför Lilla Ekonomen bara gjorde det en gång. :-) Men kanske någon annan plockar upp stafettpinnen 2017.

      Sedan är ju även temporärt felbalanserade portföljer riktiga portföljer. Man ska nog inte låtsas att allas portföljer just nu ser ut precis som det var planerat.

      Det hade varit kul att se SSAB. Du hade varit den andra så då hade den klättrat från listan över bolag bloggare avskyr. Stackars SSAB.

      Radera
  28. Hej Daniel,

    Kul, nu är vi två i Sverige vet om vilken börda det är att göra denna sammanställning :-)

    Om jag tittar på min tidigare sammanställning så verkar det som att topplistorna är ganska lika varandra. Alltså många långsiktiga bloggare som inte gör allt för mycket förändringar i sina portföljer, åtminstone inte under ett år.

    Snyggat jobbat med sammanställningen och presentationen!

    /L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, kul att du uppskattar min uppföljning, och tack!

      Den stora skillnaden är nog att Norge rasat så mycket. För 1-2 år sedan var allt i Norge populärt. Det var Vardia, Protector, oljebolag, oljeskeppsbolag, oljeskeppsbemanningsbolag, ... Nu är det tyst.

      Och nästa gång får det bli någon annan. Kanske kan de använda min källista som startpunkt men om 1 år finns det nog en bunt nya bloggar. Jag tror att de ökat i antal ganska mycket på bara ett år. Ett dåligt tecken om man bekymrar sig för bubblor.

      Radera
    2. Jag funderar på om det inte handlar lite om selection bias också. Bloggar med ett fokus på enskilda bolag verkar vara sämre på att redogöra för sin totala portfölj än bloggar som är mer privaktekonomi-orienterade (däribland jag själv).

      Jag blev motiverad nog att göra en liten genomgång och jag tycker intresset verkar ha ökat snarat än minskat.

      Undersökningen urartade dock till ett eget blogginlägg: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2016/12/smaspararnas-okade-intresse-for-norska.html

      Radera
  29. Intressant! Bra jobbat. Saknar några av mina bästa innehav som Intrum Justitia och Balder i listan. Tänk att de är så impopulära. Glansdagarna kanske är över iofs. :) Är dock inte så förvånad av att många har ett liknande basinnehav.

    Många nya bloggar där dessutom. Kul. Har nog fastnat lite i bloggarna som var vanliga när jag började 2010.

    Mvh DF

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare