ISK-skattehöjning men fortfarande låg skatt 2018

ISK-skatten bestäms utifrån statslåneräntan 30 november året innan så nu vet vi vad skatten blir 2018.

Statslåneräntan var 0,49% vilket med de nya reglerna betyder att alla kommer få en schabloninkomst på 0,49% + 1% per år. 30% skatt på det betyder att 0,447% av alla sparpengar på ISK (och kapitalförsäkringar) under 2018 ska till staten.

Reglerna har långsamt blivit sämre i takt med att den låga räntan hållit i sig. Från början var schabloninkomsten bara samma som statslåneräntan. Sedan blev det ett golv på 1,25% och ett påslag på 0,75% och nu senast höjdes påslaget till 1%. Det är ok när statslåneräntan är så extremt låg som den är nu, men skulle den sticka iväg kan det nog bli en ISK-flykt.

Redan idag så ska man undvika att ha räntefonder i ISK. Korträntefonderna kommer avkasta ungefär som statslåneräntan så påslagen blir en form av straffskatt. Obligationer och andra långräntepapper ska nog också hållas undan ISK tills vidare. Jag flyttade själv ut min obligationsfond för ett år sedan och det har varit rätt än så länge.

ISK-skatt 2018: 0,447%

I vanliga depåer får man skatta vid försäljning, samt vid utdelningar, och eftersom aktier i snitt gått upp klart mer än 1,5% per år historiskt så verkar ISK vara ett bättre alternativ än en aktiedepå även 2018.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Nyemission i BillerudKorsnäs

Varning för Circular Water