Svenska storbolag aktiebloggare undviker

Jag fick en kommentar på min presentation av statistik från svenska aktiebloggares portföljer att Autoliv saknades och det var sant, även om en del nytillkomna portföljer (tack ...) hade Autoliv i den.

Det är (numera) 59 bloggares portföljer i min datamängd vilket är tillräckligt många för att vara intressant, men också så få att varje enskild person får ett stort utslag. Det är värt att tänka på när man läser det jag skriver.

Storbolag som undviks/missas

Så vilka bolag är ovanligt frånvarande i bloggares portföljer? Om jag fokuserar på de 78 bolag som är på Stockholmsbörsens "Large Cap"-lista så har 27 stycken minimal närvaro hos bloggaren (maximalt en portfölj) och de är, efter hur populära de är hos Avanza:

Varför tycker inga (eller maximalt en) bloggare om SSAB, Ahlsell, Swedish Orphan Biovitrum, Boliden, Husqvarna, Saab, Securitas, Lundin Petroleum, Getinge, Electrolux, Balder, Fabege, BillerudKorsnäs, Lundin Mining, Dometic, Melker Schörling, Resurs holding, Sweco, Lifco, Nobia, Loomis, AAK, Pandox, Atrium Ljungberg, Tieto, Axis, Com Hem?

En del av de här bolagen har jag full förståelse för att man undviker, speciellt som många bloggare har ett erkänt starkt intresse av utdelningar, men varför tycker inte bloggarna om Husqvarna, Saab, Securitas eller Balder?

(Redigering 2016-11-21: Ahlsell ovan är nya på börsen och en del av bloggarnas portföljer är avlästa innan introduktionen. Den sanna populariteten är högre. Se kommentarer.)

Under- och överrepresenterade storbolag

Om jag sedan ritar ut populariteten hos bolag hos Avanza jämfört med bloggarna (ovanstående bolag uteslutna för att göra grafen läsbar) så får man den här figuren.

Underrepresenterade hos bloggare

Ovan och till vänster i figur hittar man bolag som är populärare bland Avanzas kunder än de är hos bloggare. Jag har ringat in några med rött.

I den röda delen hittar vi Ericsson som nog har många grånande ägare hos Avanza men uppenbarligen få hos bloggare. Även Fingerprint, Volvo och Sandvik. Fingerprint antar jag är populär hos de som följer korta trender eller de som hoppas kunna tjäna pengar på de kraftiga svängningarna och få bloggare visar upp sådana sidor. Volvo och Sandvik... Skulle gärna vilja veta då jag är en av få bloggare som valt de företagen. De är i alla fall inte lika illa behandlade som de som missats helt ovan.

Överrepresenterade hos bloggare

Nästan inga storbolag är populärare hos bloggare än hos Avanzas kunder i allmänhet. Om det beror på att Avanzas kunder följer efter bloggarna som en flock råttor efter en (femtionio) råttfångare eller något annat, vet jag inte.

De bolag som ser ut att vara lite populärare hos bloggarna är de två preferensaktierna Balder Pref och Ratos Pref, samt bolagen Intrum Justitia, Handelsbanken och Castellum. Det är inga stora avvikelser dock.

Slutsats

På det stora hela så är svenska bloggares investeringar i svenska storbolag ungefär som Avanzas kunders, om än med ett halvt dussin bolag som bloggarna inte verkar tycka om (Ericsson, Fingerprint, SSAB, Ahlsell, Sandvik, SOBI).

Källor

Avanzas utmärkta aktielista samt alla bloggares webbsidor. Samma som mitt förra inlägg men med sju nya bloggare jag hade missat. * Otydlig fördelning

Kommentarer

 1. Intressant! Vissa av företagen är helt klart värda större uppmärksamhet. Ett mycket riktigt fint företag är AAK, som dock dragit iväg lite väl mycket i pris. Funderar på att titta lite på det för att bedöma om det kanske t o m är värt den höga prislappen.

  Husqvarna har jag en gång ägt, men tyckte att tillväxten stod och stampade. Det har ju i och för sig tagit sig lite på senare tid. Securitas bör ha en fin marknad,och borde nog få lite uppmärksamhet, men har tittat för lite för att ha mer uppfattning.

