söndag 6 november 2016

Veckans slumpföretag: KCG - en marknadsmanipulator

Som jag lovade förra veckan så är det slumpvis utvalda bolaget den här gången KCG Holding Inc, en ihopslagning av Knight Capital och GETCO.

"Ett grundtips när man investerar pengar är att om man inte förstår hur pengarna genereras så ska man gå därifrån."

Efter att ha läst och studerat KCG så har jag fortfarande inget grepp om hur det skapar ett mervärde och vinst. Ett grundtips när man investerar pengar är att om man inte förstår hur pengarna genereras så ska man gå därifrån och så känner jag om KCG. Förra veckans företag, Enterprise Bank, var en helt vanlig bank. Det här är något helt annat.

KCG handlar med värdepapper åt andra personer. Jag tror att man till exempel kan hyra dem om man vill vara säker på att ett företags aktier är likvida. De agerar då så kallad "market maker" och ser till att aktier kan köpas och säljas även om inte fristående köpare och säljare möts direkt utan går via KCG. Nu sitter de inte alltid själva och handlar för hand utan i första hand så utvecklar och driver de "robotar" som gör så kallad "robothandel".

Företaget gjorde precis en överraskande förlust vilket fick aktiekursen att sjunka 7.3%. En analytiker skyllde förlusten på "one-directional markets that were driven by investor redemptions" och vad det betyder vet jag inte heller.

I början av året så fick KCG dessutom sparken av J.P.Morgan som ville att ett annat företag skulle hantera deras affärer "partly due to poor performance during the Aug. 24 [2015] market mayhem" så det verkar inte gå speciellt bra för dem.

Trots motgångarna verkar det KCG gör vara tillräckligt för att sysselsätta 1000 anställda, och under de senaste åren ge en vinst på runt 600 miljoner kronor. För det får man just nu betala cirka 11 miljarder kronor så inte billigt. Det hopslagna bolaget är nytt så det är svårt att tala om långsiktiga trender men det ser ut som att omsättningen krymper snarare än växer.

Vinsten betalas förresten inte ut som utdelning vilket också gör företaget underligt och ytterst ointressant för mig. De har ett "aktieåterköpsprogram" som i teorin ska driva upp börskursen men jag vet inte om det är aktivt.

KCG går inte att handla hos Avanza så de har antagligen exakt 0 ägare där. Nordnet har däremot KCG i sitt utbud, men de rapporterar inte hur många ägare företaget har via dem. Gissningsvis så är antalet ägare väldigt lågt, till exempel noll, även hos Nordnet.

Nästa vecka blir det "Coca-Cola Bottling Co. Consolidated". Alltså inte det "riktiga" Coca-Cola utan ett av de många sidobolagen. Jag tror att det är ett mer intressant bolag.

8 kommentarer:

 1. Knight ett klassiskt bolag! http://www.theregister.co.uk/2012/08/03/bad_algorithm_lost_440_million_dollars/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är intressant! Jag undrar hur de kunde göra så mycket fel. Jag försökte hitta något om hur det gick till men även året efter så sa de bara "inga kommentarer".

   Någon måste väl berättat sedan 2012?

   Radera
  2. Alltså, har du 440 musd att avvara så är jag villig att göra ett försök och visa på riktigt!

   Radera
  3. Åh, den biten förstår jag, men jag förstår inte hur en sådan bug lyckades ta sig in i driften och där gå i bortåt en timme utan att någon stoppade det. De måste gjort så många fel på vägen (en del av dem kanske år i förväg) att det borde gå att skriva en bra artikel om det. Eller en bok.

   Radera
  4. Ja den där timmen av drift var väldigt väldigt slarvig. Nån satte kanske ny kod/parametrar i sjön på kvällen, skulle övervaka på morgonen, t-banan blev sen, ingen back-up person, resten är historia. Typ. Lätt att få saker att gå fel, men sannolikt ett antal på varandra följande kontrollmekanismer som misslyckats. Att algos löper amok händer, inget konstigt egentligen. Att det tar en timme att stoppa är däremot IG.

   Radera
  5. Det här var kul att kolla på!
   https://www.sec.gov/News/PressRelease/Detail/PressRelease/1370539879795

   Radera
 2. Återigen, jag tycker att det här är ett fantastiskt roligt koncept! Det är på gränsen att jag funderar på att göra något liknande själv. Jag kan tänka mig att det är lärorikt att ta del av företag inom områden som man knappt ens visste fanns, att få möjlighet till ögonöppnare (även om en stor majoritet kommer att vara ointressant ur en investeringssynpunkt).

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du borde göra något liknande! Mitt 1 bolag i veckan (om jag ens klarar det) skulle ta 60 år för att gå igenom bara den här listan så jag behöver helt klart hjälp.

   Jag tror de allra flesta bolag kommer vara ointressanta för mig som investerar men jag tror att det är bra att få se mer på alternativen. Lite skoj att nästa vecka blir ett bolag jag redan vet lite om, men slumpgeneratorn är slumpartad.

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.