Grafiska lögner

Att vara tydlig och korrekt har blivit om möjligt än mer korrekt nu när det visat sig att man kan komma skrämmande långt med lögner, överdrifter och skrämselpropaganda. För några dagar sedan fick jag en bild från en vän som ville visa hur överdriven jakten på bidragsfuskare är i Storbritannien.

Statistiska siffror och studier säger att man har problem med bidragsfusk på 1,2 miljarder pund och skattefusk på 120 miljarder pund. Med en så stor skillnad så kan man med rätta ifrågasätta var insatserna ska sättas in. Titta bara på bollarna!

Det viktiga första intrycket var att den som överhuvudtaget tänker på bidragsfusk är helt ute och cyklar, men efter någon minut så hade hjärnan jagat ikapp och sa till mig att det där var en ruskigt stor röd boll (färgen är också en faktor men den tar jag inte upp här). Fantastiskt stor röd boll.

Så skattefusket är 100 gånger större än bidragsfusket. Då kan man ta 100 gula bidragsfuskbollar och täcka den stora röda skattefuskbollen. Och 25 gula bidragsfuskbollar och täcka den lite mindre blå skattefuskbollen.

Jag har känslan att de gula bollarna inte riktigt fyller upp. Inte riktigt.

Vad har hänt här? Man har skalat en tvådimensionell bild i båda axlarna samtidigt. Det förstärker förändringar med kvadraten. Vi kommer väl alla ihåg formeln för arean på en cirkel.

A = r2 π

Mäter vi så ser vi att den lilla bollen har en radie på 5 pixlar och den stora en radie på 500 pixlar, 100 gånger mer.

Hur stor är då den stora cirkeln jämfört med den lilla cirkeln?

Astor = (100 rliten)2 π =
10 000 rliten2 π =
10 000 Aliten

Den stora bollen är 10 000 gånger större än den lilla bollen. Det är 100 gånger mer än siffrorna förtjänar.

Det finns en bra politisk poäng i de här siffrorna men att man försöker överdriva med vilseledande grafik gör att jag fylls av tveksamhet. Om grafiken är fel så är kanske siffrorna också fel? Eller vilseledande? Även om de skulle vara sanna så har de nu öppnat sig för anklagelser om att ljuga.

Det här blir en lektion med många slutsatser:

  • Var skeptisk mot flerdimensionella figurer
  • Skala tvådimensionella figurer korrekt
  • Felaktiga figurer skadar trovärdigheten på annars korrekt data

I ett annat inlägg ska jag diskutera y-axlar, men tills dess, är det någon annan som har ett exempel på hur grafik försökt vilseleda?

Kommentarer

  1. Har inget konkret exempel, men tycker inlägget var oerhört intressant. Grafik är ju en viktig faktor i att förmedla ett budskap snabbt och begripligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag blir alltid så imponerad av de som kan tydliggöra information på ett enkelt sätt.

      Om du inte redan läst dem så kan jag varmt rekommendera Edward Tuftes böcker som pratar mycket om visualisering.

      Radera
  2. Uppskattar mycket dina granskande och avslöjande inlägg!

    Givet hur noggrant grafikern mätt ut pixlarna så är det här nog ett fall av Hanlons rakkniv, snarare än ett uppriktigt försök att vilseleda. Med tanke på att det viktigaste inom matematikundervisningen numera verkar vara genusperspektivet, så lär vi fortsätta se såna här blundrar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, väntar på att brittiska politiker ska kontakta mig och säga att de totalt ändrat sin syn på saker efter att ha läst mitt inlägg!

      Intressant blogginlägg! Det finns mycket som måste göras för att göra världen bättre för alla men inte låter det som det här är i toppen på listan.

      Matematikundervisningen är en annan sak där jag har mycket åsikter. Den kan bli så mycket bättre från mellanstadiet och uppåt. Vad ingen verkar förstå är att matematik är ett hantverk. Det handlar inte om att förstå utan att lära sig använda verktyg. Det kan vara tråkigt och enformigt att slipa sina kunskaper (om man inte är lagd åt det hållet) men det måste göras av alla, även de med talang.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare