onsdag 20 december 2017

Årets sista utdelningsdos - en amerikansk förjulklapp - totalt 56% plus

Tre av mina fem amerikanska innehav delade ut i slutet av förra veckan. De har inte Lucia, men istället har de julklappspengar i form av utdelningar.

Johnson & Johnson gav mig 1 413,77 kronor vilket är 3% mindre än för ett år sedan. 5% högre dollarutdelning per aktie men 7% lägre dollarkurs. Däremot är det 6% mer än förra kvartalet då dollarn är på väg uppåt igen. En väldigt rörlig dollar i år. Det var även 15% källskatt som kompenseras genom att jag får betala lite lägre ISK-skatt (det räcker att skatta en gång).

Coca Cola är den andra utdelaren. För de, som lyckats beslagta julen i stora delar av världen, är det här en bra tid på året och det sprider sig till oss ägare. Från dem fick jag 1 093,91 kronor vilket motsvarar vinsten från 13 959 sålda juldrycker! Jämfört med för ett år sedan så är det +34%. +40% fler aktier, 6% högre utdelning i dollar, 10% lägre dollarkurs. Så dollarkursen fortsätter att hemsöka mina utdelningar, även om det är 4% mer än förra kvartalet.

DowDuPont var den sista utdelaren och det här är lite komplicerat. Den här utdelningen var på 805,14 kronor men den borde kommit i nästa månad. Genom att lägga den under 2017 så undviker de att sänka årsutdelningen förrän nästa år. Vi får se nästa år om det här är dåligt på riktigt eller om vi ägare bara är paranoida.

Sett som en kvartalsutdelning en månad för tidigt så är det +32% jämfört med för ett år sedan, men då har jag köpt hela 67% fler aktier. Utdelningen i dollar har sjunkit 17% och dollarkursen har sjunkit 4% så det ser illa ut per aktie. Det är en rätt häftig debatt om det här är en sänkning eller inte med tanke. För mig ser det ut som en sänkning men de optimistiska tror att utdelningen kommer återgå till tidigare nivåer och att man ska se det här som en bonus.

Med det här kan jag också summera utdelningarna under året. Det blev en ökning på 56% vilket är en fantastiskt stor ökning från en väsentlig nivå. Stannar det på den här nivån så kan jag leva flera månader om året bara på utdelningar.

Ökningen berodde på, i fallande betydelseordning:

  • En växling från fonder till utdelande aktier.
  • Nyinköp under slutet av 2016 och början av 2017 med hjälp av en engångsklump pengar.
  • Utdelningsökningar
Jag tappade också en aning på att dollarpriset sjönk men inte mycket jämfört med resten.

Jag har ingen som helst förhoppning på en liknande ändring någon gång i framtiden så nu får jag fira det här! Kanske genom att hugga ner ett litet träd, hänga glänsande saker på det och hoppa runt det. Det verkar som en lämplig gest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.