  Kul att bli upplockad på listan förresten! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att bolag som blivit missade är delvis ren slump, delvis medvetet. Jag känner inte till AAK alls. Namnet får mig att tänka på margarin.

   Securitas trodde jag skulle vara med mer för det är ett stort framgångsrikt svenskt bolag, men det ser ut som att bloggarna väljer danska G4S om de vill äga aktier i ett säkerhetsbolag.

   Det var bra med några fler datapunkter. Finns nog någon till men nu tror jag att jag täckt in de flesta långsiktiga investerare som bloggar med sina portföljer.

   Radera
 2. Vilket otroligt jobb du lagt ner. Förstår inte hur du faktiskt lyckats. Hatten av för dig :) Mycket intressant läsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det är inte svårt att göra saker. Det tar bara tid.

   Det sägs att det tar 10000 timmar att bli en expert på något, nästan oavsett vad det är. Så lång tid tog det inte.

   Radera
 3. Intressant genomgång! För egen del avstår jag storbolag, men håller med om att det är många fina bolag som hoppas över. Atrium, Lifco och Saab tex, även om jag inte kollat på något av dem i detalj i närtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag funderade på varför Saab saknades. Den ojämna marknaden eller försök att undvika vapentillverkning? Även tobak och spel har relativt få ägare så kanske är de som bloggar mer måna om anseendet hos bolagen de äger?

   Och spännande att du går ut med fullt namn. Jag har inga sådana planer själv, men visst gör det en blogg mer värdefull om den inte är anonym?

   Radera
 4. Jag har faktiskt lurat dig lite genom att missa att notera på min aktielista att jag faktiskt äger Ahlsell. Jag tecknade i min lilla Nordnetdepå och tänkte sälja dem direkt efter noteringen men glömde faktiskt av dem. Glömde även av att skriva upp dem på bloggen. Nu är det i alla fall fixat. (Även om de antagligen inte kommer bli så långvariga)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, de är ju helt nya. De fanns nog inte ens på börsen när hälften av portföljerna dokumenterades. Jag hade missat det helt, så du är inte den enda som missat något. Jag ska lägga till en kommentar i texten ovan. Tack!

   Radera
 5. Har både Autoliv och Ericsson. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vill inte vara som de andra? :-)

   Jag ser att jag inte hade med dig i listan. Speciellt Ericsson kunde behövt lite kärlek. Autoliv är populärare än det verkade från början. Risken med för få datapunkter.

   Radera
  2. Båda inköptes för länge sedan. Ericsson tycker jag ändå är ett fint bolag men har haft strukturella problem under längre tid. Dock kommer varenda pryl vara uppkopplat om 10 år och Ericsson har fingrarna djupt i 5G-syltburken. Men inget är såklart garanterat. :)

   Du får lägga till mig. Jag har med dig i min blogglista. :)

   Radera
  3. Vi får se. Konkurrensen från Huawei och Nokia är hård.

   Jag ska gå igenom min blogglista. Det var länge sedan senast och jag har ju hittat massor av er i researcharbetet för bloggstatistiken! Tack för att du länkar hit. Alltid kan det väl locka någon stackare. :-)

   Radera
 6. Kul med uppföljning på portföljerna!

  Atrium ljunberg är ett litet innehav jag har, men som jag skulle vilja ha betydligt mer av. Gillar bolaget väldigt mycket men kräver lite högre direktavkastning om det ska få vikta tungt :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag har idéer för ett par inlägg till baserade på datat. Vi får se.

   Ja, fastighetsbolag borde inte kunna växa speciellt snabbt så man vill ju ha något annan möjlighet istället.

   Radera
 7. Det märks tydligt vilket engagemang du väckt med detta inlägg Daniel. Hoppas att du känner att det varit värt allt jobbet. Riktigt bra jobbat. Och rolig läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man väl har gjort jobbet så är det inte så mycket att fundera på. Det är bara att "njuta" av resultatet.

   Och tack!

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare