Sandvik och Investor höjer utdelningarna

Idag fredag kom de första bokslutskommunikéerna för mina bolag och först ut var Sandvik, följt av Investor 15 minuter senare.

Sandvik

Sandvik, som tillverkar mycket fabriksutrustning, är ett konjunkturkänsligt bolag då bolag drar sig för att köpa nya maskiner när de är oroliga för framtiden. Än så länge verkar konjunkturen dock hålla. En aning minskning i orderingången i fjärde kvartalet men det är ingen ko på isen än.

Utdelningen, som är det som på kort sikt betyder mest för mig, föreslås höjas från 4,75 kronor till 5 kronor. Det är en höjning med 5%, mindre än inflationen, och var den höjning jag trodde det skulle bli så ingen överraskning där.

Det är värt att prata om inflationen. Den ser ut att nå upp till en bit över 10% nu innan den förhoppningsvis snabbt minskar, och det gör årets utdelningar klart mindre värda i bananer. 4,75 kronor kunde köpt en banan förra året, men i år blir det bara en halv banan.

Samma utdelningar inflationsjusterade ser ut som nedan.

Det är bra att den långsiktiga trenden är en ökning även efter inflation.

Företaget i sig, vilket betyder mer på lång sikt, hanterar svårigheterna rätt ok. De ser en inbromsning i främst Asien, men det är svårt att veta vad som händer med Kina där. Börsen gillade i alla fall rapporten och aktiepriset ökade med 4%.

Investor

Investor, mitt största innehav, fortsätter att tuffa på. Deras portfölj förra året utvecklades ungefär som storbolagsindex vilket inte förvånar någon. Det enda större innehavet som inte är börsnoterat är Mölnlycke som verkar gå ungefär som andra bolag. Det som förvånade mig en aning, men inte mycket, var att de höjda utdelningen med 40 öre istället för de 25 öre jag hade gissat.

Den nya utdelningen är 4,40 kronor per år, från 4 kronor förra året. Den föreslås betalas ut med 3,30 kronor per aktie under våren och 1,10 kronor per aktie under hösten.

Höjningen med 40 öre betyder att de valt att lämna den utdelningslinje med 25-öriga höjningar de försökt hålla sig till det senaste decenniet. Det är bra eftersom 25 öre höjning varje år blir en allt mindre höjning i procent.

Låt oss kolla på utdelningen inflationsjusterad. Liksom för Sandvik så är den på lång sikt bättre än inflationen, men det var lätt när inflationen var nästan noll.

Nästa bolag för mig blir Volvo och Essity nästa torsdag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare