Skatt ISK/depå-figur

ISK-skatten har debatterats nyligen. För att få lite överblick över hur den jämför med depåskatt så gjorde jag en enkel figur där jag jämför den effektiva skattesatsen på pengarna man har kvar i slutet av ett år.

Det här är lite orättvist mot ISK för det tar inte hänsyn till att man i en depå kan skjuta upp skatten på framtiden och därmed får en "gratis" återinvestering. Istället så antar figuren att man säljer allt den sista december och betalar reavinsskatt på det. Det tar inte heller hänsyn till att man kan kvitta vissa depå-förluster mot annat.

Jämviktspunkten ligger runt 2% ränta och 10% avkastning. Högre ränta eller lägre avkastning så är depåer bättre. Lägre ränta eller högre avkastning så är ISK bättre.

Den punkten var en rätt rimlig punkt att planera för, men de senaste åren har vi legat på 0% ränta och dopad aktieavkastning och då har ISK haft klart lägre skatt än aktiedepåer. I längden borde det jämna ut sig, då skatten på ISK är skyhögt över depåer de år börsen kraschar. Om jag får tid ska jag plotta in de senaste 20 åren i figuren men det här inlägget får bli snabbt och kort.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare