Fonder och andelsklasser, eller: Vad är det för bokstäver efter fondnamnet

Då allt fler fonder har börjat med utdelning så har fonderna fått bokstäver efter namnet, bokstäver som berättar vilken "andelsklass" man får om man köper fonden just där och då.

En fond kan ha ha många andelsklasser. och även om fondinnehavet är detsamma så kan en hel del variera beroende på vilken "andelsklass" man köpt.

I första hand varierar avgifterna och om fonden har utdelningen eller inte mellan andelsklasserna. Till exempel för Aktiespararna Direktavkastning så är andelsfond A inte utdelande (ackumulerande) medan andelsklass B delar ut.

Det finns också andelsklasser som kräver en viss minimiinvestering, men som i gengäld har lägre avgifter, och andelsklasser som har en lägre bas-avgift men en prestationsbaserad avgift på toppen.

Tyvärr så brukar Avanza och Nordnet och de stora plattformarna bara ha en andelsklass per fond. Jag gissar att de tror, med viss rätta, att det blir onödigt komplicerat om man har fler än en sort, och de som medvetet eller av misstag väljer en olämplig andelsklass kommer skylla på banken.

Det går tyvärr inte att veta exakt vad som gör en viss andelsklass speciell. Man får läsa faktablad och jämföra, eller använda jämförelsesajter som Morningstar. För många svenska fonder som började med en andelsklass och sedan la till en utdelande andelsklassen så heter den utdelande varienten något med B, och den gamla varianten något med A, men det finns inga regler och det kan lika gärna vara tvärtom.

Vill man gärna ha en viss andelsklass så kan man behöva handla hos fondförvaltaren direkt eller hos någon mer exklusiv fondmäklare. Det kan innebära väldigt otympliga processer och användargränssnitt, vilket jag vet av egen erfarenhet, men skulle man ha riktigt mycket pengar så kanske det är värt det.

Exempel Cliens Småbolag:

AndelsklassSpecialegenskap
A [länk till faktablad]1,4% basavgift, 10% av utvecklingen över Carnegie Small Cap Return Index
B [länk till faktablad]0,69% basavgift, 10% av utvecklingen över Carnegie Small Cap Return Index, delar ut en del av avkastningen varje år, minsta investering 5 miljoner kronor
C [länk till faktablad]0,69% basavgift, 10% av utvecklingen över Carnegie Small Cap Return Index, minsta investering 5 miljoner kronor*
D [länk till faktablad]1,61% avgift
*) Minimiinsättningen är dokumenterad för andelsklass B men inte för C, men eftersom de har samma avgifter så lär den vara samma.

Här kan man se att andelsklass C verkar bättre än de andra, men den är bara tillgänglig för riktigt stora kunder. Som vanligt så är det billigt att vara rik.

Utöver andelsklassen så listar en del fonder i vilken valuta den andelsklassen jobbar, och en del fonder har explicit namn som innehåller "(dist)" eller "(acc)". I de här fallen står "dist" för distributing, alltså utdelande och "acc" för accumulating, alltså inte utdelande.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare