Lysande från Billerud, inte från Hennes & Mauritz

Idag kom rapporterna från Billerud (f.d. BillerudKorsnäs) som haft ett lysande år, och från Hennes & Mauritz som fortfarande kämpar i motvind.

Billerud är ett mycket större bolag nu efter att ha köpt ett problematiskt amerikanskt pappersföretag, Verso, för massor av pengar och det verkar som att investeringen kommer betala sig betydligt snabbare än jag trodde. När affären gjordes var jag inte alls positiv eftersom Verso inte var lönsamt och priset var högt, men under 2022 så var Verso, Billerud North America, väldigt lönsamma.

Mina förväntningar på en utdelning på 4,30 kronor också alldeles för defensivt. Utdelningen föreslås bli 7,50 kronor per aktie, varav 2 kronor är "bonus". Vinsten per aktie var runt 18 kronor så det är inte ens en speciellt aggressiv utdelning. Det mesta av vinsten behåller de i företaget för att investera i nya fabriker och maskiner.

Det här låter lysande, och jag tycker det är lysande, men börsen ville ha mer och aktiepriset föll direkt 5%. Om folk inte är nöjda med det här så hade de orimliga förväntningar.

Hennes & Mauritz har det desto tyngre. Vinsten per aktie förra året blev bara lite över 3 kronor så det är förvånande att de behåller samma utdelning som förra året. Anledningen till den låga vinsten sägs vara att de behållit samma priser men har betydligt högre kostnader. Kudos till H&M för att inte elda på inflationen, men det kan lika gärna vara för att konkurrensen är för hög för att tillåta höjda priser.

Utdelningen föreslås på 6,50 kronor per aktie, samma som förra året. Det är långt över vinsten så man kommer använda tidigare års vinster för utdelningen och med det så är alla sparade vinster så gott som slut.

Precis som vanligt så blev börsen deprimerad över Hennes & Mauritz resultat och aktiepriset rasade 8%. Jag har förståelse för det då bolaget har det väldigt tungt just nu.

Mitt köp av Hennes & Mauritz för 6-7 år sedan fortsätter att fungera som en påminnelse om hur man inte ska göra investeringar. Jag ville diversifiera och köpte aktier i en bransch och i ett bolag jag inte förstod när jag trodde det var billigt. Man ska inte köpa sånt man inte förstår, speciellt inte när andra väljer att sälja.

Nästa bolag ur min portfölj att rapportera blir Bonava och NCC nästa torsdag. Det blir intressant för Bonava har ännu mer motvind än Hennes & Maurtiz, och NCC har kämpat i flera år med lönsamheten efter att ha sålt in projekt för billigt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare