Uppföljning Saltängen: En olycka kommer sällan ensam

Som jag skrivit om tidigare så råkade Saltängen Property Invest tappa en dryg tredjedel av sin värdering efter att de råkat få veta att deras enda fastighet, ICAs centrallager i Västerås, inte gick att sälja för det belopp som den bokförts för.

I måndags kväll (den nionde mars) så kom det mer information och det framgår vad som egentligen hände. I alla fall om man ska lita på styrelsens rapporter.

ICA har ett hyresavtal med Saltängen som löper fram till 2023. Inte så jättelänge alltså. Företagets stora risk har alltid varit att ICA väljer att flytta. Kanske bygger de något nytt eget, kanske använder de ett lager på en annan ort. Det har inte verkat helt sannolikt, men allt beror på priset så det har varit en väldigt tydlig risk.

Saltängen Property Invest har ett lån på 600 miljoner kronor och det lånet löpte ut i slutet av förra året och behövde förnyas. Här kommer problemet... Enligt styrelsen så ville ingen ge dem ett nytt lån eftersom man inte vet vad ICA kommer att göra 2023. ICA ville inte heller förlänga sitt kontrakt, vilket eventuellt skulle gjort det lättare att få ett lån.

Att lånet inte gick att förnya förklarar varför de desperat ville sälja lagret. De sitter på Svarte Petter och har inga pengar att mata honom med. Tyvärr så kunde de inte hitta några köpare på det bokförda priset och lånet behövde fortfarande betalas tillbaka.

Till slut fick de ett korttidslån, 6 månader, från Swedbank. Antagligen för att SwedBank ville undvika att sätta företaget i konkurs.

Räddningen för att undvika kollaps presenterades i måndags och det är att sälja lagret tillbaka till ICA. När priset framkom så sjönk kursen ytterligare 30% för utöver ett lägre pris än förväntat så kommer alla framtida intäkter försvinna, och 100 miljoner till försvann i bokföringen på andra sätt (skatteeffekter med mera).

Försäljningsavtalet måste godkännas av ägarna, i praktiken oftast ett par stora institutionella ägare. En del småägare frågar sig är varför de inte valde att lösa lånet med en nyemission men det hade blivit en enorm nyemission.

Styrelsen försöker trots allt trösta ägarna med att de som köpte vid börsintroduktionen fortfarande ligger på plus men många ägare är långt ifrån tröstade. Å andra sidan, en garanterad vinst kanske känns bättre varje dag nu.

Kommentarer

  1. Det här är en klassisk anledning till varför jag aldrig skulle köpa en enfastighetsbolag. De är väldigt utsatta och jag skulle tror att ICA har valt att utnyttja det faktum att kontraktet snart löper ut för att komma över fastigheten till ett billigt pris. De vore dumma annars.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare